Primul AWACS rusesc A-50 a fost distrus de un Patriot într-o ambuscadă aeriană, arată un colonel din US Army
Americanii explică modul în care sunt folosite Patriot-urile în Ucraina și spun că folosesc lecțiile din Ucraina pe care le integrează în exercițiile desfășurate acasă.
Bateriile Patriot sunt sisteme antiaeriene care se pot dovedi foarte mobile, așa cum a demonstrat tactica folosită de militarii ucraineni.
Astfel, cel puțin o lovitură împotriva aeronavei rusești A-50 de tip AWACS, pe care Ucraina a doborât-o pentru prima dată în ianuarie 2024, a fost făcută cu sistemul de apărare aeriană Patriot. Așa cum remarca atunci și DefenseRomania, sistemul american era una dintre cele mai plauzibile variante pentru doborârea A-50.
Relatarea vine de la un ofițer american din cadrul Comandamentului 10 Apărare Aeriană și Antirachetă al Armatei SUA, care a participat la un eveniment desfășurat chiar în apropiere de Fort Sill - locul unde s-a desfășurat antrenamentul pe sistemul Patriot al militarilor ucraineni.
Col. Rosanna Clemente a discutat despre lecțiile învățate din războiul din Ucraina prin prisma apărării aeriene integrate și a dat exemplul unităților antiaeriene ucrainene.
Ofițerul a subliniat cât de dificil e să integrezi atâtea baterii antiaeriene, care sunt operate de Ucraina (Iris-T, Gepard, NASAMS, Sampt/T, Patriot, S-300), ”Ceea ce am văzut în Ucraina și am experimentat în exerciții este că integrarea este o afacere dificilă”, a spus Clemente. ”Dar aducem observațiile din Ucraina și le integrăm în exercițiile pe care le desfășurăm”.
Patriotul de la germani, folosit pentru a doborî avionul A-50
Potrivit acesteia, armata ucraineană a folosit tactica SAMbush (aeriană ambuscadă) în timpul atacului asupra A-50.
”În prezent, probabil că Ucraina are în serviciu Patriot la nivel de batalion (batalioanele U.S. PATRIOT sunt formate din patru baterii PATRIOT - n.r.). Unele dintre ele sunt folosite pentru a proteja obiecte staționare și infrastructură critică, altele se mișcă și fac lucruri cu adevărat istorice. Nu am văzut așa ceva în 22 de ani de muncă în Forțele de Apărare Aeriană”, a spus Clemente.
Militarii ucraineni au fost special pregătiți pentru a lovi în acest mod aeronava A-50: instructorii au activat bateria în miezul nopții, au dat ordin să înainteze în poziția de tragere, să lupte și apoi să se retragă din nou, a spus Clemente. (Foto ilustrativ: Lansator Patriot, aflat în dotarea Armatei României)
”Au făcut acest lucru folosind sistemele Patriot extrem de mobile, donate de Germania, pentru că sistemele sunt permanent atașate la camion”, a mai spus colonelul.
Trebuie spus că, datorită faptului că sistemul German Patriot este montat pe camioane și nu pe remorci, așa cum este sistemul american.
Acest lucru face sistemul mult mai mobil și reduce timpii de configurare/demontare, făcând posibilă tactica cunoscută și ca Shoot-and-scoot. Practic, astfel de lansatoare trag și se îndepărtează rapid, înainte ca inamicul să le poată localiza și riposta.
Doborârea a două aeronave AWACS-uri rusești A-50 în 2024
Foto: A-50 / Ministerul apărării al Federației Ruse
Pe 14 ianuarie, pentru prima dată în istorie, un avion rusesc de detectare radar cu rază lungă A-50 a fost distrus deasupra Mării Azov, iar Forțele de Apărare au lovit și un post de comandă aerian Il-22. Acesta din urmă a reușit să ajungă pe aerodrom, dar a fost grav avariat
În același timp, în mass-media rusă pro-război, s-a vehiculat masiv versiunea conform căreia avionul AWACS ar fi fost vizat de sistemul antiaerian rusesc.
Pe 23 februarie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat, distrugerea celei de-a doua aeronave rusești de detectare radar ( AWACS) A-50. De data aceasta, se pare A-50 ar fi fost doborât de rachete sovietice S-200 trase de ucraineni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News