În prima jumătate a anului 2023, perioada în care Suedia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, domeniile cheie de activitate ale organismului vor ține cont de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
În prima jumătate a anului 2023, perioada în care Suedia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, domeniile cheie de activitate ale organismului vor ține cont de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Uniunea Europeană și NATO au pregătit un apel comun către Rusia pentru a opri imediat războiul și a-și retrage armata din Ucraina.
România se consideră a fi un partener în găsirea de soluţii pentru aderarea la Schengen, a arătat Klaus Iohannis, în declarațiile făcute înainte de începerea reuniunii Consiliului European, de la Bruxelles.
Bogdan Aurescu a avut luni, 12 decembrie 2022, la Bruxelles, o întrevedere cu șeful diplomației austriece Alexander Schallenberg, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la solicitarea părții austriece.
Ambasadoarea Austriei la București nu a participat la întâlnirea organizată de președintele Klaus Iohannis cu ambasadorii la București ai statelor membre Uniunii Europene.
Un grup de țări din flancul estic al Uniunii Europene și-a exprimat oficial dezaprobarea față de declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron conform cărora merită să discutăm cu Rusia despre „garanțiile de securitate” pentru Moscova.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus că invazia pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina a fost un semnal alarmant cu privire la capacitățile militare ale Uniunii Europene.
Decizia Austriei de a vota împotriva României pentru intrarea în Schengen putea fi evitată printr-o altă abordare în Consiliul JAI, crede Cristian Diaconescu.
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări, această decizie fiind, potrivit cutumelor diplomatice, "un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat", a anunţat, vineri, Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, "care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale".
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi "extrem de dezamăgită" de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în Spaţiul Schengen.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
La întrunirea a ambasadorilor UE, Ungaria s-a opus noului pachet planificat de sancțiuni anti-ruse.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen.
Tensiunile din reuniunea miniștrilor de interne au ajuns până la punctul în care, s-ar părea că Germania și Luxemburg au amenințat că vor bloca accesul Croației dacă veto-ul Austriei împotriva Bulgariei și României va rămâne în picioare.
''Puţinele îndoieli''' care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite Agerpres, care citează EFE.
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP. Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.
A fost o ședință cu scântei și schimb de replici la Viena în sânul PPE, formațiune politică europeană din care face parte și principalul partid de guvernământ din Austria, care se opune aderării României la Schengen.
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a dat de înțeles că Viena se va opune prin veto aderării României și Bulgariei la Schengen, iar în cadrul conferinței de presă a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii români.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE. Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat de înțeles și el în această seară că Austria se opune aderării României și Bulgariei.
Austria s-a singularizat în interiorul UE prin refuzul de a accepta intrarea României în Spațiul Schengen. ”Nu se rezolvă problema dacă ținem România în afara Schengen”, arată și Manfred Webber.
"Summit-ul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, organizat la Tirana, a transmis un mesaj clar de unitate şi parteneriat" - a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că UE acordă sprijin deplin procesului de extindere.
Consiliul European a adoptat, săptămâna trecută, o serie de măsuri pentru a consolida capacitățile de apărare a cinci state partenere: Bosnia și Herțegovina, Georgia, Liban, Mauritania și Rwanda.
La reuniunea de astăzi a miniştrilor de finanţe din ţările membre UE, reprezentantul Budapestei s-a opus aprobării pachetului de ajutoare destinat Ucrainei, anul viitor, în valoare de 19 miliarde de euro, dar şi adoptării impozitului minim pe profitul obţinut de companiile multinaţionale.
Subiectul admiterii României și Bulgariei în Spațiul Schengen poate fi socotit, în ultimă instanță, și un semn al coeziunii la nivelul statelor membre UE.
Kosovo va solicita înainte de sfârşitul acestui an aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat marţi în capitala albaneză Tirana preşedinta kosovară Vjosa Osmani, transmite dpa.
Atacurile ruseşti asupra infrastructurii Ucrainei şi riscul unui nou val de refugiaţi de război dinspre această ţară ar putea avea un impact asupra dezbaterii privind extinderea spaţiului Schengen, afirmă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Politicienii din coaliţia aflată la guvernare în Germania, formată din Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP) au respins duminică afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la o posibilă viitoare arhitectură de securitate în Europa, informează dpa.
Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria însă se opune, iar aderarea noastră se va juca se pare până în ultima clipă a votului așteptat pe 8 decembrie,
Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit săptămâna viitoare de omologul său american Joe Biden în cursul unei rare vizite de stat care urmăreşte să sublinieze prietenia franco-americană mai degrabă decât concurenţa economică acerbă între cele două părţi, potrivit Agerpres, care citează Reuters.