Orban, pus la colț în cazul ”Fularul”. Austria: Regatul Ungariei a încetat să mai existe acum 100 de ani / Cehia: Subiectul, pe agenda Grupului de la Vişegrad
România, prin ministerul său de externe, a anunțat luni că a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orbán de a purta la un meci de fotbal un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, care include părți ale României, Ucrainei, Croației, Serbiei, Austriei și Slovaciei de astăzi.
Ministerul român Afacerilor Externe a subliniat că atitudinea liderului ungar este în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral, manifestate cu ocazia recentelor consultări dintre cele două părți. ”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă şi contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria”, se arată într-un comunicatul MAE român.
Cu o zi întârziere, Ucraina și-a manifestat la rândul său dezaprobarea și a anunțat că îl va convoca la sediul MAE ucrainean pe ambasadorul Ungariei la Kiev.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că fularele lui Orbán sunt o „promovare a ideilor revizionismului, care nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineno-ungare și nu respectă principiile politicii europene”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Austriac al Afacerilor Internaționale a declarat pentru Politico: „O scurtă privire asupra hărților istorice din Ministerul de Externe vienez a confirmat suspiciunile inițiale, potrivit cărora Regatul Ungariei a încetat să mai existe în urmă cu aproximativ 100 de ani”.
„Îi vom informa vecinii noștri unguri despre această dezvoltare cât mai curând posibil”, a adăugat ministerul.
Gestul nu a trecut neobservat nici de oficialii din celelalte state.
Imagine cu harta Ungariei Mari, postată în trecut pe pagina oficială de facebook a guvernului ungar, abouthungary.
Ministrul de externe slovac, Rastislav Kacer, a declarat că fularul lui Orban cu harta Ungariei Mari reprezintă vârful unui aisberg.
”Dacă cineva ar face asta din când în când, am putea să închidem galant ochii, cu un zâmbet. Dar noi percepem acest gest în contextul evenimentelor care au loc. Este vârful unui iceberg şi un moment în care trebuia să se ia poziţie'', a declarat Kacer.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat miercuri că se aşteaptă ca subiectul legat de fularul cu 'Ungaria Mare' purtat de premierul ungar Viktor Orban să fie discutat la summitul ţărilor din Grupul de la Vişegrad din această săptămână, relatează Reuters.
Ţările membre ale Grupului de la Vişegrad sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, ai căror lideri s-au reunit joi în estul Slovaciei.
În contextul situației neclare privind deblocarea fondurilor UE pentru Ungaria, Politico îi recomandă lui Orbán să-și pună un fular nou ”pentru că acum e singur afară, în frig”.
De altfel, la Reuniunea Grupului de la Vișegrad, premierul slovac Eduard Heger a atins și el subiectul. ”I-am urat bun venit lui Viktor Orban la summitul de la Kosice și, întrucât iarna se apropie, i-am oferit un nou fular”.
Orban reacționase, marţi, într-o postare pe Facebook, dar nu a abordat direct controversa din jurul subiectului fularului.
"Fotbalul nu este politică. Nu interpretaţi lucruri care nu există. Echipa naţională a Ungariei aparţine tuturor ungurilor, oriunde ar locui ei!", a scris Orban.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News