Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria a anunțat când va atinge 2% din PIB pentru apărare
21 noi, 09:30
Ungaria speră să atingă în 2023 ţinta de cheltuieli pentru apărare cerută de NATO, cu un an înainte de termenul limită stabilit de aliaţi, care se confruntă cu o presiune puternică din partea preşedintelui american Donald Trump de a investi mai mult în securitatea europeană.

Într-un interviu pentru Reuters, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a spus că Budapesta va cheltui 2% din Produsul Intern Brut pentru armată înainte de data ţintă stabilită de NATO în 2024, de la 1% cât a avut în urmă cu doar câţiva ani, cumpărând armamente şi echipamente de la Turcia, Franţa, Germania şi Cehia, potrivit Agerpres.

"Chiar am înţeles poziţia preşedintelui Trump, care vrea ca europenii să cheltuiască mai mult (pe apărare - n.r.), să pună un accent mai mare pe securitatea lor", a declarat Szijjarto în contextul unei reuniuni la Bruxelles a miniştrilor de externe ai statelor membre ale NATO.

"Am implementat o strategie de modernizare semnificativă şi robustă a forţelor noastre armate, care se va întinde până în 2026. Vom atinge nivelul de 2% în 2023", a afirmat el.

Ungaria, care a aderat la NATO în 1998, a cheltuit în mod tradiţional pentru apărare mai puţin decât alte state membre este-europene, cum ar fi Polonia, dar Szijjarto a subliniat că Ungaria este "foarte hotărâtă să îşi modernizeze armata".

În acelaşi timp, la o întâlnire cu jurnaliştii ungari, Szijjarto a mai declarat că Budapesta îşi va majora cu o treime numărul de militari care servesc în misiuni ale NATO, cum sunt cele din Afganistan şi Kosovo, de la 499 la 669.

Ştiri Recomandate

Ministrul polonez al Apărării: Investiții în propria apărare și investiții în alianțe
Un elicopter militar Mi-28 s-a prăbuşit în Rusia
Sergey Lavrov: Rusia privește cu teamă activitățile NATO de la granițele sale și ale Belarusului
Franţa vrea să ocolească sancţiunile americane care împiedică finanţarea proiectelor din Rusia
Avioanele F-35 poloneze, coșmarul Rusiei? România se află și ea pe lista viitorilor clienți
F-16 | Undă verde pentru următoarele avioane. Configurația și când vor ajunge în România
Navele marinei iraniene sunt gata să traverseze oceanul Atlantic
EXCLUSIV
Turcia se deplasează spre Libia, ochind gazul din Mediterană