Unde s-a ajuns în ruptura dintre SUA și UE. Europa devine serios preocupată să atragă oamenii de știință neglijați de noua administrație americană
Pe fondul restricțiilor impuse de noua administrație americană asupra domeniului științei și cercetării, Comisia Europeană intenționează să aloce suplimentar nu mai puțin de 500 de milioane de euro pentru a atrage oameni de știință din întreaga lume, dar în special pe cei din Statele Unite.
Sursa foto: Rheinmetall.
Suma va fi investită între 2025 și 2027 în cadrul unui nou program numit „Alege Europa pentru știință”, după cum a declarat luni, 5 mai, la Paris, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit acesteia, stimulentele financiare ar trebui să facă din UE „un magnet pentru oamenii de știință”, iar programul va sprijini „cei mai buni și mai străluciți cercetători și oameni de știință din Europa și din întreaga lume”.
„Pe termen mediu și lung, dorim să atingem obiectivul de 3% din PIB pentru investiții în cercetare și dezvoltare în țările UE”, a declarat von der Leyen, vorbind la Universitatea Sorbona unde s-a aflat împreună cu președintele francez Emmanuel Macron.
În același timp, dreptul la libertatea cercetării trebuie consacrat prin lege, a ținut să precizeze șefa Comisiei Europene referindu-se la noua viziune din administrația americană. Aceasta a numit schimbările față de știință adoptate în politica SUA după revenirea lui Trump la Casa Albă „o mare greșeală de calcul”.
„Rolul științei în lumea modernă este pus sub semnul întrebării. Investițiile în cercetarea fundamentală, liberă și deschisă sunt puse sub semnul întrebării”, a declarat von der Leyen.
La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că Europa trebuie să ofere oamenilor de știință americani un „refugiu sigur” în contextul „amenințărilor” la adresa științei libere din Statele Unite. „Nimeni nu ar fi crezut că această mare democrație, al cărei model economic este atât de bazat pe știința liberă, ar face o astfel de greșeală”, a remarcat acesta.
Macron a promis că țara sa va aloca încă 100 de milioane de euro pentru a atrage cercetători străini și a face astfel din Europa un „refugiu sigur” pentru știință.
„Nu poate exista o democrație puternică fără știință liberă și deschisă”, a precizat Macron. De altfel, la mijlocul lunii aprilie, guvernul francez a lansat deja o platformă pentru a atrage în țară mai mulți oameni de știință în țară.
Reducerile aplicate de administrația Trump în finanțarea universităților și domeniului cercetării americane au bulversat comunitatea oamenilor de știință și au generat un val de nemulțumiri. Acesta a cuprins inclusiv institutele naționale de sănătate, unde administrația are în vedere reducerea bugetului general al cu aproximativ 40%.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News