Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Strategica
Data publicării:
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Sursa foto: Rheinmetall.
Sursa foto: Rheinmetall.

Comisia a prezentat un plan strategic de dezvoltare a capacităților de apărare, împreună cu detalii privind proiectul economic ReArm Europe/Readiness 2030, care oferă instrumente financiare pentru creșterea investițiilor în potențialul de apărare al țărilor UE.

În timp ce proiectul ReArm Europe/Readiness 2030 consolidează capacitatea globală de apărare europeană prin noi resurse financiare, Cartea Albă prezintă o nouă abordare a nevoilor de apărare și de investiții.

Aceste măsuri vizează dezvoltarea de soluții pentru sprijinul urgent pe termen scurt al Ucrainei, precum și nevoile pe termen lung pentru consolidarea capacităților de apărare ale Europei.

 

UE stabilește politica de apărare pentru 2030: Construirea unei baze industriale puternice în domeniul apărării


Cartea Albă prezintă soluții pentru rezolvarea lacunelor majoree în materie de capacități și construirea unei baze industriale puternice în domeniul apărării. Documentul propune modalități prin care statele membre să investească masiv în apărare, să achiziționeze sisteme de apărare și să consolideze gradul de pregătire al industriei europene de apărare pe termen lung.

Documentul prezintă șapte probleme prioritare de apărare pentru țările membre ale Uniunii, care prezintă în prezent lacune și care vor fi cruciale în viitor pentru construirea unei apărări europene fiabile:

1. Apărarea antiaeriană și antirachetă: UE are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă unificat, pe mai multe niveluri, pentru a se proteja împotriva întregului spectru de amenințări aeriene (rachete de croazieră, balistice și hipersonice, aeronave și drone).

2. Sisteme de artilerie: Sisteme avansate, inclusiv artilerie modernă și rachete cu rază lungă de acțiune, concepute pentru a efectua lovituri precise asupra țintelor terestre.

3. Muniții și rachete: In baza “Ammunition Plan 2.0” al Serviciului European de Acțiune Externă, trebuie creată o rezervă strategică de muniție, rachete și componente, cu o capacitate de producție suficientă în industria de apărare pentru a asigura realimentarea în timp util.

4. Drone și sisteme de combatere a dronelor: Sisteme fără pilot, inclusiv vehicule aeriene, terestre, de suprafață și subacvatice, care pot fi operate de un operator sau pot acționa autonom.

5. Mobilitatea militară: Dezvoltarea unei rețele paneuropene de coridoare terestre, aeroporturi, porturi maritime și infrastructură de sprijin care facilitează transportul rapid și fără întreruperi al trupelor și echipamentelor în cadrul UE și al țărilor partenere.

6. Inteligența artificială, securitatea cibernetică și războiul electronic: Consolidarea securității în mediul software, utilizând sisteme cu inteligență artificială și calcul cuantic.

7. Sisteme strategice și protecția infrastructurilor critice: Dezvoltarea capacităților strategice de transport aerian și a avioanelor de realimentare, informații și supraveghere, cunoașterea domeniului maritim, operațiuni spațiale, mijloace de comunicare sigure și infrastructură de combustibil.

 

Accent pe sprijinul militar pentru Ucraina


Cartea Albă definește Rusia drept o amenințare fundamentală la adresa securității Europei în viitorul previzibil și consideră războiul din Ucraina drept crucial pentru propriul său viitor pe termen scurt. În lumina acestui fapt, trebuie pus un accent semnificativ pe creșterea sprijinului militar și a altor forme de asistență pentru Ucraina.

Aceste intenții includ furnizarea de muniție de artilerie de calibru mare, cu cel puțin 2 milioane de proiectile pe an. Există o cerință semnificativă pe termen scurt pentru finanțarea integrală a livrărilor de muniție către Ucraina pe parcursul anului 2025, în special prin donații motivate din stocuri și achiziții.

De asemenea, se acordă o atenție deosebită furnizării de sisteme de apărare aeriană, rachete pentru acestea și drone. Ar trebui lansată o inițiativă bilaterală de apărare aeriană cu Ucraina, care să acopere achiziții colective și sprijin financiar pentru Ucraina în vederea accelerării producției de interceptoare și sisteme de apărare aeriană cu rază medie de acțiune.

Se afirmă că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt un factor-cheie în compensarea asimetriei resurselor militare pe câmpul de luptă. UE trebuie să continue să sprijine Ucraina în achiziționarea de drone și să o ajute în continuare să își dezvolte propriile capacități de producție, în special prin crearea de întreprinderi comune între industriile europene și ucrainene.

