Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă
Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina.
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping.
Putin declară că în relaţiile dintre Moscova şi Beijing,"nu există limite, nici subiecte interzise", în condițiile în care oficialii americani spun că China încă ia în considerare să ofere Rusiei arme – în principal obuze de artilerie – pentru a fi folosite în Ucraina, scrie NYT.
Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că relațiile dintre China și Rusia s-au adâncit în timpul războiului. Cele două țări continuă să facă exerciții militare comune, iar China rămâne unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, ceea ce a ajutat Moscova să-și finanțeze invazia.
Ministrul ucrainean de externe, citat de BBC, declara zilele trecută că China nu este nici pregătită să înarmeze Rusia și nici să aducă pacea. „Vizita la Moscova în sine este un mesaj, dar nu cred că va avea consecințe imediate”, a spus el.
Analiştii de la Washington sunt de acord. Concluzia care se desprinde din analizele experților citați de publicația NYT este că Bejingul va încerca să susțină Rusia, dar nu pentru a câștiga în Ucraina, ci pentru a nu fi învinsă. China nu vrea să piardă accesul la piața europeană așa că nu va risca un ajutor militar (cel puțin unul substanțial) pentru Moscova. Beijingul va veni probabil cu o serie de proiecte economice comune, pentru a profita de pe urma prețului mic al resurselor energetice ale Rusiei.
Guvernul chinez prezintă vizita de stat de trei zile a lui Xi Jinping în Rusia drept o „vizită pentru pace”
Oficialii chinezi nu au condamnat niciodată invazia. În schimb, au spus vag că toate statele trebuie să respecte reciproc suveranitatea și integritatea teritorială.
Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este "superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece", a apreciat liderul de la Kremlin n oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului. "Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor", a mai spus Putin.
Moscova şi Beijingul "lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global", susţine Putin.
El a denunţat, de asemenea, încercările NATO de a-şi extinde influenţa "prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific"."Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic în cluburi exclusive şi blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea ţărilor noastre, să ne prejudicieze interesele","dar nimeni nu va reuşi", a asigurat liderul rus.
Totodată, preşedintele rus a lăudat "dorinţa Chinei de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei" din Ucraina, în contextul în care Beijingul încearcă să se impună ca mediator între Moscova şi Kiev. El a spus că este "recunoscător" Chinei pentru viziunea "echilibrată" asupra "evenimentelor din Ucraina"şi pentru "înţelegerea istoricului lor şi a motivelor reale".
"Rusia este deschisă pentru o reglementare a crizei ucrainene prin mijloace politico-diplomatice", a asigurat liderul rus. El a insistat însă asupra recunoaşterii de către Kiev a "noilor realităţi geopolitice", şi anume anexarea în toamna trecută a patru regiuni ucrainene, precum şi a Peninsulei Crimeei în 2014."Din păcate, ultimatumurile adresate Rusiei demonstrează că ei sunt departe de aceste realităţi şi nu au niciun interes să caute o soluţie".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News