Decizia Germaniei de a relua controlul la frontierele sale cu Cehia și Polonia are aplicabilitate imediată.
Decizia Germaniei de a relua controlul la frontierele sale cu Cehia și Polonia are aplicabilitate imediată.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen va ataca la CJUE refuzul acestei ţări, el precizând că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea ţării noastre.
România intenţionează să îşi dubleze capacitatea de tranzit a cerealelor din Ucraina prin Portul Constanţa la 4 milioane de tone lunar, a declarat la Constanţa ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, relatează Radio România.
Austria a respins apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens, relatează Agerpres, care citează Euractiv.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că, indiferent de decizia Bruxelles-ului privind importurile agricole ucrainene, Polonia nu va permite să fie "inundată cu cereale ucrainene". Morawiecki a facut aceasta precizare intr-un scurt comunicat de presa, publicat pe contul sau de Facebook, împărtășind și un material video electoral al partidului din care face parte ''Lege și Justiție'' (PiS).
La Palatul Cotroceni începe astăzi Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), o platformă politică a ţărilor membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est. La finalul reuniunii va fi adoptată Declaraţia de la Bucureşti, ocazie cu care Grecia va deveni cea de-a 13-a ţară participantă la iniţiativă.
Reuniunea informală de toamnă Gymnich, a miniștrilor de externe ai statelor UE, a consemnat discuții privind subiectul agresiunii Rusiei din Ucraina (fiind abordate aspecte cum ar fi instrumentele financiare de sprijin al Ucrainei sau coridorul cerealelor).
Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv în această privinţă, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce declaraţia sa conform căreia UE trebuie să fie gata pentru a primi noi membri până în 2030 a primit răspunsuri dure, informează HINA, potrivit Agerpres.
Delegația Parlamentului European pentru relația cu Republica Belarus, precum și reprezentanții inițiativei „Parteneriatul Estic și Rusia” au publicat miercuri, 9 august, o declarație comună la Bruxelles în contextul Zilei internaționale de solidaritate cu Republica Belarus.
Miniștrii de externe s-au întâlnit joi la Bruxelles și au discutat pentru prima dată o propunere de a aloca cel puțin 5 miliarde de euro pe an în următorii patru ani. Fondurile ar urma să fie utilizate pentru cumpărarea și donarea de arme Ucrainei, dar și pentru antrenamentul trupelor ucrainene.
China a anulat o vizită pe care urma să o efectueze în această ţară săptămâna viitoare şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, instituţie care, pe de altă parte, şi-a manifestat preocuparea faţă de decizia Chinei de a impune restricţii asupra exporturilor sale de galiu şi germaniu, două metale rare utilizate pentru fabricarea de semiconductori şi alte echipamente electronice, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Spania este pregătită să pună pe agenda Consiliului Uniunii Europene subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unor surse guvernamentale de la Madrid, citate de Radio România, transmite Rador.
România va continua să sprijine Republica Moldova în ceea ce privește parcursul Chișinăului pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
Spania a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și și-a trasat câteva obiective pentru următoarea perioadă.
Danemarca susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, dar "circumstanţele geopolitice" nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.
Consiliul Uniunii Europene a anunțat pe 23 iunie adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în principal contracararea eludării sancțiunilor, după ce ambasadorii statelor UE au susținut pachetul pe 21 iunie, după cum a anunțat guvernul suedez.
Uniunea Europeană vrea să reducă, pentru următoarele decenii, riscurile economice legate de dependența față de China. De aceea, Comisia Europeană a lansat, pe 20 iunie, o strategie de securitate economică.
Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova o asistenţă macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la Forumul de securitate globală de la Bratislava despre necesitatea reducerii decalajului pe frontul din Ucraina, în ceea ce privește raza de acțiune a armelor de care dispun cele două țări.
Demersul României a dat roade. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi sancţiuni împotriva a şapte persoane din Republica Moldova, acuzate în special că au legături cu "eforturile Rusiei de a destabiliza" ţara, foarte fragilă economic, transmite Agerpres care citează AFP. Amintim că în cursul acestor săptămâni România a cerut urgentarea procesului de sancționare a persoanelor implicate activ și direct în destabilizarea Republicii Moldova.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România, discuţiile fiind axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău, relatează RadioChisinau.md.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, anunță că UE va investi masiv în industria de apărare, ca răspuns la războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit pe 9 mai la Kiev, despre furnizarea a „un milion de obuze de artilerie”.
Varşovia a criticat manevrele unui avion de luptă rus Su-35, care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre.
Expertul armean Benyamin Poghosyan atrage atenția că Armenia are un potențial uriaș de a deveni un exportator de energie regenerabilă către UE. Și, participarea Armeniei într-un proiect energetic în Marea Neagră, din care face parte și România, ar putea aduce stabilitatea și pacea în Caucaz.
Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost desemnat drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission).