Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.
,,Vor fi informații oficiale. În prealabil, da, există astfel de informații. Trebuie să așteptăm puțin, se lucrează în special cu echipajul. Totul este în regulă, vor fi vești", a declarat Andrei Iusov, reprezentantul GUR, pe 23 august.
Știrea privind aterizarea elicopterului rusesc în Ucraina a fost publicată inițial de un canal rusesc de propagandă, care susține că a fost o eroare de orientare, dar media ucrainene consideră că această ipoteză este puțin plauzibilă.
,,Această poveste promite să devină legendară. Elicopterul rusesc de luptă Mi-8 cu întreg echipajul a zburat în Ucraina și s-a predat Forțelor Armate. Acest lucru a fost raportat de un canal de propagandă rusesc. Rușii raportează că motivul zborului a fost o eroare de navigație, dar fără îndoială, aceasta este o altă minciună”, potrivit lui Iuri Butusov, redactorul-șef al publicației ucrainene Censor.
A curious story has been revealed today.
— (((Tendar))) (@Tendar) August 23, 2023
A Russian pilot of a Mi-8 AMTSH defected with his helicopter to Ukraine few weeks ago. The chopper was transporting spare parts for Su-27 and Su-30M fighter jets. The operation was coordinated with the Ukrainian intelligence. The other 2… pic.twitter.com/mUkiLp8QpW
,,La urma urmei, dacă elicopterul a zburat pe aerodromul din Poltava, după cum a relatat bloggerul rus, atunci trebuie menționat că aerodromul este situat la aproximativ 300 km de linia frontului, iar rușii ar putea ateriza acolo doar cu bună știință, ca urmare a unui zbor bine pregătit”, a precizat Butusov.
,,Este pur și simplu imposibil să faci o greșeală de 300 km, acesta este un consum mare de combustibil. Nu pot exista accidente. Dacă totul a fost așa cum au scris rușii, atunci este posibil ca prima predare conștientă a unui elicopter de luptă rusesc din istorie să fi avut loc!”, a adăugat Butusov.
Probabila dezertare a echipajului rusesc, cu tot cu elicopter, va avea un efect demoralizator asupra aviației ruse.
,,Aceasta este pur și simplu o senzație care demoralizează elita aviației militare a lui Putin. Așteptăm detalii din surse oficiale ucrainene, dar acest subiect promite să apară în toate mass-media mondiale. A decis echipajul elicopterului să intre în rândurile Legiunii Libertatea Rusiei și Corpul Voluntar al Rusiei? Ar fi interesant să auzim declarația piloților ruși”, a concluzionat Butusov.
Comentariul autorului: Reamintim că în dimineața de 23 august, un sistem de apărare antiaeriană S-400, aflat în Crimeea la aproximativ 150 km de linia frontului, a fost distrus, cel mai probabil, de o rachetă sau o dronă ucraineană, explozia fiind filmată de un UAV de cercetare. Pierderea suferită de forțele ruse este una deosebit de gravă, deoarece astfel de sisteme sunt rare și apără obiective strategice care acum rămân expuse.
De asemenea, noaptea trecută dronele ucrainene au reușit din nou să lovească Moscova, clădirea centrului de afaceri „Moscova-City”, fiind avariată.
Cele două incidente, precum și distrugerea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3 pe aerodromul Soltsi din regiunea Novgorod evidențiază grave probleme ale sistemului de apărare antiaeriană rusesc.
Acum la acestea se adaugă și dezertarea unui echipaj de elicopter, ducând criza la întreaga structură a Forțelor Aeriene ruse.
Reamintim că ieri, media ucrainene au anunțat că generalul rus Surovikin a fost destituit din funcția de comandant al Forțelor Aeriene, după ce anterior a fost arestat la domiciliu, fiind învinuit că ar fi complotat cu liderul Wagner, Evgheni Prigojin, pentru tentativa de lovitură de stat din 24 iunie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Începând cu data de 3 noiembrie, Regimentul 74 PATRIOT Mihai Bravu deplasează personal şi tehnică în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, pentru participarea la primul exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale F.A. PATRIOT SPARK 23.11.
