Ungaria a anulat o întâlnire planificată luni de şeful diplomaţiei sale, Péter Szijjártó, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, a raportat de agenția Reuters, făcând referire la surse din diplomația germană, care și-a exprimat „uimirea”.
Ungaria a anulat o întâlnire planificată luni de şeful diplomaţiei sale, Péter Szijjártó, cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, a raportat de agenția Reuters, făcând referire la surse din diplomația germană, care și-a exprimat „uimirea”.
Luni, grupul de luptă Vişegrad al Uniunii Europene, format din trupe poloneze, precum şi soldaţi din Cehia, Ungaria şi Slovacia, a început pregătirea. Ministerul polonez al Apărării a anunțat pe rețeaua de socializare X, spunând că alerta va dura din iulie 2024 până în iunie 2025. Ultima dată când grupul a fost pus în alertă a fost anul trecut.
La patru zile după preluarea președinției rotative a Consiliului de Miniștri al UE, singurul lider european care a menținut relații bune cu Rusia merge astăzi la Kremlin. Un gest care nu poate decât să lovească unitatea (și așa fragilă) a UE.
Ministerul rus de Externe sărbătorește „ruptura de dictatele” SUA și UE. Iar comentatorii de la Moscova se bucură de înfrângerea lui Macron și speră că va fi haos la Paris.
Duminică are loc al doilea tur al alegerilor parlamentare franceze, care ar putea schimba complet direcția politică a țării, dar și a blocului european. Dacă motorul franco-german se calează, proiectul european va fi în mare pericol, pe fondul multiple crize care au afectat sau afectează Europa: criza pandemică, cea climatică sau criza migrației. Peste toate, vine criza de securitate fără precedent în ultimele opt decenii, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina.
Partidul Libertăţii de dreapta al Austriei (FPO), partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban şi partidul populist ceh ANO condus de Andrej Babis formează o nouă alianţă în Parlamentul European.
Participarea activă a României în cadrul Iniţiativei Celor Trei Mări (I3M) a fost evidenţiată de secretarul de stat în MAE, Luca Niculescu, la Forumul Dubrovnik 2024, cu tema "Dire Straits and Safe Passages", a informat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe.
Liderii Uniunii Europene au votat joi seara pentru alegerea noilor președinți ai principalelor instituții ale blocului, la summitul de la Bruxelles. În urma votului, Ursula von der Leyen va rămâne președintele Comisiei Europene, fostul premier portughez António Costa va conduce Consiliul European, iar prim-ministrul estonian Kaja Kallas va conduce politica externă a UE.
Majoritatea pro-europeană îi va nominaliza pe von der Leyen, Costa și Kallas pentru funcțiile de șef al Comisiei, al Consiliului European, respectiv al serviciului de politică externă - diplomația europeană.
Premierul ungar Viktor Orban, președintele ANO Andrej Babiș și SMER-ul slovacului Robert Fico doresc să înființeze un nou grup în Parlamentul European (PE). Potrivit presei maghiare, ei ar dori să atragă și partidul polonez Lege și Justiție (PiS).
Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie defensivă de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus, pentru a proteja UE de amenințările militare și alte acțiuni răuvoitoare ale Moscovei.
Solicitarea este încă un exemplu privind complicațiile majore pe care le-ar aduce scenariul prezenței Rusiei la Gurile Dunării, vecină cu România.
Cele două grupuri de extremă dreapta din Parlamentul European sunt conduse de Meloni și Le Pen (ECR Conservatorii și Reformiștii Europeni, respectiv ID Identitate și Democrație). Dar în legislativul european găsim și deputați (încă) nealiniați, majoritatea aflați la extrema-dreaptă a zonei politice, cu simpatii pro-ruse evidente: Fidesz din Ungaria, AfD din Germania sau SOS din România.
Miniștrii de externe ai statelor membre UE au convenit luni, la Luxemburg, asupra cadrului legal pentru utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina, ocolind blocada Ungariei, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell.
Uniunea Europeană, împreună cu Ucraina și Republica Moldova, lansează oficial marți, la Luxemburg, negocierile pentru ca cele două țări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE.
