Un barometru al pierderilor: Rusia scoate din depozite avioane MiG-29 uzate tehnic pentru a le arunca în luptă în Ucraina
Federația Rusă scoate din depozite mai multe avioane MiG-29 „uitate” în baze militare ca urmare a degradării tehnice și morale.
Potrivit Mil.in.ua, care a publicat imagini din satelit ale unor baze militare rusești, anunță că pe data de 15 octombrie 2022 Federația Rusă a scos din depozite și a reactivat mai multe avioane MiG-29 într-o bază militară din orașul Millerovo.
Potrivit sursei citate, aceste avioane se aflau la baza Aeriană din Millerovo, regiunea Rostov, de o perioadă îndelungată de timp, perioada în care nu au mai fost operate.
În fond baza aeriană cu pricina nu a mai fost funcțională din 2009, până în 2014. Atunci, Regimentul 31 Aviație de Luptă al Federației Ruse a fost reînființat.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS), în 2021 Federația Rusă avea active 87 de avioane de tip MiG-29 în diferite versiune. Avioanele se află sub comanda Forțelor Aeriene și a Aviației Navală a Rusiei.
Rusia urmărește înlocuirea MiG-29 cu Su-35, dar se pare că pierderile suferite în Ucraina au dat puțin peste cap planurile ruse, iar MiG-29 au fost reactivate în unele regiuni.
Avioane de vânătoare MiG-29 în versiunea SMT, care nu au mai fost operate de ani de zile, au fost scoase din depozit și reactivate și în regiunea Kursk. Această versiunea a fost dezvoltată de ruși în 1997.
Avioane MiG-29SMT, scoase din depozit într-o bază Aeriană din Kursk, Rusia. Imagine prin satelit via Mil.in.ua
Cele mai multe echipamente militare sovietice au fost scoase de la „naftalină” pentru Forțele Terestre, inclusiv bătrânele T-62
Marea masă a tehnicii militare pierdute în cele aproape 8 luni de război aparține însă Forțelor Terestre, fapt pentru care rușii s-au văzut nevoiți să apeleze la stocurile tehnicii sovietice.
Începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina.
Aceste tancuri au în medie o vechime de aproximativ 50 de ani, iar vârsta militarilor care ştiu să le opereze la o capacitate cât mai eficientă trebuie să fie de cel puţin 60 de ani. Tancurile T-62 nu dispun de telemetru cu laser și nici de un sistem de control al focului funcțional. De aceea, cei care folosesc acum aceste tancuri sunt mecanici-șoferi recalificaţi în grabă de pe tancurile T-72 și T-64.
Se estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 300 de unități de T-62M pe care le-a modernizat.
CITEȘTE ȘI: Cum au „modernizat” rușii T-62. Tancuri de pe vremea lui Hrușciov cu sisteme de protecție de pe vremea lui Brejnev
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News