Primele imagini cu nava rusă "Minsk" după ce a fost lovită cu rachete (Video): Cât de mari sunt pagubele şi de ce repararea este greu de realizat?
În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Distrugerea acestei nave va complica semnificativ acţiunile pe care ruşii le desfăşurau în Marea Neagră. Nu este o exagerare când spunem că nava mare de desant Minsk a fost distrusă şi nu avariată. Dovada stă un material video postat pe reţele de socializare chiar de către ruşii care lucrează în Portul Sevastopolul.
În cursul zilei de ieri, au apărut mai multe imagini, dar şi un scurt material video din docul uscat al șantierului naval Ordzhonikidze din Sevastopol. În acest material video poate vi observa o navă rusă de desant din cadrul ''Proiectului 775'', acesta fiind Minsk.
De asemenea, se pot observa pagubele pe care acesta nava le-a suferit după ce a fost lovită de rachetele de croazieră lansate de ucraineni asupra portului Sevastopol.
Judecând după daunele aduse corpului navei, restaurarea ulterioară a acesteia ar putea fi nepractică sau costisitoare.
După cum a remarcat Andrii Rizhenko, căpitan în rezerva al Marinei ucrainene, într-un interviu acordat agenţiei UNIAN, aceasta este o navă destul de importantă pentru ruşi. Poate transporta o companie de pușcași marini (aproximativ 120 de oameni) și aproximativ 14 unități de vehicule blindate, cum ar fi transportoare blindate.
Nava rusă de desant Minsk nu a fost avariată, ci complet distrusă
O astfel de nava este destul de necesară pentru ruși - în special, la începutul război purtat împotriva Ucrainei, au transferat suplimentare șase nave de desant către Flota Mării Negre de la Flotă de Nord și Flota Baltică.
,,Aș dori să vă reamintesc că nava Minsk are un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad pe prova să și trage aceste rachete neghidate la o distanță de cel puțin 25 de kilometri. De asemenea, are 320 de rachete. Și, în principiu, o singură navă poate provoca o serie de pierderi, de exemplu, în special forțelor ucrainene care eliberează regiunea Azov. Apropo, rușii au folosit astfel de nave în timpul asaltului asupra Mariupolului de anul trecut", a declarat Andrii Rizhenko.
Potrivit lui Rizhenko, Minsk este a treia navă rusă care a fost efectiv distrusă. Minsk și BDC "Olenegorsk Miner" au avarii foarte grave. Va fi dificil pentru ruşii să le repare.
,,Navele sunt de construcție poloneză, prin urmare pentru a le repara au nevoie de piesele de schimb poloneze, iar până acum este imposibil să obținut. De asemenea, nu există nicio perspectivă de restaurare sau de construire de noi astfel de nave, deoarece au fost construite în Polonia. Din cauza absenței acestor nave, va fi mai dificil pentru Rusia să efectueze operațiuni de debarcare și să ofere sprijin de forțelor sale de ocupație în timpul apărării zonelor de la malul mării", a rezumat căpitanul ucrainean în rezervă.
Propagandiștii ruși sunt, de asemenea, destul de sceptici cu privire la fezabilitatea și posibilitatea reparării navei Minsk.
,,Pagubele sunt foarte mari. Posibilitatea de a restaura nava după o astfel de avarie este un mare semn de întrebare", a comentat propagandistul rus Kotenok.
Reamintim că docul uscat din Portul Sevastopol a fost lovit cu rachete ucrainene în noaptea de 13 septembrie, ceea ce a dus şi la avarierea submarinului Rostov pe Don, pe lângă distrugerea navei Minsk.
Nava a suferit o gaură serioasă în zona babordului. Grupul de analişti OSINT Oryx au concluzionat că nava rusă nu a fost avariată, ci complet distrusă.
Pe lângă marea navă de desant, a fost avariat și submarinul diesel-electric Rostov-pe-Don. Nu se cunoaște cu certitudine amploarea pagubelor suferite de submarin. Imaginile din satelit arată că exteriorul acestuia a fost avariat în urma atacului.
"Rostov-pe-Don" este un submarin care dispune rachete de croazieră Kalibr și face parte din Brigada a 4-a separată de submarine a Flotei ruse din Marea Neagră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News