Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Un politician maghiar, vorbind despre alegerile din România, spune că sașii din Transilvania au 'trădat' Ungaria
21 sep, 11:30
Arpad Janos Potapi, secretar de stat al Ungariei pentru politici naționale, a acordat la finalul săptămânii trecute un interviu presei maghiare în care a vorbit și despre alegerile din România.
Arpad Janos Potapi, secretarul de stat ungar pentru politici naționale. Sursă foto: Arpad Janos Potapi Facebook

În cadrul interviului acordat vineri publicației Kronika Online, reprezentantul guvernului maghiar a readus în discuție tensiunile dintre Budapesta și București, precizând că șeful statului Klaus Iohannis a devenit președintele României datorită voturilor comunității maghiare din țara noastră. Totodată, Potapi s-a avântat și la o „lecție de istorie” în care a acuzat sașii din Transilvania că au trădat Ungaria.

Diplomatul maghiar a precizat că sașii au fost invitați în Transilvania în 1.200 de către Regatul Ungariei care le-a acordat „privilegii și autonomie”, în timp ce aceștia au mulțumit Ungariei susținând dușmanii Budapestei în timpul Revoluției din 1848, dar și susținând la 1 Decembrie 1918 Unirea Transilvaniei cu Regatul României. În acest context, Potapi afirmă că „nu s-a așteptat la ceva mai bun nici din partea” președintelui României.

Ulterior, vorbind despre alegerile locale care vor avea loc pe data de 27 septembrie în România, reprezentantul guvernului maghiar și-a reiterat sprijinul pentru UDMR, precizând că speră ca formațiunea să revină în următoarea perioadă la guvernare în România.

 

MAE a reacționat după declarațiile lui Arpad Janos Potapi și cere Ungariei să se abțină de la retorica naționalistă

 

La declarația lui Potapi a reacționat și MAE. Într-o intervenție pentru Digi 24, MAE cere Ungariei să se abțină de la retorica naționalistă. Poziția secretarului de stat în MAE Iulia Matei, potrivit sursei citate:

„1. Nu dorim să comentăm declarațiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie și context electorale.

2. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declarații care fac apel la un anumit tip de retorică naționalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale și să afecteze relațiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare.

3. În actualul context electoral din România aceste afirmații dobândesc o conotație nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reținerea de la declarații legate de politică internă din România și oficialii români.

4. Referirile la Președintele României din declarațiile menționate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Președinte României a fost ales de către cetățenii români și este Președintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât și al celor care nu l-au ales.”

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro