Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
Strategica
Data publicării:
Președintele Donald J. Trump a semnat, la 9 aprilie 2025, un ordin executiv intitulat „ Reforming Foreign Defense Sales to Improve Speed and Accountability”, o măsură care promite să remodeleze modul în care Statele Unite livrează echipamente militare aliaților lor din întreaga lume.
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army
Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army

Această directivă, emisă de Casa Albă, își propune să simplifice procesul complex al vânzărilor militare în străinătate, asigurând o livrare mai rapidă a sistemelor de armament fabricate în America și sporind în același timp transparența și controlul.

În esență, ordinul urmărește să reducă birocrația, facilitând accesul aliaților la tehnologia americană de ultimă oră și consolidând în același timp industria de apărare a țării - un impact real care ar putea avea ecou începând cu fabricile din Midwest și până la câmpurile de luptă.

Ordinul executiv, publicat pe site-ul web al Casei Albe, stabilește o misiune clară: îmbunătățirea vitezei și fiabilității transferurilor de arme, armonizându-le în același timp cu obiectivele politicii externe a SUA. Acesta este un răspuns la sesizările mai vechi formulate atât de liderii din industria de armament, cât și de partenerii străini cu privire la întârzierile înregistrate în cadrul programului Foreign Military Sales (FMS), gestionat în comun de Departamentul de Stat și de Departamentul Apărării.

O temă recurentă în timpul administrației Trump a implicat un efort de reformare și eficientizare a procesului complex al Statelor Unite de vânzare a echipamentelor militare către aliați. Autorii acestor reforme au susținut că sistemul existent era greoi, birocratic și lent, dezavantajând contractorii americani din domeniul apărării și împiedicând capacitatea partenerilor de a achiziționa rapid instrumentele necesare pentru a face față amenințărilor la adresa securității.

Această propunere de „reformă a vânzărilor în domeniul apărării” ar urma să accelereze aprobările, să reducă birocrația și, în cele din urmă, să stimuleze exporturile americane de arme.

Cantitativ, SUA rămân cel mai mare exportator de arme din lume. Datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arată în mod constant că întreprinderile americane dețin cea mai mare parte din piața mondială a armelor.

Cu toate acestea, în ciuda acestei poziții dominante, au fost exprimate frecvent îngrijorări cu privire la timpul necesar pentru aprobarea și finalizarea vânzărilor. Rapoartele din mass-media au citat adesea cazuri în care aliații și-au exprimat frustrarea cu privire la termenele prelungite, apelând uneori la furnizori alternativi, nu neapărat din motive de preferință, ci de oportunitate.

 

Vânzările mai rapide de arme ar putea consolida alianțele 

 

Reformele propuse se axează pe mai multe domenii-cheie. Unul dintre acestea a vizat reducerea proceselor birocratice din cadrul Departamentului Apărării și al Departamentului de Stat. Promotorii schimbărilor au susținut că autorizațiile multiple și dezacordurile între agenții au condus adesea la întârzieri semnificative.

Un alt aspect a implicat împuternicirea atașaților militari americani și a reprezentanților industriei de apărare staționați în străinătate pentru a juca un rol mai direct în facilitarea vânzărilor. Intenția a fost de a crea o abordare mai proactivă și mai orientată către clienţii străini, îndepărtându-se de ceea ce unii au descris ca fiind un sistem excesiv de prudent și de predispus la risc.

Argumentele în favoarea reformei se învârt adesea în jurul considerentelor strategice și economice. Dintr-o perspectivă strategică, susținătorii au argumentat că vânzările mai rapide de arme ar putea consolida alianțele, permițând partenerilor să își dezvolte rapid capacitățile de apărare și să sporească interoperabilitatea cu forțele americane.

Acest lucru a fost considerat deosebit de important în regiunile care se confruntă cu provocări de securitate imediate. În plus, raționalizarea procesului a fost prezentată ca o modalitate de a contracara influența concurenților care ar putea oferi termene de execuție mai mici, chiar dacă echipamentele lor nu erau neapărat superioare.

Din punct de vedere economic, argumentul a fost că vânzările mai rapide ar stimula industria americană de apărare, creând noi locuri de muncă și generând venituri.

Cu toate acestea, impulsul pentru reformă a atras, de asemenea, atenția experților militari si a factorilor de decizie din domeniul apărării, care au exprimat îngrijorări cu privire la posibilele dezavantaje.

 

Riscul ca armele americane să ajungă pe mâini greșite, nu trebuie ignorat

 

Una dintre principalele preocupări se referea la riscul unei supravegheri inadecvate și la posibilitatea ca armele să ajungă în mâini greșite. Sistemul complex existent, cu multiplele sale mecanisme de control și verificare, a fost conceput pentru a preveni proliferarea tehnologiilor sensibile și pentru a se asigura că vânzările de arme sunt în conformitate cu obiectivele politicii externe a SUA și cu considerațiile privind drepturile omului. Criticii s-au temut că simplificarea ar putea duce la o slăbire a acestor garanții.

Rapoartele unor organizații precum Center for International Policy au subliniat adesea riscul de creștere a corupției și de reducere a responsabilității în cazul în care procesul de vânzare devine mai puțin transparent. Acestea au susținut că mecanismele existente de control, deși uneori lente, îndeplinesc o funcție crucială în prevenirea tranzacțiilor ilicite cu arme și în asigurarea unor transferuri de arme responsabile.

Experții militari și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul potențial asupra interoperabilității. În timp ce o vânzare mai rapidă ar putea face ca echipamentele să ajungă mai repede în mâinile aliaților, există îndoieli cu privire la faptul dacă se va acorda suficientă atenție asigurării faptului că sistemele achiziționate pot corespunde în mod eficient în doctrinelor și cerintelor militare ale forțelor americane și aliate. O vânzare mai accelerată de echipamente militare de ultimă generație, fără pregătire și integrare adecvate, ar putea crea mai multe probleme decât ar rezolva.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice

Ştiri Recomandate

Rachete germane Taurus pentru Ucraina. Rusia amenință direct Germania cu războiul dacă planul Berlinului va fi dus până la capăt
De la Ana la Caiafa cu muniția de 155 mm. România va produce muniția pentru obuzierele sale K9 Tunetul, dar marea întrebare e când?
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
Au început discuțiile despre „pace în Ucraina” cu Europa la masă. Rubio și Witkoff, reprezentanții SUA, primiți la Paris
„Toată lumea vrea fabrici, le putem construi”. Panzerul Rheinmetall mizează pe artilerie și se așteaptă la comenzi de 300 de miliarde de euro
Vasile Bănescu, în studiourile DefenseRomania @Screenshot DefenseRomania
EXCLUSIV
Răstignirea, învierea lui Iisus, propagandă și războiul în numele Lui. Vasile Bănescu: Rusia ca antihrist într-o credință răsturnată | Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
Danemarca vrea să trimită soldați neînarmați în Ucraina pentru antrenament. Rusia avertizează: Sunt o țintă legitimă
Dronele ucrainene atacă o altă brigadă rusă de rachete implicată în măcelul de Florii, de la Sumî / Rusia continuă loviturile masive cu Shahed în orașe și lovește la Dnipro
Un pas istoric pentru F-35 în Europa: În premieră un F-35 non-american aflat în zbor a partajat date clasificate cu un sistem european
Delegația ucraineană sosește la Paris. Negocieri cu Witkoff, Rubio și cu oficiali europeni
O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Forțele paramilitare din Sudan anunță formarea unui guvern alternativ. Criza se adâncește după scenariul libian
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
SUA revin și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
Coreenii de la Hanwha se implică în cercetarea din România: Parteneriat semnat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
pixel