Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Urmează noi operațiuni ruse de destabilizare a Moldovei. Scenariul unei așa-zise Repubilici Independente a Bugeacului, luat din nou în calcul dacă Moldova „cade” în 2025
Strategica
Data publicării:
Think tank-ul românesc New Strategy Center (NSC) a publicat un studiu după alegerile din Moldova arătând faptul că Moldova a câștigat o bătălie, dar războiul hibrid rus pentru a-i stopa drumul european continuă. Studiul este intitulat „Maia Sandu, victorie importantă în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Rusia pierde, dar nu renunță”.
Photo source: NSC via Reuters și Chat GPT
Photo source: NSC via Reuters și Chat GPT

Studiul este semnat de George Scutaru, CEO, New Strategy Center, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și Ion Cristea, Expert Relații Internaționale, New Strategy Center.

DefenseRomania prezintă integral expertiza AICI  și subliniază ceea ce NSC arată că ca fiind următoarea mare bătălie: Alegerile parlamentare din 2025.

„Pentru forțele pro-europene, victoria în alegerile prezidențiale a Maiei Sandu nu reprezintă o înfrângere totală a încercărilor Rusiei de a destabiliza țara. Alegerile parlamentare din 2025 vor oferi Rusiei o nouă oportunitate de a submina parcursul proeuropean al Republicii Moldova și de a impune în Parlament o majoritate care să saboteze procesul de reforme început de președintele Maia Sandu și Guvernul proeuropean. Rusia va încerca să repete situația din Georgia, când președintele prooccidental Salome Zourabichvili este izolată, iar Guvernul și majoritatea care o susține în Parlament adoptă o legislație controversată în privința drepturilor omului, încetinește reformele și intră astfel în conflict cu UE și SUA. Fără să intervină armat, Rusia a blocat în prezent apropierea Georgiei de UE, obținând o victorie strategică importantă în confruntarea cu Occidentul.

2. -imagine fara descriere- (1-georgia_01663200_48599100.jpg)

Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare în Republica Moldova și susținut de președinta Maia Sandu, provocarea majoră nu va fi doar obținerea unei victorii în alegerile parlamentare din 2025, ci mai ales capacitatea de a forma o majoritate parlamentară dedicată unui program reformist, necesar pentru a continua procesul de integrare europeană a țării. Un factor esențial pentru viitoarele alegeri va fi poziționarea Partidului Mișcarea Alternativă Națională, condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, care ar putea influența semnificativ echilibrul de forțe. Deși Ion Ceban are un trecut politic controversat, fiind fost membru al Partidului Comuniștilor și ulterior al Partidului Socialiștilor, acuzat de presa independentă de întâlniri cu agenți FSB, el se prezintă acum drept un pro-european convins. În calitate de primar al Chișinăului, Ceban a demonstrat capacitatea de a colabora eficient cu oficiali români și de a atrage investiții din Uniunea Europeană, având numeroase întâlniri cu primari, lideri de consilii județene și politicieni români, în special ai Partidului Social Democrat, partid aflat acum la guvernare în România.

În același timp, Ceban se evidențiază ca un critic al PAS și, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025, este de așteptat ca partidul său se poziționeze ca o forță politică alternativă la actuala guvernare. Declarația sa în momentul în care a votat la turul doi al alegerilor prezidențiale a fost neutră, fără a fi critic față de actualul președinte, îndemnând doar ca cetățenii să iasă la vot.

 

Războiul hibrid al Rusiei nu se va opri. Șantajul gazului și noi acțiuni hibride de amploare

 

Șantajul gazului Federația Rusă va declanșa noi acțiuni hibride de amploare pentru a submina șansele la alegeri ale guvernării pro-europene. Există o posibilitate foarte mare ca Moscova să declanșeze o nouă criză energetică, în contextul deciziei Ucrainei de a nu prelungi după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom pentru tranzitul gazelor spre Europa. În acest fel, regiunii separatiste Transnistria, care beneficiază de 30 de ani, încă de la înființarea sa, de gazul gratis din Rusia, i se poate întrerupe sau limita accesul la acest gazul, fapt ce ar declanșa mari probleme sociale. Nu este vorba doar de gazul necesar consumului domestic, ci și de cel folosit în industria Transnistriei. Combinatul metalurgic și fabrica de ciment de la Râbnița și centrala de producere a energiei electrice de la Cuciurgani, care folosesc toate gazul gratis rusesc, reprezintă principalii contributori la buget și asigură stabilitatea regiunii separatiste prin veniturile pe care le generează, necesare susțineri cheltuielilor publice în Transnistria. 

