Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Washingtonul, prima reacție după ce Filipine a rupt acordul militar care permitea US Army staționarea pe insulă
12 feb, 11:38
Secretarul american al apărării Mark Esper a calificat marţi drept "nefericită" decizia Filipinelor de a anula o înţelegere bilaterală între armatele celor două ţări, Acordul privind Forţele Străine, vechi de peste două decenii, informează agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

"Tocmai am primit notificarea noaptea trecută. Trebuie să o digerăm. Trebuie să lucrăm din unghiuri politice, unghiuri militare", a declarat Esper reporterilor în avionul care-l ducea spre Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor apărării din NATO, potrivit transcrierii furnizate de Pentagon.

"După părerea mea, această decizie este nefericită", a adăugat şeful Pentagonului, numind de asemenea anunţul Filipinelor drept "o acţiune într-o direcţie greşită".

Remarcile lui Esper intervin la câteva ore după ce Manila a anunţat că a notificat oficial Washingtonul cu privire la încetarea Acordului privind Forţele Străine între Filipine şi Statele Unite.

Va exista de asemenea o perioadă de 180 de zile de lichidare înainte de terminarea definitivă a acordului, ceea ce permite forţelor americane să efectueze exerciţii militare comune la scară largă cu trupele filipineze în ţara din sud-estul Asiei.

În ceea ce-l priveşte, Robert O'Brien, al patrulea consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, a susţinut un parteneriat puternic cu Filipine marţi seară în cursul unui eveniment desfăşurat la un think-tank din Washington. Cu toate acestea, O'Brien a notat că Statele Unite "nu vor să fie acolo unde oamenii nu ne vor".

 

Acordul conferea soldaților americani statutul legal de staționare Acordul privind Forţele Străine, semnat în 1998, a conferit statut legal miilor de soldaţi americani care au staţionat până acum prin rotaţie în Filipine pentru asistenţă umanitară şi exerciţii militare, zeci dintre acestea având loc în fiecare an. Senatul filipinez a ratificat acordul în 1999, la şapte ani de la închiderea ultimei baze americane de pe teritoriul Filipinelor.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui filipinez, Salvador Panelo, a anunţat marţi că Manila a trimis notificarea de reziliere Statelor Unite la ordinul preşedintelui Rodrigo Duterte. Panelo a mai spus în faţa reporterilor că anularea acordului va avea un impact redus asupra situaţiei de securitate a ţării, iar Duterte vrea să discute cu ţări care vor trata Filipinele de la egal la egal.

La rândul său, secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat american R. Clarke Cooper a declarat reporterilor că anularea acordului ar pune în pericol peste 300 de angajamente militare, inclusiv antrenamente comune, între cele două părţi.

În 2014, Manila şi Washingtonul au semnat "Enhanced Defense Cooperation Agreement" (Acordul de cooperare îmbunătăţită pentru apărare).

Duterte a anunţat anterior că doreşte ca toate acordurile de securitate dintre Statele Unite şi Filipine să fie revizuite sau eliminate.

Ştiri Recomandate

Fost expert NATO: Rusia a infiltrat ofițeri GRU în Italia
Ministrul Nicolae Ciucă, în vizită la spitalul de campanie de la Constanța. Instalarea facilității decurge conform planului
Raed Arafat spune că stare de urgență în România ar putea fi prelungită săptămâna viitoare
Armata română se va implica pentru a preveni infracțiunile silvice
Ministrul Vela a anunțat carantinarea orașului Țăndărei, județul Ialomița
Kremlinul suspendă zborurile spre Rusia, inclusiv pentru repatrierea cetățenilor săi
MApN: Prima evaluare a Spitalului Județean Suceava a fost efectuată. Medici militari se îndreaptă spre unitatea medicală
Cehia a îndepărtat statuia mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga. Rusia protestase inițial