Un bastion în coasta Chinei. Relația SUA-Vietnam merge la următorul nivel, odată cu vizita lui Joe Biden
La jumătate de secol după retragerea trupelor americane din Vietnam, președintele american Joe Biden face o vizită istorică la Hanoi, într-o încercare de a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel fără precedent.
Foto: Delegația americană, în timpul vizitei în Vietnam a fostului secretar american al Apărării, Mark T. Esper, noiembrie 2019 / DoD foto: Sgt. Nicole Mejia
Pe 29 martie 1973 ultimele trupe de luptă americane părăsesc Vietnamul de Sud, după o implicare directă a SUA în conflict care a durat 12 ani, ceea ce a grăbit încheierea Războiul din Vietnam, odată cu cucerirea Saigonului, în aprilie 1975, de către Republica Democrată Vietnam.
A fost nevoie de 20 de ani pentru ca SUA și Vietnamul să-și normalizeze relațiile diplomatice, acord survenit în 1995 - și de un drum si mai lung pentru ca cele două state să devină parteneri strategici.
Stabilirea unui „parteneriat strategic cuprinzător” va oferi Statelor Unite un statut diplomatic pe care Vietnamul l-a rezervat până acum doar pentru un grup restrâns de țări: China, Rusia, India și Coreea de Sud, notează Washington Post.
Doi inamici istorici mai aproape decât au fost vreodată, uniți de ambițiile tot mai mari ale Chinei, remarcă și NYT, care explică și motivul pentru care această apropiere survine așa târziu: timp de ani de zile, Vietnamul a ezitat să acorde acest statut Statelor Unite de teamă să nu jignească China.
Ce a schimbat optica la Hanoi
Pentru Vietnam, relația mai strânsă cu Washingtonul servește drept contrapondere la influența Beijingului. Consolidarea parteneriatului SUA-Vietnam este necesară, având în vedere acțiunile militare tot mai agresive ale Chinei în apele revendicate de Vietnam, dar și în contextul încercărilor SUA de a găsi noi parteneri în Indo-Pacific.
„Este un eveniment foarte remarcabil, pentru că știm cu toții că politica externă vietnameză este foarte precaută”, confirmă și Nguyen Khac Giang, unul dintre experții contactați de NYT.
Dacă ai SUA pe același piedestal cu China, asta înseamnă multe pentru Beijing, dar și pentru restul regiunii și a lumii”, remarcă și Derek Grossman, senior-analist la Rand Corp. și fost ofițer de informații al SUA.
La ce să ne așteptăm
Acordul are o puternica componentă economică. Statele Unite încearcă să-și diversifice lanțurile de aprovizionare, departe de China, în timp ce Vietnamul aspiră să dezvolte tehnologii avansate, în special cea de semiconductori. Nu este exclus ca Vietnamul să dorească să atragă o parte din capitalul american din China.
Va crește cooperarea dintre Statele Unite și Vietnam în domeniul apărării și securității, inclusiv prin vizitele portavioanelor americane, exercițiile militare comune și vânzările de arme, au spus oficialii. Deși este unol dintre principalii cumpărători de arme rusești, Vietnamul a declarat public că dorește să-și diversifice arsenalul militar, arată WP.
Statele Unite – care au ridicat embargoul asupra armelor către Vietnam în 2016, au transferat două nave de pază de coastă. Vietnamul și-a exprimat, de asemenea, interesul de a cumpăra avioane de vânătoare F-16 și drone neînarmate.
Limitele acordului
Acordul nu presupune și o alianță oficială de apărare, au spus oficialii administrației Biden, așa cum se întâmplă în cazul relației cu Japonia, Coreea de Sud sau Filipine. De asemenea, nu trebuie să ne așteptăm la baze militare SUA pe teritoriul vietnamez, arată analizele NYT și WP.
Parteneriatul cu SUA va fi poate o monedă de schimb pentru Vietnam, în dosarele de securitate pe care le împarte cu China, astfel încât Hanoiul să poată să își mențină propria autonomie.
Vietnamul, vecin cu China, a contestat de mult timp pretențiile teritoriale ale Beijingului asupra insulelor Spratly și Paracel din Marea Chinei de Sud. În plus, paza de coastă a Chinei hărțuiește continuu operațiunile de foraj de petrol și gaz din Vietnam și se îmbarcă în mod regulat pe nave de pescuit vietnameze.
Cele două țări au purtat un scurt război în 1979, dar au început să normalizeze relațiile la începutul anilor 1990. Relația s-a răcit brusc din nou în 2014, după ce Beijingul a mutat o platformă petrolieră în apele revendicate de Vietnam.
Sondajele au arătat că majoritatea elitelor vietnameze salută influența politică și strategică a Statelor Unite și sunt îngrijorate de ascensiunea Chinei.
Cu toate acestea, țara asiatică rămâne precaută și nu dorește să provoace Beijingul, care își modernizează constant armata, spun analiștii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News