3. Sursă foto... (rusia-gaz-gazprom_41162600.jpg)

Rusia poate blama Ucraina pentru situația creată, inclusiv să afirme că nu mai poate asigura transportul gazului prin hub-ul din orașul Sudja, aflat în zona ocupată de Ucraina în regiunea Kursk, generând o criză energetică și socială și forțând Chișinăul să gestioneze o situație dificilă chiar înainte de alegerile parlamentare. Republica Moldova nu are resursele financiare necesare pentru asigura stabilitatea Transnistriei, o regiune cu 366.532 locuitori, de aceea va trebui să fie rapid ajutată de UE și mai ales de România. În plus, trebuie menționat faptul că Centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria, furnizează energie electrică Republicii Moldova la un preț sub nivelul pieței, beneficiind de o marjă considerabilă datorită absenței costurilor pentru materia primă.

Deci în afară de presiunea asupra Guvernului de la Chișinău pentru a gestiona o criză umanitară în Transnistria, Rusia poate genera și o criză energetică în Moldova. Conform ministrului moldovean al energiei, Victor Parlicov, gazul rusesc ar putea fi livrat Transnistriei pe ruta Turcia-Bulgaria-România. Totuși, există incertitudini cu privire la intențiile Gazprom de a redirecționa furnizările în acest mod, deoarece, până în prezent, Gazprom nu a rezervat nicio capacitate de tranzit de gaz pe ruta menționată.

O altă soluție ar fi ca Moldova să încheie cu Ucraina un contract de tranzit pentru preluarea gazului de la granița cu Rusia, plătind tranzitul direct Ucrainei, astfel încât Gazprom să nu mai fie implicat în acest proces. Au fost negocieri purtate între compania Moldovagaz și Gazprom la Sankt Petersburg, fără a exista un rezultat până în acest moment.

 

Rusia va continua acțiunile pentru destabilizarea Republicii Moldova

 

Lunile următoare vor fi cruciale pentru Republica Moldova, necesitând unitatea tuturor forțelor pro-europene și un grad mai mare de maturitate politică din partea politicienilor cu viziuni pro-europene. În comparație cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, Maia Sandu a obținut în 2024 un plus de aproape 170.000 de voturi în primul tur, reflectând o creștere semnificativă a susținerii electorale. Cu toate acestea, dificultățile actualelor alegeri au fost amplificate nu doar de tentativele de corupere a electoratului, ci și de un vot de protest real din partea cetățenilor împotriva partidului PAS, care a obținut majoritatea parlamentară în 2021.

Republica Moldova a traversat din 2020 și până acum o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social, marcată de criza Covid19, apoi de criza energetică de la nivel european, instrumentată de Rusia, urmată de războiul din Ucraina, o inflație record de 34%, toate acestea erodând încrederea în Guvern. Maia Sandu va trebui să opereze remanieri în Guvern, să accelereze implementarea unor reforme și, totodată, să contribuie la consolidarea unei opoziții democratice capabile să atragă voturile alegătorilor nemulțumiți din cadrul taberei pro-europene, toate acestea pentru a crește șansele formării unei majorități reformiste după alegeri.

4. Referendum... (moldova-europa_10960900.png)

Totodată, asigurarea integrității procesului electoral este esențială, mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025. Persistența practicilor de corupere electorală ar putea transforma Republica Moldova într-un stat în care alegerile își pierd semnificația, iar rezultatele sunt dominate de o singură forță. Această realitate ar submina considerabil parcursul pro-european al țării, semnalând instabilitate, insecuritate și incapacitatea de a garanta respectarea statului de drept.