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat luni al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lista sancțiunilor crește cu 116 persoane fizice și juridice.
Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella în timpul prezentării programului său electoral la Paris, că va menține sprijinul Franței pentru Ucraina, dar se va opune trimiterii de trupe franceze și de rachete cu rază lungă de acțiune dacă va accede la putere în urma alegerilor legislative, informează Agerpres, care citează AFP. Potrivit tuturor sondajelor din Franța, Jordan Bardella ar urma să devină noul premier după alegerile din aceste săptămâni.
Cel mai spectaculos (și poate cel mai important) Euro din istorie a avut loc pe 9 iunie. Alegerile europarlamentare clatină serios spațiul politic european.
Kremlinul a apreciat vineri că potenţiala aderare a Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, adăugând însă că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova doresc de asemenea legături apropiate cu Rusia, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Alianţa electorală PSD PNL a obţinut 48,55% din voturi la alegerile europarlamentare (19 mandate de eurodeputat), Alianţa AUR - 14,93% (şase mandate), Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei - 8,71% (trei mandate), potrivit rezultatelor finale prezentate marţi de Biroul Electoral Central.
Noii lideri ai instituțiilor din Skopje sunt hotărâți să nu folosească denumirea constituțională a statului - Macedonia de Nord - nici în interiorul, nici în afara țării, în pofida multor reacții din partea Greciei, care cere respectarea acordului la care sa ajuns cu privire la schimbarea numelui din Macedonia, în Macedonia de Nord.
Liderii Uniunii Europene se reunesc azi pentru prima dată după alegerile europarlamentare, într-o întâlnire neoficială, și par aproape de un consens privind împărțirea funcțiilor de conducere de la Bruxelles.
Ungaria trebuie să plătească 200 de milioane de euro și o penalizare de un milion de euro pentru fiecare zi de întârziere pentru nerespectarea hotărârii Curții de Justiție a UE. Curtea Europeană de Justiție a anunțat acest lucru într-o declarație joi. Cazul se referă la măsurile luate de guvernul Orban împotriva migranților.
Cu rezultatele de la aceste europarlamentare continuă problemele în Austria. Evident, creșterea extremei dreapta nu e de azi, de ieri, dar rezultatul din acest weekend va propulsa Partidul Libertăţii din Austria (FPO) ca principal partid din Austria, în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.
Da, vedem dinamica creșterii popularității partidelor de dreapta - a spus Peskov.
După cum era de așteptat, câștigătorul alegerilor europene din Ungaria a fost partidul guvernamental Fidesz al premierului Viktor Orbán, care a obținut 44,62 la sută din voturi.
Partidul Respectului și Libertății (Tisa) al lui Péter Magyar a ocupat locul al doilea cu 29,69% din voturi. Formațiunea politică Tisa a fost înregistrată abia în luna aprilie a acestui an.
PPE, S&D și Renew, care au format coaliția majoritară în legislatura anterioară, își vor păstra dominația în Parlamentul European, în ciuda unei scăderi vizibile, mai ales din partea Renew, scădere explicată de eșecul major al partidului președintelui Emmanuel Macron în Franța. Însă marele val de care europenii s-au temut cu privire la ascensiunea extremei drepte nu a fost atât de mare precum erau îngrijorările.
Cele 27 de state încă măsoară impactul valului suveranist. Prezența la vot la 51% conform estimărilor inițiale.
Comisia Europeană intenționează să recomande în această lună începerea negocierilor cu Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană, a informat Financial Times, citând surse.
Redăm mai jos declarațiile făcute de oficialii a două state care par să se afle pe poziții foarte asemănătoare în mai toate aspectele: influențarea majoră a justiției de către stat (domnia legii, zero); reducerea la tăcere a societății civile (hăituirea ONG-urilor în Ungaria; iar în Belarus nici nu se mai pune problema de opoziție) sau poziționarea față de agresiunea rusă din Ucraina.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat miercuri la Minsk că Ungaria a semnat un acord cu Belarus pentru asistență în construirea celei de-a doua instalații nucleare din Ungaria, relatează Agerpres, care citează Reuters.