Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
Zelenski i-a mulţumit lui Biden pentru "sprijinul său neclintit pentru independenţa Ucrainei şi pentru rolul vital pe care SUA l-au jucat în unificarea comunităţii internaţionale", a spus liderul ucrainean într-un mesaj postat pe X.
Joe Biden s-a străduit să ofere cât mai mult ajutor Kievului înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, pe 20 ianuarie, de teama că succesorul său îşi va reduce sprijinul odată ce va fi în funcţie.
Trump a promis că va rezolva conflictul în "24 de ore" de la revenirea sa la Casa Albă, stârnind temeri că Ucraina va fi forţată să facă concesii majore în schimbul păcii. Cu toate acestea, Moscova a câştigat teren în ultimele luni, în timp ce armata ucraineană, epuizată, încă nu are resurse.
Volodimir Zelenski "a transmis condoleanţe pentru incendiile devastatoare din California şi pentru pierderea tragică de vieţi omeneşti", notează AFP.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Diplomații austrieci, inclusiv numărul doi din Ministerul de Externe de la Viena, au vizitat localitatea Bucha în regiunea Kiev și au onorat memoria victimelor agresiunii ruse.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Zborurile au fost suspendate temporar pe aeroportul din oraşul rus Kazan, a anunţat sâmbătă autoritatea rusă pentru aviaţia civilă, Rosaviatsia, transmit Agerpres și Reuters. Anunţul vine după un atac ucrainean cu drone asupra oraşului.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a recunoscut în timpul unei conferințe de presă de joi, 19 decembrie, că numărul de trupe americane în Siria este mult mai mare decât a raportat anterior administrația Biden-Harris. În timp ce Pentagonul a susținut luni de zile că în Siria mai sunt dislocați doar aproximativ 900 de militari americani, în realitate numărul acestora este de aproximativ 2.000.
În dimineața zilei de 20.12.2024, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite. De asemenea, mai multe clădiri au fost avariate. O serie de incendii au izbucnit în mai multe locuri din capitală, care, potrivit autorităților locale, au fost cauzate de fragmente de la rachetele doborâte.
În regiunea Kursk, armata rusă a reușit să recucerească jumătate din teritoriul care a fost ocupat de Ucraina în timpul invaziei de la începutul lunii august, a recunoscut maiorul ucrainean și comandantul Brigăzii 82 de asalt aerian, Ivan Bakrev.
În cadrul unui comunicat de presă remis pe 19.12.2024, Ministerul rus al Apărării a informat că Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac cu rachete de producție occidentală în adâncimea teritoriului rus.
Potrivit cotidianului The Wall Street Journal, care citează surse americane și libiene, Rusia transferă sisteme moderne de apărare antiaeriană și alte tipuri de arme din Siria în Libia. Acest lucru se datorează încercărilor Moscovei de a-și menține influența în Orientul Mijlociu, după ce a pierdut teren în Siria.
Soarta bazelor militare ruse din Siria după căderea regimului lui Bashar al-Assad rămâne neclară, a recunoscut luni Kremlinul. Rusia a evacuat deja un număr „semnificativ” de soldați și echipamente militare din Siria.
Statele europene discută despre posibilitatea trimiterii unor trupe în Ucraina în eventualitatea unei încetări a focului sau a unui acord de pace între Kiev şi Moscova, în timp ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a spus clar că nu va trimite trupe pentru a garanta securitatea Ucrainei, scriu Agerpres și Reuters.
Germania va anula stabilirea pentru repararea echipamentelor militare ucrainene din estul Slovaciei. După lungi negocieri cu Bratislava, s-a decis eliberarea centrului de lângă Michalovce și mutarea acestuia în Germania, până la sfârșitul anului.
Forțele pentru Operații Speciale ale Ucrianei (FOS) au trimis către soldații nord-coreeni care luptau în regiunea Kursk o serie de drone împodobite cu diverse jucării.
Anunțul privind livrarea de vehicule blindate de recunoaștere AMX-10RCR Ucrainei în ianuarie 2023 a marcat un moment crucial în sprijinul european acordat Ucrainei. Această decizie a fost crucială în lansarea inițiativei europene de a trimite vehicule grele de luptă forțelor armate ucrainene. Franța a furnizat Ucrainei un total de 38 de vehicule blindate AMX-10RC, dintre care 14 au fost livrate în martie 2023. Începând cu 3 septembrie 2024, 4 dintre aceste vehicule au fost confirmate ca fiind pierdute: unul distrus, două abandonate și unul capturat de forțele ruse. Este important de reținut că aceste date se pot schimba pe măsură ce conflictul evoluează.
