Prim-miniștrii și președinții țărilor Uniunii Europene au convenit, la primele ore ale zilei de joi, să accepte noi sancțiuni împotriva Iranului, după atacul masiv din weekend, efectuat asupra Israelului.
Prim-miniștrii și președinții țărilor Uniunii Europene au convenit, la primele ore ale zilei de joi, să accepte noi sancțiuni împotriva Iranului, după atacul masiv din weekend, efectuat asupra Israelului.
Miniștrii de externe ai țărilor Uniunii Europene (UE) se întâlnesc în cadrul unei reuniuni extraordinare marți, 16 aprilie, pentru a evalua evoluțiile după atacul Iranului asupra Israelului.
Țările UE creează în prezent o forță comună de desfășurare rapidă, o adevărată ”Legiune Europeană”, cum este numită de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski.
Parlamentarii europeni au aprobat miercuri întregul pachet privind migrația, care constă din zece propuneri legislative. Votul a decurs ca o adevărată dramă până în ultimul moment, deoarece sprijinul pentru toate cele zece reglementări care modifică normele UE în materie de migrație și azil nu a fost deloc sigur.
Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.
Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".
Premierul italian se pregătește să modeleze politica europeană.
Comisia Europeană a aprobat pentru România o finanțare de 47 de milioane de euro, pentru o fabrică de pulberi.
"În scopul menținerii libertății și suveranității Ungariei, nu vom avea altă opțiune decât să ocupăm Bruxellesul", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban în discursul său cu ocazia aniversării revoluției ungare din 1848.
Summit-ul are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Berlin și Paris.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a obținut, joi, sprijinul Partidul Popular European de centru-dreapta, pentru a conduce puternicul executiv al blocului european pentru încă cinci ani.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, în cadrul Congresului PPE organizat de PNL la București, a ținut un discurs în fața membrilor celui mai mare partid european din Uniunea Europeană.
Președintele Klaus Iohannis se va întâlni joi cu cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, conform anunțului făcut de Administrația Prezidențială.
Președintele PNL Nicolae Ciucă a subliniat în cadrul discursului său de la Congresul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, că „Europa are nevoie de R. Moldova și Ucraina și vă suntem alături” și a subliniat pericolul destabilizării UE în contextul războiului hibrid pe care Rusia îl poartă.
Manfred Weber a transmis un mesaj alegătorilor din România, cu ocazia congresului Partidului Popular European. Președintele PPE a făcut o referire la pericolul partidelor populiste și extremiste din Europa, făcând apel la europeni să aleagă rațional în iunie.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în aceste zile la Bucureşti pentru a participa la Congresul Partidului Popularilor Europeni. Ea este candidatul unic pentru a conduce lista Popularilor Europeni la alegerile din iunie şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia Executivului comunitar.
În urmă cu puțin timp, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, aflată la București, și-a luat angajamentul ca România să adere la Schengen în timpul mandatului ei. Declarația e o reiterare a poziției înaltului oficial european.
Prima strategie industrială europeană de apărare la nivelul UE, care prevede o implicare serioasa si a Ucrainei, a fost prezentată de Comisia Europeană la 5 martie. Strategia Industrială Europeană de Apărare (EDIS) stabilește o viziune clară, pe termen lung, pentru realizarea pregătirii industriei de apărare în Uniunea Europeană.
Ministerul rus de Externe i-a acuzat marţi pe ambasadorii occidentali la Moscova că se amestecă în afacerile interne ale Rusiei şi a declarat că comportamentul lor ridică semne de întrebare cu privire la rostul unor astfel de emisari, relatează Agerpres, prelând Reuters, care citează la rândul ei agenţia de presă rusă RIA.
În cei doi ani scurși de la depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova a parcurs numeroși pași hotărâți pe această cale, iar eforturile depuse au fost răsplătite cu decizia favorabilă de a iniția negocierile de aderare.
Franța, Germania Grecia sau Italia se numără printre țările care vor participa la misiunea UE care va vedea inițial trei nave sub comanda UE.
Amenințarea cu drone este o nouă provocare pentru oficialii de la Bruxelles.
Ungaria nu va bloca cel de-al treisprezecelea pachet anti-rus, deși consideră că politica de sancțiuni a Bruxelles-ului față de Moscova este nereușită.
Estonia susține crearea funcției de comisar pentru apărare în următoarea componență a Comisiei Europene, a declarat președintele Alar Karis. Ursula von der Leyen, actualul președinte al comisiei, care ar putea deveni șeful și următoarei componențe a comisiei, a vorbit despre necesitatea unui comisar pentru apărare.
Industria europeană de apărare trebuie sprijinită mai mult de Uniune, a declarat joi Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană și țările membre ale Uniunii Europene lucrează de mult timp la adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse din cauza invaziei Ucrainei.
Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, pe 13.02.2024, pentru postul de televiziune Polsat News, că, până la sfârșitul acestui an, este planificată creșterea efectivelor Forțelor Armate la 220.000 de militari.
Uniunea Europeană face pași mari în vederea realizării unei armtate comune europene în contextul unei Rusii tot mai agresive. Iar fondurile de coeziune, atât de benefice pentru statele mici cu scopul de a micșora decalajul dintre ele și vestul Europei, vor fi redirecționate către armata europeană în cazul în care aceste state nu le absorb.
Uniunea Europeană și-a exprimat temerile cu privire la posibile represalii și atacuri cibernetice din partea Moscovei după confiscarea activelor rusești, potrivit surselor Politico.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen, transmite Agerpres, care citează APA.