România va continua să sprijine Republica Moldova în ceea ce privește parcursul Chișinăului pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
România va continua să sprijine Republica Moldova în ceea ce privește parcursul Chișinăului pe drumul către aderarea la Uniunea Europeană.
Spania a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene și și-a trasat câteva obiective pentru următoarea perioadă.
Danemarca susţine aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană, dar "circumstanţele geopolitice" nu justifică tergiversarea realizării reformelor de bună guvernare, a declarat joi ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen pentru Financial Times, potrivit Reuters.
Consiliul Uniunii Europene a anunțat pe 23 iunie adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează în principal contracararea eludării sancțiunilor, după ce ambasadorii statelor UE au susținut pachetul pe 21 iunie, după cum a anunțat guvernul suedez.
Uniunea Europeană vrea să reducă, pentru următoarele decenii, riscurile economice legate de dependența față de China. De aceea, Comisia Europeană a lansat, pe 20 iunie, o strategie de securitate economică.
Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova o asistenţă macrofinanciară în valoare de 145 de milioane de euro, a anunţat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, potrivit Agerpres, care citează Deschide.md.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la Forumul de securitate globală de la Bratislava despre necesitatea reducerii decalajului pe frontul din Ucraina, în ceea ce privește raza de acțiune a armelor de care dispun cele două țări.
Demersul României a dat roade. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi sancţiuni împotriva a şapte persoane din Republica Moldova, acuzate în special că au legături cu "eforturile Rusiei de a destabiliza" ţara, foarte fragilă economic, transmite Agerpres care citează AFP. Amintim că în cursul acestor săptămâni România a cerut urgentarea procesului de sancționare a persoanelor implicate activ și direct în destabilizarea Republicii Moldova.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, cu prilejul vizitei de stat a acestuia în România, discuţiile fiind axate pe continuarea dezvoltării cooperării în plan bilateral şi în contextul UE şi NATO.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale UE, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
"Locul Republicii Moldova e în UE. Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă", a declarat duminică preşedinta Maia Sandu în deschiderea mitingului "Moldova Europeană" de la Chişinău, relatează RadioChisinau.md.
Josep Borrell, șeful diplomației europene, anunță că UE va investi masiv în industria de apărare, ca răspuns la războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit pe 9 mai la Kiev, despre furnizarea a „un milion de obuze de artilerie”.
Varşovia a criticat manevrele unui avion de luptă rus Su-35, care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre.
Expertul armean Benyamin Poghosyan atrage atenția că Armenia are un potențial uriaș de a deveni un exportator de energie regenerabilă către UE. Și, participarea Armeniei într-un proiect energetic în Marea Neagră, din care face parte și România, ar putea aduce stabilitatea și pacea în Caucaz.
Diplomatul român Cosmin Dinescu a fost desemnat drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission).
"Orice reconstrucție a Ucrainei trebuie să prevadă că Rusia plătește pentru ceea ce a distrus. Italia dorește să identifice cele mai potrivite instrumente financiare pentru a pune bazele reconstrucției", a adeclarat ministrul de externe italian Antonio Tajani.
Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen.
Miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene, reuniţi luni în Luxemburg pentru Consiliul Afaceri Externe (CAE), urmează să ajungă la un acord politic pentru stabilirea unui nou regim de sancţiuni împotriva celor care acţionează pentru destabilizarea statului şi împotriva ordinii constituţionale a Republicii Moldova.
Mandatul inițial al misiunii este de doi ani, iar sediul operațional va fi situat în Moldova.
Pe 24 aprilie, Consiliul Uniunii Europene a înființat Misiunea de Parteneriat a UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Decizia vine în urma solicitării din luna ianuarie a acestui an, prin care prim-ministrul Moldovei a adresat șefului diplomației europene cu o solicitare de asistență.
Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina asupra reluării tranzitului cerealelor ucrainene, transporturile urmând să fie sigilate la graniţă şi monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul polonez, inclusiv prin GPS, a anunţat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, transmite Reuters.
Mai multe surse media internaționale anunță că Executivul din Bulgaria va decide interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, decizie identică cu Polonia și Ungaria. Pe de altă parte Comisia Europeană critică deciziile unilaterale luate de statele vecine Ucrainei. Până în prezent, România nu a anunțat măsuri extreme, dar se numără printre statele care cer măsuri imediate pentru îmbunătățirea situației.
Președintele Franței Emmanuel Macron va ajunge în România în cursul zilei de mâine, 8 aprilie 2023. Informația e dată de televiziunile din România, pe surse.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri, la sosirea la Beijing, că China poate "juca un rol major" pentru "a găsi o cale spre pace" în Ucraina, la începutul unei vizite care are scopul de a reînnoda dialogul cu omologul său chinez Xi Jinping, potrivit Agerpres, care citează France Presse.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că intrarea României în NATO şi Uniunea Europeană, modernizarea ţării, atragerea investiţiilor şi a "noii bunăstări" s-au făcut pe "sacrificiul generos" al militarilor români în teatrele de operaţii, pentru că România "nu avea altceva de oferit" în anii tranziţiei.
Uniunea Europeană urmează să pregătească un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedinta Maia Sandu la Chişinău, unde se află într-o vizită oficială, relatează Deschide.md.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat în cursul acestui an.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia că România şi Bulgaria vor continua activ demersurile pentru adoptarea, în acest an, a deciziei de aderare a celor două ţări la spaţiul Schengen, punctând că cele două state sunt pregătite.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, duminică, la telefon cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre situaţia de securitate din republică şi despre reuniunea Comunităţii Politice Europene care va avea loc la 1 iunie 2023, în Republica Moldova, informează Agerpres, care citează Moldpres şi Radio Chişinău, presa de peste Prut citând la rândul ei serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.