Trebuie ținut cont de faptul că Rusia și-a rafinat tacticile, susținând în continuare politicieni și formațiuni cu un profil și discurs pro-rus, dar, în același timp, construind sprijin și pentru anumiți politicieni care încearcă să se prezinte ca fiind deschiși idealurilor proeuropene. Această strategie are ca scop extinderea bazei sale electorale, atrăgând voturi din multiple segmente ale electoratului moldovean. Pentru Moscova, noul Guvern format după alegerile parlamentare din 2025 nu trebuie să fie neapărat pro-rus vizibil, ci să aibă o politică policentrică, care să pledeze pentru reluarea legăturilor cu Moscova și deschiderea spre China. Adoptarea unor legi controversate, așa cum s-a întâmplat în Georgia, va face ca procesul de reforme să fie tergiversat, iar relația cu UE să fie viciată.

În final, se va clama că UE nu vrea Moldova sau o vrea în niște condiții care înseamnă pierderea tradițiilor și identității naționale, așa că singura soluție este ca Moldova să se îndrepte din nou spre Rusia, pentru că Moscova acceptă Moldova așa cum este. 

O asemenea perspectivă va înrăutăți relația cu UE, dar mai ales cu România și Ucraina, vecinii Moldovei, acestea urmând a privi cu îngrijorare un nou guvern care poate adopta politici ostile ambelor state. Mai ales Ucraina se va simți amenințată, întrucât riscă să-și piardă singurul vecin non-UE și non-NATO care s-a poziționat ferm și fără echivoc de partea sa.

În plus, prezența contingentului militar rus din Transnistria, format din aproximativ 1.600 de militari, va căpăta o semnificație strategică mai mare în eventualitatea unui guvern pro-rus la Chișinău. Republica Moldova are și o regiune autonomă, Găgăuzia, cu 165.000 de locuitori, majoritatea găgăuzi, ortodocși ca religie, vorbind o limbă turcică și pro-ruși în mare măsură. Deși regiunea a beneficiat de diverse proiecte finanțate cu fonduri europene, 95% dintre locuitorii Găgăuziei au votat împotriva referendumului din 20 octombrie pentru susținerea aderării la UE, mult mai puțin chiar decât cei din Transnistria. În Ucraina există, de asemenea, o comunitate de găgăuzi, estimată la aproximativ 25.000 de persoane, situată la sud de Republica Moldova, în regiunea Odesa, într-o zonă cunoscută sub numele de Bugeac, care se întinde de la gurile Dunării până la estuarul Nistrului. Această zonă are o importanță strategică pentru Ucraina, fiind locul în care se află toate porturile sale la Dunăre. Bugeac este un mozaic etnic, cu ucraineni (40%), bulgari (21%), ruși (20%), români (13%), găgăuzi, (4%) limba rusă fiind în continuare lingua franca între etniile care locuiesc aici.

 

Rusia a încercat să creeze o așa-zisă Republică Independentă a Bugeacului

 

5. Foto: Mini... (republica-moldova-armata_40101200.jpg)

În 2015, după anexarea Crimeii, Rusia a încercat să creeze o așa-zisă Republică Independentă a Bugeacului, sperând să activeze și scenariul Novorossya și să taie astfel accesul Ucrainei la Marea Neagră și Dunăre. Nu a reușit atunci, însă o alunecare a Republicii Moldova în tabăra Rusiei poate readuce în atenție acest scenariu, mai ales dacă situația de pe frontul din Ucraina va continua să se înrăutățească.

Un alt aspect important de luat în considerare este faptul că Republica Moldova dispune de o mică ieșire la Dunăre, prin portul Giurgiulești. În cazul în care Rusia ar reuși să instaleze un guvern pro-rus la Chișinău în urma viitoarelor alegeri parlamentare, forțele speciale ruse s-ar putea infiltra în zonă pentru a sabota traficul pe Dunăre. Acest scenariu ar amenința nu doar exportul de cereale al Ucrainei, vital pentru obținerea de venituri pentru continuarea războiului, dar și interesele economice ale României. Marea Neagră are două porți de acces: strâmtorile Dardanele și Bosfor și Dunărea. Dacă Rusia câștigă în Republica Moldova, ieșirea acesteia la Dunărea de doar 420 metri poate deveni un atu important pus la dispoziția Moscovei.

