Armata Europeană? Sikorski: Țările europene nu vor crea o armată unică, dar Europa trebuie să înceapă să-și ia în serios securitatea
Zelenski a îndemnat oficialii eurpeni la înfiinţarea de "forţe armate ale Europei" şi atenţionează că Rusia ar putea escalada conflictul, mai ales în condițiile în care angajamentul Washingtonului pentru securitatea continentului european slăbeşte.
"Este timpul, forţele armate ale Europei trebuie înfiinţate", a declarat Zelenski.
Astfel de trupe nu ar trebui să le înlocuiască pe cele ale NATO, dar să echivaleze nivelul contribuţiilor europene pentru apărare cu cele realizate de SUA, a subliniat preşedintele Ucrainei.
"Ieri, aici, la Munchen, vicepreşedintele american a fost clar. Decenii, a spus el, decenii de veche relaţie între Europa şi America se încheie", a spus Zelenski, subliniind că Donald Trump va reduce sprijinul pentru apărarea Europei.
"Europa are nevoie de o singură voce, nu de zeci de voci diferite", a subliniat Zelenski.
"Unii din Europa ar putea fi frustraţi (în relaţia) cu Bruxellesul. Dar să fim clari: dacă nu este Bruxellesul, atunci e Moscova", a mai atenţionat preşedintele Ucrainei, ca a îndemnat să coopereze cu Washingtonul, pentru că în caz contrar Moscova va profita de pe urma oricăror scindări ale Europei.
Sikorski: Țările europene nu vor avea o armată unică
Întrebat despre posibilitatea creării unei armate europene, Sikorski a spus că țările europene nu vor crea o singură armată unificată ca răspuns la amenințările din partea Rusiei
„Asta nu se va întâmpla”, a spus el. „Dar am fost un avocat al Europei, al Uniunii Europene, pentru a-și dezvolta propriile capacități de apărare”.
El a spus că UE formează în prezent o brigadă întărită.„Dacă SUA vor să facem un pas în apărare, ar trebui să aibă o componentă națională, o componentă NATO, dar cred și o componentă europeană a UE, subvenții UE pentru industria de apărare pentru a ne consolida capacitatea de a produce, dar și o forță UE demnă de numele său”, a spus Sikorski.
”Semnalul puternic pe care îl primim de la această conferință este că – după cum a spus președintele Zelensky – Europa trebuie să înceapă să-și ia în serios securitatea. El a mai spus – și sper că toți politicienii polonezi vor înțelege în sfârșit acest lucru – că alegerea în Europa este între Bruxelles și Moscova.
El a reiterat că a avea trupe poloneze pe teren în Ucraina „nu este o opțiune, deoarece datoria Poloniei față de NATO este să protejeze flancul estic, adică propriul teritoriu”.
Belarusul, platforma de atac care va fi folosită de Rusia împotriva Europei?
Zelenski a mai atenţionat că Rusia ar putea pregăti o nouă escaladare a conflictului, în condiţiile în care serviciile de securitate ucrainene deţin informaţii potrivit cărora Moscova caută să mute vara aceasta trupe pe teritoriul aliatului său belarus.
Desfăşurarea de trupe ruse în Belarus va fi declarată exerciţiu militar, a adăugat Zelenski, amintind că tocmai astfel a început invazia rusă asupra Ucrainei în urmă cu aproape trei ani.
Zelenski a menţionat de asemenea că Republica Belarus se învecinează cu trei state membre ale NATO şi a devenit un pilon important pentru operaţiunile militare ale Rusiei. Preşedintele Ucrainei a amintit în acest context de sistemele de rachete cu rază de acţiune lungă şi de armele nucleare desfăşurate de Rusia pe teritoriul belarus.
În acest context, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii vestici ai Ucrainei să elaboreze planuri pentru a contracara un alt potenţial atac rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News