Un militar ucrainean a demonstrat cât de mult contează factorul uman în operarea unei drone (Video). Un sistem rusesc Tor-M2 a ratat ţinta
06 iun 2023, 13:29
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
scris de
S.I. Catalin
Un sistem rusesc mobil de apărare antiaeriană Tor-M2 detectează o dronă ucraineană care se afla la altitudine joasă în raport cu apărarea antiaeriană. Operatorul sistemului Tor-M2 a activat unitatea de lansare și a tras o rachetă în direcţia dronei ucrainene.
În același timp, însă, militarul ucrainean care opera drona dă dovadă de un reflex fulgerător. Văzând racheta, ucraineanul, cu o ușoară mișcare spre dreapta, schimbă poziția dronei în aer cu câțiva centimetri. Rachetă lansată de sistemul Tor-M2 trece pe lângă dronă la o distanţă destul de mică, ratând ţinta.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a postat videoclipul pe contul său oficial de Facebook, a afirmat că acest sistem Tor-M2 al forțelor armate ruse a fost distrus.
Un mare minus al sistemului Tor-M2 este incapacitatea de a lovi drone aflate la o distanță mică. În cazul de fată, drona era în modul manual - răspundea comenzilor unui operator, deci importanta factorului uman nu poate fi exclusă. Adică orice sistem de apărare aeriană poate ajunge într-o astfel de situație neplăcută dacă nu sistemul este cel care controlează situația, dar mai există un alt factor.
Cert este că, de la începutul războiului din Ucraina am văzut o serie de materiale video și imagini cu modul în care cele două forţe armate implicate în conflict utilizează dronele pe câmpul de luptă.
Dar foarte rar vedem filmări ca aceasta, care arată cât de concentrat trebuie să fie un operator de dronă. Și ce reflexe trebuie să aibă pentru a duce la bun sfârșit misiunea pe care o are de îndeplinit.
Un operator de drone cu experiență va fi mai capabil să opereze în condiții de siguranță și să facă față situațiilor neprevăzute. Cunoașterea funcționării dronei și a caracteristicilor sale este esențială pentru a evita erorile umane. Un operator priceput va fi capabil să execute manevre precise, să gestioneze schimbările de viteză și altitudine și să evite obstacolele. Dezvoltarea abilităților de pilotaj necesită practică și experiență.
În timpul operării unei drone, operatorul trebuie să fie concentrat și să aibă o atenție deplină asupra misiunii sale. Orice scădere a atenției sau lipsă de concentrare poate duce la erori umane, pierderea controlului asupra dronei sau la situații periculoase.
În concluzie, factorul uman este un aspect crucial în operarea unei drone. Calitățile și competențele operatorului, precum cunoștințele, experiența, abilitățile de pilotaj și luarea deciziilor, pot influența direct performanța și rezultatele obținute în utilizarea dronei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
O explozie puternică a avut loc în această dimineață în orașul ocupat Sorokino (fostul Krasnodon), din regiunea Lugansk. Potrivit unor informații neoficiale, un depozit de muniții al forțelor ruse a fost lovit. Într-un videoclip postat de jurnalistul ucrainean Denis Kazansky sunt surprinse detonări secundare de muniție la locul exploziei.
Practicile din anii negri ai stalinismului par să redevină la modă în Federația Rusă. Cu un președinte Vladimir Putin tot mai autoritar care nu mai tolerează niciun strop de opoziție, Rusia înaintează cu viteză către sistemul stalinist, în care oricine are o poziție diferită de poziția oficială riscă fie ani grei de temniță - vezi Alexei Navalnîi, fie moartea prin împușcare, otrăvire, defenestrare sau în urma unui accident aeronautic.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Un fragment dintr-o rachetă antiaeriană S-300 a căzut pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, au anunţat luni autorităţile locale, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen până în octombrie ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să oprească contraofensiva ucraineană, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, citând o sursă din interior, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept istorică decizia SUA de a produce în comun cu Ucraina arme și sisteme de apărare. "Există o decizie istorică a SUA de a produce în comun arme și sisteme de apărare, inclusiv de apărare aeriană. Este un lucru care până de curând era o fantezie absolută, dar care va deveni realitate'', a spus Zelenski.
Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept "ineficiente" alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Armate Ucrainene au acum una dintre rutele logistice rusești de pe frontul Bakhmut pe lista principală de tine și acţionează pentru a le tăia pe celelalte, a precizat Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupului de forțe din est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS. El a adăugat că Forțele Armate Ucrainene au nevoie, de asemenea, de rachete de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune germano-suedeze TAURUS. Acestea vor fi capabile să lovească apărarea aeriană rusă din Peninsula Crimeea.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?
Președintele Volodimir Zelenski a prezis, în timpul vizitei sale la Washington, că Forțele Armate ale Ucrainei vor elibera orașul Bakhmut până la sfârșitul anului, ceea ce indică deja o contradicţie între cum vede derularea contraofensivei și scepticismul Statelor Unite cu privire la înregistrarea unor reuşite semnificative de către armata ucraineană, scrie The New York Times.
Deputații Dumei de Stat au prezentat parlamentului, spre examinare, un nou set de amendamente la legislația penală în vigoare în Rusia. Dacă vor fi adoptate, modificările propuse vor extinde domeniul de aplicare al legilor împotriva „discreditării” Armatei ruse și răspândirii „știrilor false” despre Ministerul Apărării și operațiile militare desfășurate de acesta.
Cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, a fost lovit în timpul unei reuniuni la care participau mai mulţi comandanţi militari. Acest atac a fost rezultatul unei operațiuni reușite a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
Forțele Armate Ucrainene au un „plan foarte cuprinzător”, a declarat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a promis că militarii ucraineni vor elibera orașul Bakhmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat într-o conversație cu un grup restrâns de jurnaliști americani, au relatat CNN și USA Today.
Sediul Flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu succes de rachete de croazieră ucrainene. Atacul a fost raportat ieri de presă locală. În jurul orei 13:00, pe 22 septembrie, sediul Marinei ruse din Sevastopol a fost lovit de o rachetă, în urma atacului clădirea a fost grav avariată. Azi, mass-media ucraineană a publicat primele imagini realizat de martori oculari care se aflau la câteva sute de metrii de sediul Flotei ruse din Marea Neagră
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.