Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
US Navy a echipat în premieră un submarin cu rachetă nucleară de putere redusă
04 feb, 18:49
Statele Unite au anunţat marţi că au desfăşurat pentru prima oară o armă nucleară cu putere redusă la bordul unui submarin, ca răspuns la dezvoltarea de către Rusia a unor arme similare, informează AFP.

'US Navy a desfăşurat un focos nuclear cu putere redusă W16-2 pe o rachetă balistică cu lansare de pe un submarin', a indicat într-un comunicat John Rood, numărul doi al Pentagonului.

Atunci când a dat publicităţii 'noua postură nucleară' a SUA cu doi ani în urmă, Pentagonul a avertizat că va modifica aproximativ 50 de focoase nucleare pentru a le reduce puterea şi a le instala la bordul unor submarine cu scopul de a răspunde unei ameninţări percepute din partea Rusiei.

Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale să modernizeze un arsenal de circa 2.000 de arme nucleare tactice, ameninţând ţările europene de la frontiera sa şi eludând obligaţiile ce îi revin în cadrul tratatului de dezarmare New START, care contabilizează doar armele strategice servind ca fundament al doctrinei de descurajare, bazată pe 'distrugerea reciprocă asigurată', transmite Agerpres.

Aceste arme nucleare tactice, cu o putere inferioară bombei de la Hiroshima, ar permite Moscovei să redobândească avantajul asupra occidentalilor în caz de conflict.

Desfăşurarea de către Washington a acestei prime arme nucleare cu putere redusă are ca scop 'consolidarea descurajării' şi să ofere SUA o capacitate de răspuns 'rapid şi mai puţin mortal', a adăugat Rood, confirmând astfel informaţiile unui grup de experţi de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists /FAS/).

Focosul nuclear W76-2, care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone, a fost desfăşurată la sfârşitul anului 2019 la bordul submarinului USS Tennessee, care patrulează în Atlantic, potrivit celor doi experţi ai FAS, William Arkin şi Hans Kristensen. Este de trei ori mai puţin decât cele 15 kilotone ale bombei de la Hiroshima şi foarte puţin comparativ cu 455 şi 90 de kilotone de arme nucleare aflate la bordul submarinelor americane, precizează ei.

Vezi și: US Air Force elimină bombele nucleare B61-7 și B83-1 de pe bombardierele B-52H

Ştiri Recomandate

Coronavirus | MApN: O aeronavă cu combinezoane de protecţie din Coreea de Sud ajunge în ţară
Coronavirus | Elveţia mobilizează armata. Cea mai mare mobilizare de după Al Doilea Război Mondial
România, prima țară care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a UE
Ministrul Nelu Tătaru: Avem o discuţie pentru management militar la Deva
Două firme românești din industria de apărare au dezvoltat un prototip de scaner termic
Coronavirus | O întreagă garnizoană a Armatei Serbiei este infectată
Coronavirus | Comisia Europeană lucrează la o strategie de ieşire coordonată din izolare
Mişcarea Imperială Rusă, declarată organizaţie teroristă în Statele Unite