Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, pe 13.02.2024, pentru postul de televiziune Polsat News, că, până la sfârșitul acestui an, este planificată creșterea efectivelor Forțelor Armate la 220.000 de militari.
Uniunea Europeană face pași mari în vederea realizării unei armtate comune europene în contextul unei Rusii tot mai agresive. Iar fondurile de coeziune, atât de benefice pentru statele mici cu scopul de a micșora decalajul dintre ele și vestul Europei, vor fi redirecționate către armata europeană în cazul în care aceste state nu le absorb.
Uniunea Europeană și-a exprimat temerile cu privire la posibile represalii și atacuri cibernetice din partea Moscovei după confiscarea activelor rusești, potrivit surselor Politico.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că România şi Bulgaria vor deveni în curând membri deplini ai spaţiului Schengen, transmite Agerpres, care citează APA.
Acordul statelor Uniunii Europene asupra unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina este o ''dovadă în plus a unităţii puternice a Uniunii Europene'', a reacţionat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Liderii UE au convenit joi asupra unui ajutor de peste 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui oficial de rang înalt al UE, trecând peste mai multe luni de opoziție manifestată de Ungaria pentru a asigura o finanțare critică, în timp ce progresele pe câmpul de luptă stagnează, iar sprijinul din partea Statelor Unite pare incert.
Uniunea Europeană nu îşi va atinge obiectivul de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie în termen de un an, a recunoscut miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, citat de agenția națională Agerpres, care citează la rândul ei DPA.
Ungaria va fi de acord să ofere 50 de miliarde de euro pentru Ucraina numai dacă Uniunea reevaluează în fiecare an dacă aceste fonduri vor continua să fie furnizate Ucrainei.
Producătorul polonez de material rulant Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) va trebui să livreze României 62 de rame electrice regionale (RE-R) până cel târziu la începutul anului 2027, acestea urmând să circule pe 10 rute de serviciu public, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF), Ştefan Roşeanu.
Relațiile dintre Budapesta și Kiev au fost și sunt mai mult decât problematice. Acum, însă, primul diplomat al Ungariei merge în Ucraina, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după discuţii la Budapesta cu omologul său moldovean Dorin Recean, relatează Agerpres, care citeză MTI.
În paralel cu sprijinul acordat Ucrainei, Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de scenariul unei agresiuni rusești, care ar putea viza statele membre.
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, luni, la reuniunea omologilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.
Președinția UE a fost preluată pentru următoarele 6 luni de Belgia, stat care va trebui să ghideze Uniunea prin, poate, cea mai grea perioadă din istoria sa.
Ungaria a precizat că poate renunța la dreptul de veto în Uniunea Europeană privind alocarea a 50 de miliarde de euro Ucrainei, dacă finanțarea este revizuită în fiecare an.
Uniunea Europeană ar trebui să formeze propria sa armată combinată care ar putea juca un rol în menținerea păcii și prevenirea conflictelor, a declarat ministrul italian de externe Antonio Tajani.
Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a sugerat duminică într-un interviu că acesta din urmă s-ar putea abţine la următorul summit european la votul privind ajutorul financiar european oferit Ucrainei, deşi speră în continuare ca până atunci să fie găsită o soluţie acceptabilă pentru toate statele membre.
Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul, transmite EFE, citată de Agerpres.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri seară, că românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă din luna martie a anului viitor.
Șeful biroului președinției ucrainene, Andrii Yermak, a numit țările membre ale UE și/sau NATO, care încă nu au aderat la declarația de garanții de securitate pentru Ucraina.
De luni de zile, Moscova încearcă să ne convingă că toate sancțiunile nu au efect și se laudă cu creșterile record de producție.
Românii ar trebui să intuiască cel mai bine tactica rușilor. Nu uităm că în perioada comunistă eram, spre exemplu, campioni la producția la hectar, deși recoltele erau modeste.
Țările Uniunii Europene au aprobat luni un al doisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei.
Bulgaria, care speră să fie în sfârşit admisă în spaţiul Schengen după ani de aşteptare, a fost de acord cu o cerere a Ungariei de a elimina o taxă excepţională pe gazul rusesc transportat pe teritoriul său către Ungaria şi Serbia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Reprezentanții statelor membre UE au convenit să adopte cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat o sursă UE. Procedurile sunt de așteptat să fie finalizate vineri.
La summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au aprobat recomandarea Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
Balázs Orbán, consilierul politic șef al premierului ungar a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că guvernul lui Viktor Orbán este dispus să nu opună veto asupra ajutorului pentru Ucraina în schimbul deblocării totale a fondurilor UE pentru Ungaria. Totuși, acest lucru nu înseamnă o schimbare a poziţiei Ucrainei cu privire la începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina, Budapesta fiind vocal împotrivă.
Ieri seară, Parlamentul polonez a votat un vot de încredere în noul guvern pro-european al premierului Donald Tusk, relatează dpa.
Astăzi, Guvernul noului premier polonez Donald Tusk a depus jurământul, cel mai recent pas în transferul puterii într-o țară care a fost condusă de naționaliști timp de opt ani, adesea în contradicție cu Uniunea Europeană.
Reprezentanții Comisiei Europene și ai țărilor importante ale UE lucrează în comun la un plan de rezervă pentru a asigura asistența financiară necesară Ucrainei într-o situație în care Ungaria blochează un pachet de 50 de miliarde de euro alocat Kievului din bugetul comun al UE.
Pe 11 noiembrie, Frontex a publicat un Raport privind situația migrației ilegale de la frontierele UE, oferind o imagine de ansamblu asupra provocărilor la frontierele externe ale Uniunii Europene.