Șeful forțelor aeriene germane, general-locotenentul Ingo Gerhartz, dorește să vadă un progres mai rapid în ceea ce privește punerea în funcțiune a noilor drone militare decât a fost stabilit in calendarul pentru programul ''Viitorul Sistem Aerian de Luptă'' (FCAS).
Generalul Mark Kelly din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA a declarat, pe 03.11.2023, că piloții ruși și chinezi caută în mod special oportunitățile de a se întâlni cu avioanele americane în aer, pentru că, în acest fel, se antrenează împotriva “celor mai buni piloți din lume”.
Într-o teleconferință cu șefii Armatei ruse, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele ruse vor distruge în 20 de zile toate avioanele F-16 pe care Ucraina le va primi de la statele occidentale.
În octombrie, forțele ucrainene au folosit pentru prima dată rachete ATACMS furnizate de SUA, iar rezultatele au fost pozitive. Președintele Volodimir Zelenski afirma după primul atac cu ATACM că armele „s-au dovedit a fi bune”.
Forțele aeriene americane au anunțat miercuri că a aruncat în aer o rachetă Minuteman III deasupra Oceanului Pacific, după ce a fost detectată o anomalie în urma lansării acesteia de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California, scrie Reuters.
Jurnalistul și bloggerul rus Yuri Podolyaka susține că, pe 01.11.2023, patru bombardiere ucrainene de tip Su-24 au încercat să atace Peninsula Crimeea cu rachete de croazieră Storm Shadow de producție occidentală. Cinci rachete au fost doborâte de sistemele rusești de apărare antiaeriană, două au căzut în zona Arabat Spit, iar soarta celei de-a opta este, deocamdată, necunoscută.
Rușii se laudă cu rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru controversatele avioane de generația a V-a de tip Su-57.
Ministerul ceh al Apărării a confirmat că va aloca 120 de milioane de dolari pentru achiziționarea a 48 de rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune, produse de producătorul israelian de arme Rafael Systems.
Ucraina continuă să execute atacuri combinate asupra Peninsulei Crimeea. După cum a informat Ministerul rus al Apărării, pe 30.10.2023, apărarea antiaeriană a respins loviturile executate cu rachete de croazieră Storm Shadow. Toate rachetele lansate de partea ucraineană au fost doborâte.
Olanda a anunțat că, în curând, vor ajunge în România primele avioane F-16, promise Ucrainei. Aceste prime aeronave vor fi utilizate pentru antrenamentul piloților ucraineni, dar pe avioanele de luptă trimise de Olanda vor face instrucție și viitorii piloți de F-16 ai statelor NATO.
Armata ucraineană a lovit un obiect strategic al sistemului rus de apărare aeriană în Crimeea în noaptea de luni, 30 octombrie, iar pe 25 octombrie a distrus sistemul de rachete antiaeriene S-400 din apropierea Luhanskului ocupat.
Iordania, un aliat stabil al SUA în regiune, a cerut Washingtonului să desfășoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-și consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale și conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei țării, citat de Reuters.
Bombardiere supersonice B-1B Lancer ale Aviației americane au desfășurat o nouă misiune vitală în Europa de Est.
Săptămâna aceasta americanii au publicat imagini video cu o interceptare extrem de periculoasă efectuată de un J-11 chinez, care s-a apropiat la doar 3 metri de un bombardier american de tip B-52 Stratofortress.
Perspectivele ajutorului militar pentru Ucraina devin tot mai incerte.
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat că, pe 24.10.2023, Întreprinderea de aviație Y.A. Gagarin din Komsomolsk pe Amur a produs și a livrat Ministerului Apărării un nou lot de avioane de vânătoare multirol de tip Su-35S.
În timpul atacurilor asupra infrastructurii ucrainene, pe lângă dronele Shahed 131/136 de fabricație iraniană, Rusia și-a desfășurat și drone proprii, și mai ieftine decât variantele originale.
Avioanele de luptă multirol F-16 vin cu siguranță să apere Ucraina și unele estimări optimiste indică primul trimestru al anului viitor ca perioada când vor ajunge pe front. Deși specialiștii, inclusiv cei occidentali, spun că F-16 nu va fi ”glonțul de argint” (a se înțelege ”arma decisivă”), conducerea politico-militară rusă este îngrijorată și caută soluții pentru contracararea aeronavei occidentale.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 24.10.2023, că un avion de vânătoare de tip Su-27 a fost ridicat în aer din cauza apropierii de frontiera de stat a Federației Ruse din Marea Baltică a două bombardiere B-1B Lancer aparținând Forțelor Aeriene ale SUA.
Moment important pentru programul F-35 Lighting II. Azi a fost înaintat raportul către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului (BPR), urmând ca ulterior BPR să trimită raportul către cele două comisii de apărare.
Ucrainenii au reușit să transforme rachetele aer-aer AIM-9 Sidewinder furnizate de SUA în rachete sol-aer.
Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS) a publicat evaluarea sa privind arsenalul de rachete al organizației șiite pro-iraniene libaneze Hezbollah, relatează publicația The Jerusalem Post.
Radarele LTAMDS vor putea fi integrate într-o rețea unică de detecție a amenințărilor aeriene. Astfel, un sistem Patriot își va putea lansa rachetele pe baza datelor furnizate de alt sistem Patriot aflat la mare distanță.
Turcia a efectuat primul zbor de testare al dronei Bayraktar TB-3.
Un număr neprecizat de bombardiere B-52 Stratofortress, din cadrul Aripii 2 Bombardiere din Barksdale, Louisiana, au aterizat zilele trecute la Baza Aeriană Andersen din Guam.
Germania a trimis un alt lot de ajutor militar Ucrainei. Deși lipsesc mult-doritele rachete de c roazieră Taurus, pachetul de asistență de securitate conține, printre altele, sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, precum și drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun și Vector.
Departamentul Apărării din SUA intenționează să trimită cele două sisteme de apărare antirachetă Iron Dome pe care le cumpărase anterior de la Israel înapoi acestei țări, pentru a se apăra mai bine împotriva rachetelor, după cum a declarat un oficial american și un consilier al Congresului.
Statele Unite vor furniza Ucrainei rachete suplimentare ATACMS cu rază lungă de acțiune, iar livrările vor fi regulate. Acest lucru a declarat Dmytro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, potrivit ziarului Ukrainska pravda.
Informațiile britanice au evaluat consecințele atacului surpriză, efectuat marți de forțele armate ucrainene; Armata rusă are acum noi probleme pe cap.
Luminița Odobescu, ministrul român de Externe, a părăsit sala în cadrul reuniunii OSCE în momentul în care omologul său rus Serghei Lavrov a luat cuvântul.
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
În urmă cu o săptămână, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, declara că trupele americane rămase în bazele militare din Orientul Mijlociu se confruntă cu un val de atacuri venite din partea milițiilor susținute de Iran. Statistica efectuată pe parcursul unei luni evidenția un număr de 62 de atacuri, cu tot atâția răniți din rândul militarilor americani.
Compania Airbus a confirmat oficial dezvoltarea avionului Eurofighter EK, versiunea avansata a Eurofighter Typhoon, speciala gandit pentru al opera intr-un mediu cu sisteme de razboi electronică, utilizând rachete antiradar AGM-88E AARGM și sisteme de autoprotecție.
Submarinul KSS-III este prezentat Poloniei ca parte a programului Orka. Hanwha Group, un conglomerat sud-coreean, a prezentat submarinul KSS-III Batch în timpul expoziţie militare MSPO 2023 de la Kielce ca propunere pentru programul de submarine Orka al Poloniei. Hanwha Ocean urmărește cu mare interes să încheie un parteneriat strategic cu Polonia, punând accentul pe beneficiile militare, industriale și economice pentru Varşovia prin intermediul programului militar Orka.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 30.11.2023, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că echipajele navelor de suprafață vor începe să studieze în mod regulat probleme privind combaterea dronelor maritime. Astfel, în programul de pregătire pentru luptă al forțelor de suprafață va fi introdus un nou curs de instruire cu această tematică. De asemenea, în timpul exercițiilor de antrenament și de luptă, echipajele navelor vor trebuie să detecteze dronele maritime care se apropie de acestea și să le distrugă.
Președintele României Klaus Iohannis a participat la ceremonia de învestire a general-locotenent Gheorghiță Vlad ca Șef al Statului Major al Apărării.
Având în vedere că Rusia şi China utilizează tot mai des avioane de vânătoare de generația a cincea, am putea fi tentaţi să spunem că ar fi logic ca SUA să producă cât mai multe aeronave F-22 Raptor pentru a contracara aceste amenințări. Acest lucru ar necesita, eventual, redeschiderea unor linii de producție de mult timp închise.
Ucraina urmărește să obțină superioritatea aeriană odată cu sosirea anticipată a avioanelor de luptă F-16, subliniind importanța acestora în susținerea operațiunilor terestre. Forțele Aeriene Ucrainene consideră că avioanele occidentale avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-16, sunt cruciale în acest scop, dar cu condiţia să fie cât mai multe.
Polonia a refuzat să participe la următoarea reuniune a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din cauza deciziei Macedoniei de Nord, țară care prezidează OSCE, de a invita delegația rusă condusă de ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Partenerii noștri turci au dislocat în România avioane de luptă F-16 Fighting Falcon în vederea realizării misiunilor de poliție aeriană pe Flancul Estic. F-urile turcești vor proteja cerul României alături de Eurofighter germane și, bineînțeles, de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României.
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a revendicat atacul armat care a făcut trei morţi şi mai mulţi răniţi joi la Ierusalim şi a îndemnat la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) deține unul din cele mai complexe și moderne centre de comandă.
Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres, care citează AFP.
Multe dintre conflictele militare importante care fac parte din istoria umanității nu s-au desfășurat doar pe uscat, ci și pe apă. În urmă cu mai multe secole, flotele navale ale țărilor dezvoltate din Europa - în special cele care alocau fonduri importante pentru explorarea noilor teritorii - au fost prevăzute cu diverse echipamente de apărare și atac.
Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat miercuri, 29 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Cu acest prilej, a avut loc ceremonia de recepție a avioanelor de luptă, în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat impactul strategic al livrării de avioane de luptă F-16 în Ucraina, afirmând că acestea vor spori semnificativ capacitatea Ucrainei de a provoca pierderi forțelor invadatoare rusești, Stoltenberg a anunțat că livrarea de avioane F-16 către Ucraina va începe cât mai curând posibil, în urma unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina la nivel ministerial.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 29.11.2023, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a început formarea unor noi brigăzi de artilerie de putere mare. Acestea vor fi dotate cu tunuri Pion și Malka de calibru mare, precum și cu mortiere de tip Tiulpan. Prima unitate de acest fel, Brigada 17 Artilerie, a fost deja înființată în cadrul Corpului 3 Armată - Zaporojie. Mai multe astfel de formațiuni vor apărea în alte corpuri de armată și armate din zona operației militare speciale, până la sfârșitul anului.
Turcia este tot mai interesată să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon ca soluție provizorie, ca urmare a incertitudinilor legate de achiziția planificată a avioanelor americane F-16. Contractul pentru Eurofighter are un "scop dublu" pentru Turcia, răspunzând atât nevoii sale imediate de avioane de luptă moderne, cât și promovând colaborarea internațională. Discuțiile cu Marea Britanie și Spania sunt în curs de desfășurare, subliniind interesul deosebit al Turciei pentru avioanele Eurofighter Typhoon, rezultatul rămâne incert, cu potențiale implicații geopolitice, deoarece Germania nu pare momentan sa fie de acord.
Visul de a zbura precum un pilot adevărat nu este la îndemâna oricui. Mai ales pentru antrenamentul specialiștilor, au fost create simulatoare de zbor care oferă experiențe foarte realiste. Dezvoltarea acestora vizează instruirea piloților pentru companii aeriene civile și militare.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Președintele Klaus Iohannis a semnat oficial decretul privind numirea generalului Vlad Gheroghiță în funcția de șef al Statului Major al Apărării.
Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.
Războiul electronic rusesc în Crimeea implică atât măsuri active, cât și pasive, inclusiv suprimarea comunicațiilor radio. În Ucraina, forțele ruse utilizează mijloace de război electronic pentru a bruia comunicațiile radio tactice, precum și sistemele radar. Imagini recente din satelit publicate pe rețeaua de socializare Twitter par să dezvăluie ca Rusia a început utilizarea unui puternic sistem de război electronic de-a lungul coastei Crimeii, mai exact în regiunea Sevastopol, a relatat Obektivno.bg.