Bombardierul B-52 din cadrul Escadrilei a 2-a a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Barksdale din Louisiana și a zburat fără escală spre Orientul Mijlociu. Avionul a survolat Golful Persic și Arabia Saudită, potrivit datelor de urmărire a zborului.
Comandamentul Central al armatei americane a publicat ulterior imagini ale bombardierului care zboară alături de avioane F-15 ale Forței Aeriene Regale Saudite.
În timpul misiunii, bombardierul a colaborat cu centrele de operațiuni aeriene AFCENT, cum ar fi F-15E ”Strike Eagles”, F-16 ”Fighting Falcon”, KC-10 ”Extender” și KC-135 ”Stratotanker”.
Deși nu menționează Iranul în declarația sa, Comandamentul Central a spus că zborul a fost menit ”să prezinte angajamentul SUA față de securitatea regională”.
Acesta a fost cel de al treilea zbor efectuat în acest an și deveniseră o rutină în ultimele luni ale administrației fostului președinte Donald Trump. Decizia lui Trump din 2018 de a retrage unilateral SUA din acordul nuclear cu Iranul a declanșat o serie de incidente în regiune.
Este pentru prima dată când un bombardier american survolează Orientul Mijlociu după venirea lui Joe Biden la putere.
Biden și-a exprimat dorința de a reveni la acord dacă Iranul onorează limitele acordului cu privire la programul său nuclear.
B-52H "Stratofortress" este un bombardier cu rază lungă de acțiune, care poate îndeplini o varietate de misiuni. Bombardierul poate zbura la viteze subsonice la altitudine mare. Are o rază de luptă fără a fi nevoit să realimenteze care depășește 13.200 de kilometri. B-52H poate transporta o mare varietate de bombe ghidate.
CENTCOM precizează că se angajează să asigure securitatea partenerilor și să păstreze stabilitatea regională. ”Statele Unite nu caută conflicte, dar continuă să fie prezente și angajate să răspundă oricărei situații de urgență din întreaga lume”, se arată în comunicat.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.