Presa de propagandă rusă citează, canalul ucrainean “Legitimny” de pe rețeaua de socializare Telegram a informat, pe 16.12.2024, citând o sursă proprie, că noua ofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei, despre care s-a vorbit recent atât la Kiev, cât și la Moscova, va fi declanșată în viitorul apropiat.
Președintele american ales Donald Trump a lăsat luni să se înțeleagă că ar putea anula decizia recentă a președintelui Joe Biden de a permite forțelor ucrainene să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncimea teritoriului Rusiei.
Liderul rus Vladimir Putin continuă să țină Occidentul în tensiune cu privire la problema producției în serie de noi rachete Oreșnik cu rază medie de acțiune. La sfârșitul lunii noiembrie, în timpul unui discurs plin de amenințări la adresa Occidentului, el a spus că producția a început deja. Cu toate acestea, luni, Putin spunea că producția abia începe.
Armata rusă, sprijinită de trupe nord-coreene, a lansat o contraofensivă intensă în provincia rusă Kursk, unde trupele ucrainene ocupă o porţiune de teritoriu, a declarat marţi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, transmite AFP.
Armata rusă a revendicat marţi cucerirea unei noi localităţi în estul Ucrainei, Ganivka, într-un moment în care trupele ucrainene se confruntă cu dificultăţi în a stăvili avansarea forţelor ruse în această zonă a frontului, informează Agerpres și AFP.
Surse rusești au informat că, în dimineața zilei de 17.12.2024, comandantul Trupelor de protecție radiologică, chimică și biologică din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, generalul Igor Kirillov, a fost ucis în urma unui atentat executat la intrarea într-una dintre clădirile de pe Ryazansky Prospekt din Moscova.
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 16 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
Direcția de informații militare a Ucrainei (HUR) a comunicat luni că aproximativ 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți, în weekend, în lupta împotriva armatei ucrainene din regiunea de graniță Kursk.
Potrivit ziarului britanic The Financial Times, care citează date obținute de la platforma rusă de date de piață Import Genius, în perioada martie 2018 - septembrie 2019, Banca Centrală a Siriei a transferat cantități mari de dolari și euro în Rusia, pe calea aeriană.
Agențiile de informații ucrainene au distrus un tren rusesc care transporta 40 de cisterne de combustibil în partea ocupată de Rusia a regiunii Zaporojie la 14 decembrie, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent. Sursa a declarat că scopul operațiunii a fost de a întrerupe o linie de aprovizionare utilizată de rusi pentru a transporta combustibil din Crimeea în regiunea Zaporojie.
Israelul a lovit noaptea trecuta un depozit de arme din Tartus, Siria. Israelul a vizat instalații, echipamente și depozite militare cu mai mult de 60 de atacuri aeriene de la căderea regimului Assad, iar ultimul său atac a provocat explozii violente.
În ultimii ani s-au pus în mișcare forțe pe care doar un conflict global le mai poate sătura. Patrulaterul roșu Moscova-Beijing-Teheran și Phenian e hotărât să schimbe ordinea mondială pe cale militară. Liderii occidentali par să fi înțeles pericolul, însă sunt obligați să vină cu măsuri prudente, de teama amplificării reacțiilor de respingere din partea societății, care oricum se manifestă sub forma mișcărilor radicale, extremiste.
În dimineața zilei de duminică, 15 decembrie, dronele au atacat Groznîi (Republica Cecenă, Federația Rusă). Potrivit surselor ruse, una dintre țintele atacului a fost baza trupelor speciale de poliție OMON.
Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.
Trupele ruse desfășoară o ofensivă în direcția Pokrovsk practic fără oprire de aproximativ 10 luni.
Dacă Rusia pierde Siria, ar putea viza Libia ca o nouă locație pentru baze militare.
Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (HUR) a confirmat că Rusia a început să folosească soldați nord-coreeni în operațiuni ofensive în regiunea Kursk, în principal ca parte a unităților maritime și aeriene combinate. Cu toate acestea, potrivit agenților ucraineni, soldații RPDC se luptă cu bariera lingvistică.
România a donat Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o mișcare care a fost la început primită cu scepticism. Dar ea s-a dovedit cartea câștigătoare. De ce? O explică chiar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 09.01.2025, preluând o informație de la Reuters, că, de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu aproape trei ani, trupele ruse au folosit peste 51.000 de bombe de aviație dirijate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat vineri cu omologul său american Joe Biden căruia i-a mulţumit pentru "sprijinul său neclintit", cu mai puţin de două săptămâni înainte de a preda puterea republicanului Donald Trump, relatează Agerpres și AFP.