Eforturile UE de a antrena și echipa brigăzile ucrainene și de a sprijini activ refacerea batalioanelor trebuie consolidate, dezvoltate în continuare și transformate într-un element crucial al dezvoltării potențialului militar al Ucrainei după orice încetare a focului.

Sprijinul direct pentru industria de apărare a Ucrainei este considerat cel mai eficient și rentabil mod de a sprijini capacitățile militare ale Ucrainei, în principal prin achiziții directe de către statele membre de la industriile de apărare ucrainene. Capacitatea de producție estimată a industriei de apărare ucrainene este de așteptat să ajungă la aproximativ 35 de miliarde EUR în 2025, sumă pe care Ucraina o poate suplimenta, de asemenea, prin împrumuturi UE.

În plus, noul mecanism, Security Action for Europe (SAFE), va oferi industriei de apărare din Ucraina posibilitatea de a participa la achizițiile comune europene în condiții de egalitate cu industria UE.

 

ReArm Europe / Readiness 2030


După cum a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, planul ReArm Europe/Readiness 2030 include investiții de peste 800 de miliarde EUR.

Comisia va aloca până la 150 de miliarde EUR pe piețele de capital pentru a ajuta statele membre ale UE să crească rapid și semnificativ investițiile în capacitățile de apărare ale Europei. Aceste fonduri vor fi alocate statelor membre interesate pentru investiții în proiecte naționale de dezvoltare a apărării.

Plățile vor lua forma unor împrumuturi pe termen lung, care vor fi garantate de rezerva bugetară a UE. Security Action for Europe (SAFE) va permite statelor membre să își majoreze imediat și substanțial investițiile în domeniul apărării prin achiziții comune de la industria europeană de apărare, concentrându-se asupra capacităților prioritare.

Ucraina va putea, de asemenea, să se alăture achizițiilor comune, iar proiectul va permite deschiderea achizițiilor de produse de apărare de la producătorii ucraineni.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile
Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035

Ştiri Recomandate

Canalul Panama, cele mai strategic coridor maritim din lume, la degetul mic al Statelor Unite: Forţele americane vor avea acum o prezenţă militară sporită
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Un sistem rusesc S-400 sau o racheta R-37 ar fi doborât un avion F-16 în Ucraina
Rusia a fost lovită acolo unde o doare cel mai tare: Presiuni tot mai mari asupra bugetului militar ca urmare a scăderii prețului petrolului
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
O navă rusească de cercetare radioelectronică a desfășurat “acțiuni ofensive” în apropierea coastelor Irlandei
Un scut pentru Europa de Est: Polonia va produce rachete cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de artilerie HOMAR-K
Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat moartea unui pilot de F-16. Deși nu se spune nimic despre aeronavă, se speculează că aceasta a fost doborâtă de forțele ruse în nordul Ucrainei
Ucraina este acum capabilă să producă în mod independent sisteme de apărare antiaeriană FrankenSAM, rezultate în urma combinării lansatorului sovietic Buk cu rachete americane RIM-7
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Coreea de Sud vrea să sprijine Statele Unite să contracareze China pe mare: Plan ambiţios pentru construirea a cinci distrugătoare Aegis
Versiunea cu AI a renumitei drone Bayraktar TB2, folosită de turci ca platformă de testare pentru noul avion de luptă fără pilot Kizilelma
Rusia are planuri noi pentru dezvoltarea Marinei militare: Submarinele nucleare strategice reprezintă prioritatea absolută a construcțiilor navale
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
Rusia apasă pedala accelerației: Kievul crede că Armata rusă se pregătește de o nouă ofensivă majoră
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Avioanele JAS 39 Gripen sunt pe val. Au învins după 12 ani F-16 iar acum obiectivul e să ia locul F-35 într-un stat din Europa
Toată lumea arată cu degetul către altcineva. În 2016 România semnase pentru patru corvete Sigma, care azi ar fi fost toate în Marea Neagră
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
Avioanele MiG-29 ale Ucrainei lovesc intens cu bombe franceze AASM HAMMER (Video). Aviația ucraineană atacă centrele de comandă rusești
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
F-16 se „mută” în Europa de Est. În România e singurul centru de pregătire, iar întreținerea pentru F-16 în cea mai modernă versiune va fi găzduită de Slovacia
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
HIMARS-ul european se naște în industria din Franța. Faceți cunoștință cu FLP-T, noul lansator pe care Franța îl propune în locul HIMARS
pixel