În acest context critic, Uniunea Europeană și comunitatea internațională democratică trebuie să sprijine ferm Republicii Moldova pentru a contracara presiunile Rusiei în lunile următoare. România are un rol fundamental în susținerea Republicii Moldova. A făcut-o pe toate planurile până acum, fiind alături de Moldova în toate momentele dificile, va trebui să o facă și în continuare, alături de UE și SUA. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei în ziua în care Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului rus
Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Pentagonul anunță un pact de testare hipersonică cu Marea Britanie și Australia: Acordul se încadrează în cel de-al doilea pilon al pactului trilateral de apărare AUKUS
,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei
Alegerile blochează România. Inclusiv discuțiile și negocierile pentru programe de modernizare a Armatei au fost puse la „și altele” de clasa politică
„Dacă circumstanțele se schimbă, ne schimbăm și noi” - Casa Albă anunță un „răspuns la escaladarea” situației de către Rusia în Ucraina
Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi
După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow
Cancelarul Germaniei, în vizorul criticilor mai multor oficiali europeni: Ministrul finlandez de externe îndeamnă liderii occidentali să se abțină de la a-l suna pe Putin
Prins la mijloc între o criză politică majoră şi un dialog cu Putin, Olaf Scholz este presat să transfere rachete de croazieră Taurus către Ucraina
Armata ucraineană explică de ce podul Kerci nu a fost încă distrus: Ruşii şi-au creat singuri o mare vulnerabilitate la capitolul apărare aeriană
Putin încearcă să recâștige regiunea Kursk înainte de eventualele negocieri pentru un posibil acord de înghețare a conflictului: Rușii luptă pe front „orbește” pe baza unor informații incerte
Iranul extinde infrastructura unei baze aeriene pentru a găzdui avioane de luptă rusești Su-35 (imagini din satelit)
Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Rusia blufează în contextul războiului din Ucraina: Narațiunea invincibilității este „principala strategie” a Kremlinului și „singura speranță de succes”
Revenirea la dialog după o pauză de doi ani: Putin și Scholz au avut prima convorbire telefonică directă
Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
Un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus de ruşi (Foto/Video): Ucraineii l-au aruncat în luptă în regiunea Kursk, dar a fost vânat cu drone FPV
Consolidarea apărării aeriene în întreaga Europă: Suedia se alătură unei coaliții NATO, din care România face deja parte, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot
Modul în care s-ar putea schimba politica SUA față de Ucraina. Congresmeni americani: Trebuie să fim mai agresivi împotriva Rusiei și să aplicăm sancțiuni dure
Nu armele de distrugere în masă sunt soluţia: Crearea unei bombe nucleare în Ucraina nu va schimba semnificativ situația de pe front
Polonia a dislocat tancuri sud-coreene de tip K2 Black Panther în apropierea frontierei cu Rusia din regiunea Kaliningrad
Războiul de la granița României: Noua direcție a SUA și pericolul rus | Gen. Cătălin Tomescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
,,Sfârşitul războiului în 24 de ore'' s-ar putea să mai întârzie? Rusia semnalează noii administrații Trump că nu este dispusă să facă concesii cu privire la Ucraina
Estonia a redeschis o importanta bază militară pentru a consolida apărarea estică a NATO împotriva Rusiei: Este al doilea punct de sprijin pentru misiunea Baltic Air Policing
Avertismentul unui diplomat britanic: „Căderea Ucrainei” ar fi o umilință mai mare pentru SUA decât retragerea din Afganistan
Rușii amenință baza de apărare antirachetă din Polonia proaspăt inaugurată. “Rachetele Iskander din regiunea Kaliningrad sunt capabile să lovească baza americană din Redzikowo”
Cel mai important general al NATO: Am fi fost dispuşi să trimitem trupe în Ucraina dacă Rusia nu ar avea arme nucleare
83% din munițiile promise, 67% din sistemele de apărare aeriană promise. Pentagonul a anunțat cât de mult ajutor militar a fost deja livrat Ucrainei