Publicația Meduza din Letonia, specializată în problematica Federației Ruse și a fostelor state sovietice, a publicat pe 9 ianuarie un articol inedit privind faptul că tot mai multe persoane din rândul elitei politice ruse încep să își exprime nemulțumirea față de continuarea războiului din Ucraina.
Forțele Armate Sârbe utilizează o cantitate semnificativă de echipamente și arme de proveniență sovietică și rusă, inclusiv 14 avioane MiG-29 și 30 de tancuri T-72, precum și șase sisteme de apărare aeriană Pantsir. Având în vedere că Serbia nu mai poate conta pe Rusia pentru aprovizionarea cu arme, a fost necesar să caute surse alternative pentru a face rost de componentele necesare mentenanţei, după cum precizează generalul Milan Mojsilović, Șeful Statului Major al Forțelor Armate Sârbe, într-un interviu pentru cotidianul sârb Vecernje Novosti.
Elham Ahmed, co-președinte al Departamentului de Externe al administrației kurde, a declarat că sunt în desfășurare discuții pentru a securiza granițele din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze, subliniind că solicită Franței să o ajute la stabilirea unor relații bune cu Ankara, ca parte a eforturilor care vizează dezamorsarea unui conflict între Turcia și forțele kurde siriene susținute de Occident.
Un material video interesant a apărut recent pe reţele de socializare, în care un cont de pe X susține că prezintă o întâlnire între un Sukhoi rus și un F-35 italian. Deși data și locația nu sunt clare, pilotul rus care apare în materialul video sugerează că aeronava din dreapta sa este într-adevăr un F-35 din Forțele Aeriene Italiene.
Ștefan Dănilă, general (r.) cu patru stele, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major General al Armatei, semnează un text excelent cu privire la disputa care a divizat socitatea, cunoscută popular drept „armata obligatorie”.
Problemele faimoasei Brigăzi 155 Mecanizate din Ucraina provin din faptul că soldații săi trebuie să lupte cu doi inamici simultan: rușii, dar și comandamentul excesiv de centralizat ca moștenire a trecutului sovietic. Acest lucru a fost anunțat de agenția de presă AFP, care a prezentat un raport al unității care luptă în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize. Acesta este evident un moment important şi fericit pentru toți românii, iar decizia Statelor Unite arată cât de puternică a devenit în timp legătura dintre România și SUA, a precizat ambasadorului României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Embassy of România to the United States of America.
Rusia afirmă că monitorizează îndeaproape situația cu Groenlanda, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a refuzat să excludă măsuri militare sau economice pentru a prelua controlul asupra teritoriului de la Danemarca. „Urmărim foarte îndeaproape evoluția destul de dramatică a situației, dar până acum, slavă Domnului, suntem la nivel de declarații”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Tranzacția prin care compania E.ON ar urma să fie preluată de MVM ar putea fi blocată din motive de securitate națională, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut apel la „coaliția istorică” a aliaților să continue să sprijine Ucraina. „Această coaliție a fost alături de ei (armata ucraineană - n.a.) timp de aproape cei trei ani de război. Și nu trebuie să ne oprim acum”, a declarat Austin presei după cea de-a 25-a reuniune a Grupului Internațional de Contact pentru Sprijinul Apărării Ucrainei la baza Ramstein din Germania, pe 9 ianuarie.
Aviația militară a SUA întâmpină probleme în a pregăti un număr suficienți de piloți. Pentru a rezolva problema se testează soluții de cooperare cu mediul civil. Ar putea deveni cel mai mare parteneriat militar-civil pe această direcție, după o abordare similară din cel de-al Doilea Război Mondial (WWII).
China ar putea distruge sau neutraliza în Indo-Pacific Forțele Aeriene ale SUA și ale aliaților într-un ipotetic conflict, cu mult mai puține lovituri decât ar fi necesar în sens invers, susține un raport al think tank-ului american Hudson Institute.
Federația Rusă recurge la amenințări în cazul în care nu sunt respectate acordurile privind exclava rusă Kaliningrad, fostă Königsberg, care în 1945, după înfrângerea Germaniei naziste, a fost cedată Uniunii Sovietice în urma Conferinței de la Potsdam.
Bundeswehr și TAURUS Systems GmbH, un joint-venture între gigantul europea MBDA și firma suedeză Saab, au anunțat pe 20 decembrie 2024 că au semnat un contract pentru întreținerea și modernizarea rachetelor de croazieră aeriene TAURUS KEPD 350.
Pe 10 ianuarie, întreruperile de energie electrică din regiunea transnistreană vor avea loc o dată pe zi timp de 5 ore. Electricitatea va fi întreruptă între orele 18:00 și 23:00.
Intrarea României în programul american de scutire de vize - Visa Waiver - va fi celebrată vineri atât la Washington, cât şi la Bucureşti.
