Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
La 9 aprilie 2025, un raport al publicației online marocane Defense Arabic a dezvăluit că Algeria a finalizat o nouă bază aeriană militară la doar 72 de kilometri de granița marocană, o acțiune care a atras atenția întregii Africi de Nord și nu numai.
Un avion de vânătoare egiptean Su-35S a fost surprins pe imagini realizate din satelit la baza aeriană Oum El Bouaghi din Algeria. Transportul avionului de luptă cu un avion de transport An-124 Ruslan de la Komsomolsk-on-Amur a fost, de asemenea, fotografiat cu atenție de sateliții de recunoaștere occidentali. Sursa foto: X.
Situată în Umm al-Assal în apropiere de regiunea disputata Tindouf, baza găzduiește două avioane de luptă MiG-29M2 de fabricație rusă, susținute de o rețea extinsă de infrastructură de luptă. Imaginile din satelit furnizate de Atlantic Observatory for Defense and Armament Analysis (AODA) arată ca baza dispune de piste extinse, adăposturi pentru aeronave, depozite de muniție și stații radar îndreptate spre teritoriul marocan.
De asemenea, după cum a raportat Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) la 8 aprilie 2025, Algeria a început să opereze avioane de luptă Sukhoi Su-35 de fabricație rusă, imaginile din satelit capturate la 10 martie 2025 confirmând prezența unui astfel de avion la baza aeriană Ain Beida/Oum el Bouaghi din nord-estul Algeriei.
Această informaţie vine în urma unor imagini publicate anterior, la 2 martie 2025, de la Komsomolsk-on-Amur, care arată o aeronavă de transport Antonov An-124 a Forțelor Aeriene Ruse pregătindu-se să încarce ceea ce pare a fi un fuzelaj din seria Flanker.
Facilitatea Umm al-Assal nu este un avanpost improvizat. Imaginile din satelit confirmă prezența a două avioane MiG-29M2, fiecare înarmat cu rachete aer-aer, alături de o infrastructură care sugerează ca exista planuri pentru o dezvoltare mult mai complexa. MiG-29M2 este un avion de luptă multirol bimotor conceput pentru superioritate aeriană și misiuni de atac la sol.
Această dezvoltare a bazei Umm al-Assal semnalează o escaladare semnificativă la frontiera Algeriei. Mai degrabă decât să ne scufundăm direct în conflictul politic binecunoscut dintre Alger și Rabat, adevărata poveste constă în ceea ce această bază poate face din punct de vedere militar și în ceea ce spune despre evoluția dinamicii puterii în regiune.
Pistele și adăposturile extinse, conform imaginilor AODA, sunt construite pentru a găzdui aeronave mai grele precum Sukhoi Su-30 sau Su-35, pe care Algeria le-a achiziționat.
Su-35, de exemplu, reperat la baza aeriană Ain Beida din Algeria în martie 2025, conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), se mândrește cu o rază de acțiune de 2 200 de mile.
Prezența unor stații radar și a unor depozite de muniție la Umm al-Assal sugerează că Algeria pregătește terenul pentru o prezență aeriană mai robustă, transformând potențial un modest avanpost într-un centru strategic.
În combinație cu sistemele de alertă timpurie orientate spre Maroc, se creează ceea ce analiştii militari au numit un „coridor de supraveghere ofensivă” - o configurație mai puțin legată de un posibil atac imediat și mai mult de proiectarea controlului asupra spațiului aerian de-a lungul frontierei.
Armata algeriană este apropiată de Rusia de zeci de ani, iar desfășurarea MiG-29M2 este cel mai recent capitol al acestei relaţii. În 2019, Algeria a încheiat un acord pentru 14 astfel de avioane în timpul salonului aviatic MAKS de la Moscova, livrările urmând să înceapă în 2020.
Primul lot a aterizat la baza aeriană Bousfer de lângă Oran, dar faptul că le vedem acum la Umm al-Assal subliniază o schimbare a strategiei forţelor algeriene. Amprenta Rusiei asupra arsenalului militar al Algeriei este majoră - peste 70 de avioane de luptă Su-30MKA formează coloana vertebrală a forței sale aeriene, conform datelor IISS, iar țara africană a fost ani de zile unul dintre principalii cumpărători africani de arme rusești.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News