Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Venezuela: John Bolton avertizează China şi Rusia să nu-şi sporească sprijinul pentru Nicolas Maduro
06 aug, 09:36
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, John Bolton, a avertizat luni China şi Rusia să nu-şi sporească sprijinul financiar pentru preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, afirmând că Venezuela ar putea să nu le plătească datoriile după ce Maduro nu se va mai afla la putere, relatează Reuters.

Bolton a spus că un guvern ales democratic al Venezuelei ar putea percepe cele două ţări drept puteri ostile pentru susţinerea a ceea ce a numit "regimul criminal" al lui Maduro pentru atât de mult timp şi ar putea opta să nu le plătească miliardele de dolari reprezentând împrumuturi.

Sprijinul în curs pentru Maduro "ar putea afecta plata datoriei după căderea lui Maduro", le-a spus Bolton jurnaliştilor în Peru înainte de un summit privind criza politică din Venezuela.

John Bolton a spus că va susţine un discurs în cadrul summitului în cursul căruia va prezenta o nouă iniţiativă americană privind un transfer paşnic de putere în Venezuela. Rusia şi China au refuzat invitaţiile venite din Peru pentru a participa la summit, alături de peste 50 de ţări.

SUA, majoritatea statelor latinoamericane şi majoritatea democraţiilor occidentale au cerut ca Maduro să renunţe la putere, recunoscându-l pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedintele de drept al ţării.

În ianuarie, Guaido a invocat constituţia pentru a-şi asuma interimar preşedinţia, afirmând că realegerea lui Maduro din 2018 a fost ilegitimă.

Rusia şi China continuă să-l sprijine pe Maduro, care a spus că Guaido este o marionetă a SUA şi care păstrează controlul majorităţii instituţiilor.

Guaido şi aliaţii săi au declarat în mai multe rânduri că China şi Rusia au şanse mai mari să-şi recupereze împrumuturile din Venezuela dacă Maduro va fi înlăturat. Totuşi, opoziţia a criticat unele împrumuturi din Rusia, care nu au fost aprobate de Adunarea Naţională.

Bolton a adăugat că Washingtonul se opune unor noi alegeri în Venezuela atâta timp cât Maduro va rămâne la putere pentru că guvernul său ar putea manipula sistemul electoral în favoarea sa.

El a numit actualele discuţii dintre guvernul lui Maduro şi opoziţie din Barbados "neserioase" şi a spus că prelungirea lor este în avantajul lui Maduro.

Ştiri Recomandate

Turcia: Livrarea celei de-a doua baterii a sistemului S-400 este completă (Foto)
Et tu Quirinus
Comandant iranian: Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)