Mobilitatea navală, alături de alte măsuri de apărare, va juca un rol important pentru națiunile din indo-pacific în descurajarea unui posibil conflict cu China.
Anul trecut România a semnat contractul privind achiziția a 32 de avioane F-35 Lightning II, în cea mai modernă versiune posibilă, aflată azi în curs de dezvoltare.
O coaliţie internaţională ce vizează livrarea de drone pentru Ucraina, coordonată de Regatul Unit şi Letonia, va furniza 30.000 de noi drone Kievului, a anunţat joi Ministerul Apărării britanic, informează Agerpres și France Presse.
Ucraina a anunțat, pe 6 ianuarie 2025, o realizare majoră în urma utilizării unor dronelor navale, cunoscute și sub denumirea de vehicule de suprafață fără pilot (USV). Aceste platforme au fost folosite pentru prima dată ca baze de lansare pentru drone aeriene care au efectuat atacuri asupra unor ținte terestre rusești, distrugând un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1. Această operațiune marchează o schimbare semnificativă în contextul conflictului din Ucraina, care a devenit un teren de testare pentru forțele ucrainene în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor de luptă autonome și a tacticilor inovatoare.
Reprezentantul special ales de Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a declarat că și-a stabilit obiectivul de a încerca să găsească o soluție la actualul război la scară largă, în 100 de zile de la învestirea noului președinte. Keith Kellogg a spus acest lucru într-un interviu, din 8 ianuarie, pentru Fox News, .
Patru lansatoare de rachete ale unor sisteme S-400 așteaptă să fie strămutate din Siria, iar cel mai probabil scenariul indica interesul Moscovei pentru o desfășurare pe frontul ucrainean, deși unele analize nu exclud posibilitatea utilizării lor în Libia. După cum reiese din informaţiile furnizate de mai mulţi analişti OSINT, lansatoarele de rachete S-400 sunt amplasate în prezent în portul sirian Tartus, unde sunt pregătite pentru încărcare pe o navă.
Finlanda a declarat că petrolierul Eagle S, suspectat că a deteriorat cabluri de energie electrică aflate pe fundul Mării Baltice, are defecte tehnice grave și nu poate fi utilizat fără a avea pare de reparații serioase. O anchetă este în curs de desfășurare cu privire la incidentul din Marea Baltică, unde un cablu electric s-a rupt. La 8 ianuarie, ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a declarat că Helsinki nu poate lega incidentul de nicio agenție guvernamentală specifică sau altă entitate. Potrivit acesteia, anchetatorii finlandezi investighează cazul, care implică și parteneri „de peste Marea Baltică”.
Bombardierul stealth american B-21 Raider începe să-și ''întindă aripile'' și deja face furori. Rapoartele confirmă faptul că mai mult de un prototip s-a ridicat la cer pentru teste de zbor riguroase, semnalând faptul că acest avion revoluționar este tot mai aproape de a deveni o mașină de război în toată regula.
Agenția de presă poloneză PAP a informat că, pe 08.01.2025, patru avioane de vânătoare norvegiene de tip F-35 au aterizat la baza aeriană din Poznan, Polonia. Potrivit reprezentanților Ministerului polonez al Apărării, aeronavele vor proteja centrul logistic de pe aerodromul Rzeszów, care se află la aproximativ 100 de kilometri de granița poloneză cu Ucraina și care distribuie ajutorul internațional destinat Kievului.
Autoritățile sârbe au reziliat unele dintre contractele în domeniul cooperării militare cu Rusia, iar o altă parte a fost amânată pe termen nelimitat. Acest lucru a fost declarat miercuri, 08 ianuarie, de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Serbiei, generalul Milan Mojsilovic, într-un interviu acordat portalului Evening News.
Pe 7 ianuarie 2024, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat o serie de inițiative pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Turciei. Vorbind după prima întâlnire a Cabinetului de Miniștri din 2025, Erdogan a evidențiat unele proiecte strategice care subliniază ambițiile militare ale Turciei
Pe 7 ianuarie, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a numit Armenia „stat fascist”, susținând că Baku ar putea să nu aibă altă opțiune decât să „distrugă” așa-numita „ideologie fascistă” a vecinului său. Aliyev a făcut declarația într-un interviu de 30 de minute acordat canalelor media locale, potrivit agenției de presă de stat Azertac.
Statele Unite vor anunța un nou pachet de asistență pentru Ucraina în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari în timpul reuniunii Ramstein de joi, 9 ianuarie. Informația a fost transmisă de corespondentul Voice of America, Carla Babb, care îl însoțește pe șeful Pentagonului, Lloyd Austin, la reuniunea miniștrilor apărării din Germania.