Ştiri Recomandate

Căderea regimului Assad poate provoca un conflict regional care să implice și Turcia, spune ambasadorul Iranului. Americanii au lovit mai multe ținte ISIS din centrul Siriei
O nouă amenințare pentru Europa și Ucraina: Rusia, plan pentru amplasarea rachetei balistice Oreshnik în Belarus până în 2025
Rusia încearcă să resusciteze o veche navă a forţelor navale: Crucișătorul rusesc cu propulsie nucleară Admiral Nakhimov este testat după 25 de ani de modernizare
Prima lansare efectuată pe teritoriul Poloniei cu rachetei ghidate CGR-080 Homar-K, care depășește performanțele sistemului american HIMARS
Avionul sirian Il-76, la bordul căruia s-ar fi aflat dictatorul Assad, a dispărut de pe radar: Apar speculaţii că a exista o încercare de doborâre a aeronavei
Forțele Armate Ucrainene au făcut o nou demonstraţie de forţă: Un elicopter Mi-8 ucrainean a vânat o dronă Shahed-136 (Video)
Mii de soldați sirieni au fugit în Irak unde și-au predat armele și au cerut azil
Rebelii sirieni au luat cu asalt Damascul, susținând că regimul lui Assad a luat sfârșit (Foto/Video): Pentru Orientul Mijlociu, acesta este un moment monumental și o schimbare geopolitică majoră
Pregătire pentru un posibil atac rusesc: Șeful apărării din U.E vrea 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de armament
Aliații României salută anularea alegerilor. Ucraina denunță intervenția „agresivă și fără scrupule” a Rusiei, Franța oferă sprijin pentru a gestiona atacul hibrid asupra țării noastre
Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)
U.S. Navy încearcă să transformare USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată, într-o platformă pentru lansarea de rachete hipersonice
Chiar și 220 de bombardiere ar putea să nu fie suficiente pentru SUA, dar U.S. Air Force nu spune de câte aeronave ar fi nevoie cu adevărat
Marina ucraineană a prezentat în premieră cum dronele navale kamikaze au lovit platformele maritime Boiko (Video)
Ucraina a primit al doilea lot de avioane de vânătoare de tip F-16 din Danemarca
Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Actualele avioane de antrenament nu mai pot ține pasul cu F-35. SUA duc pregătirea piloților de generația a V-a la următorul nivel
Obuzierul american M777 de 155 mm, pe frontul din Ucraina - echilibrul dintre puterea de foc și provocările logistice
Ministrul Angel Tîlvăr: Nu s-a luat în calcul revenirea la armata obligatorie. România nu va trimite efective în Ucraina
Rusia va disloca pentru prima în afara țării Oreshnik, racheta balistică lansată cu mare fast împotriva Ucrainei. Producția va fi de asemenea intensificată
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Rebelii sirieni au capturat sisteme rusești moderne și avioane de antrenament
Înlocuitorul ATACMS: SUA vrea să dezvolte încă o versiune de PrSM, care poate lovi la peste 1.000 de km
Ciudatul caz al unui avion legendar de luptă: În 30 de ani a câștigat doar 5 bătălii aeriene de tip dog fight pentru SUA, în timp ce deține recordul pentru un stat rival
Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din România. Ciolacu: Singura soluție corectă / Lasconi: Statul român a eșuat să apere democrația
Doi lideri ai opoziției pro-europene au fost arestați în Georgia fiind acuzați de legături cu protestele pentru Europa
Armata Ucrainei pregătește ”Iadul” pentru Rusia: Drona-racheta Peklo are o rază de peste 700 de km
Cine înlocuiește F-22? Soarta NGAD, viitorul avion de generația a 6-a al SUA, incertă. Nimeni nu vrea să scoată „castana din foc”
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
România are vehicule Dagor mici, dar înarmate până în dinți. De ce noile vehicule ale forțelor speciale române au un nivel minim de protecție
pixel