Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Veterani sovietici: Statele Unite nu s-au retras, ci au fugit din Afganistan
"Părea Saigon, nu Kabul", comentează vineri pentru EFE Anatoli Matviiciuk, fost responsabil rus din serviciile de informaţii, referindu-se la retragerea trupelor americane din Kabul. Mulţi veterani sovietici ai războiului din Afganistan sunt de părere că Washingtonul i-a lăsat de izbelişte pe afgani, notează agenţia de presă spaniolă.

"Este o diferenţă de la cer la pământ între retragerea sovietică şi cea americană. Noi ne-am retras ordonat, ei au fugit. Una din două, fie nu controlau situaţia şi nu ştiau ce făceau, fie au provocat intenţionat haosul", insistă Matviiciuk, potrivit Agerpres.

Armata sovietică a invadat ţara central-asiatică în 1979 şi a abandonat-o 10 ani mai târziu şi după ce pierduse 15.000 de militari.

"SUA se aflau deja în Pakistan. Noi le-am luat-o înainte şi am impus lideri prosovietici. Nu aveam de ales. Eram în plin Război Rece", explică Serghei Bobreţov, care a făcut parte din Forţele Aeropurtate la începutul invaziei sovietice.

SUA i-au înarmat pe mujahedini pentru a se răzbuna pentru sprijinul acordat de sovietici Viet Congului, în războiul din Vietnam, scrie EFE. Temându-se de ce e mai rău, noul lider sovietic Mihail Gorbaciov a ordonat retragerea. Doi ani mai târziu, URSS a dispărut.

"De când s-au semnat acordurile de la Geneva, nu am mai participat la acţiuni militare. Retragerea a fost graduală", a explicat Matviiciuk, care avea între atribuţii distrugerea caravanelor cu arme şi muniţii care veneau din Pakistan.


Retragerea a fost coordonată cu guvernul afgan

 

"Am cedat puterea autorităţilor locale şi am predat garnizoanele armatei şi poliţiei. Le-am lăsat şi o parte din armament", a explicat el.

Nu toţi afganii au respectat acordul. Mujahedinii nu l-au acceptat niciodată şi au încercat să obstrucţioneze retragerea sovietică, ce a început în mai 1988 şi s-a încheiat, după o pauză, în februarie 1989. Câteva sute de militari sovietici au murit în timpul retragerii.

"A trebuit să efectuăm câteva operaţiuni speciale pentru a-i pedepsi pe rebeli", spune Matviiciuk.

Podul Prieteniei, care separă şi în ziua de azi Uzbekistanul de Afganistan, a fost locul ales pentru retragere. "Am defilat cu drapelele noastre. Multe părinţi au venit la frontieră pentru a-şi întâmpina rudele", îşi aminteşte Ivan Litvinov, sergent de artilerie.

Din acest motiv, Litvinov consideră "nedemn" de o mare putere comportamentul SUA pe aeroportul din Kabul. "M-a surprins modul în care şi-au abandonat bazele, şi-au distrus armamentul, s-au urcat în avion şi au plecat. Pentru noi aşa ceva este inadmisibil. Nu poţi să-i abandonezi pe cei care te sprijină. SUA şi-au asumat o responsabilitate. Este de neconceput", a conchis el. 

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Secretarul general al NATO: Ucraina este un partener ''foarte important''. Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic
Zeci de elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA vor survola spaţiul aerian al României
Statele Unite se bazează pe sprijinul statelor aliate pentru consolidarea posturii sale militare în faţa Chinei şi Rusiei
Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina, considerată de Rusia 'o linie roşie' care nu trebuie încălcată
NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Generalul Virgil Bălăceanu, despre introducerea serviciului militar voluntar și programele de înzestrare | Starea Armatei în 2021
Turcia şi Ucraina vor lucra împreună pentru modernizarea mai multor elicoptere Mi-8
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro