Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski: Forțele militare ruse din regiunea transnistreană sunt o sursă de insecuritate
28 aug, 10:24
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit, vineri, cu un mesaj, după participarea la Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței Republicii Moldova. Oficialul a subliniat faptul că atât R. Moldova cât și Ucraina marchează 30 ani de independență în condiții deloc ușoare din punct de vedere a securității, care încearcă rezistența celor două state. În acest sens, președintele ucrainean le-a dorit cetățenilor moldoveni să aibă rezistență și putere.
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Zelenski a declarat, în cadrul conferinței comune cu Maia Sandu, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, că în cadrul discuției dintre cei patru ofciali de stat, au fost abordate aspecte ce țin de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia în regiune. 

În acest sens, Zleneski a menționat că apreciază participarea președinților din R. Moldova, Poloniei, precum și participarea premierului român la summit-ul „Platforma Crimeea”.

„Astăzi ne-am întrunit în compania unor parteneri care ne-a permis să discutăm despre aspecte ce țin de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia. Apreciem participarea președinților R. Moldova, Poloniei, premierului român la „Platforma Crimeea” din 23 august care a dat start unui obiectiv măreț de a elibera Crimeea. „Platforma Crimeea” poate deveni o platformă pentru găsirea soluțiilor de eliberare a teritoriului precum și soluționarea conflictelor regionale. Ne poate ajuta să obținem rezultatul dorit precum integrare europeană și euro-atlantică”, a accentuat Zleneski, potrivit Deschide.md.

Președintele ucrainean s-a referit și la proiectul „Trio Asociat” care vizează apropierea Ucrainei, R. Moldovei și Georgiei de UE. „Ne așteptăm la sprijin din partea Poloniei României și altor state membre UE. Următorul pas ar trebui să devină recunoașterea perspectivei europene a țărilor membre „Trio Asociat”, a accentuat președintele.

G Ad:

Totodată, Zelenski a mulțumit președintelui Poloniei pentru susținerea declarației bilaterale și a menționat că așteaptă semnarea unei declarații similare cu România.

Președintele Ucrainei a mai declarat că dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate, iar o problemă de securitate rămâne a fi amenințarea militară în jurul Ucrainei, în special președintele a remarcat Belarusul, care este folosită ca o platformă a acțiunilor agresive.

Altă sursă de insecuritate sunt forțele militare ruse în regiunea transnistreană, Abhazia și Osetia de Sud. Având în vedere militarizarea peninsulei Crimeea aceasta reprezintă și o amenințare pentru navigație și comerț și trebuie să acționăm împreună pentru soluționarea acestei probleme. Să consolidăm eforturile noastre ca vecini, ca parteneri, care privesc viitorul comun ca prieteni și popoare înfrățite”, a conchis președintele Ucrainei. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MiG-31, în cea mai modernă variantă: Rușii integrează sistemul fly-by-wire pe avioanele care vor proteja frontierele nordice ale Federației
Cele mai mari amenințări la adresa SUA evidențiază rolul României. Două amenințări sunt catalogate cu „capacități formidabile”
SUA spun că toate opțiunile sunt pe masă după concentrarea „amplă și neobișnuită” de trupe ruse la granița Ucrainei
În Rusia a început construcția noului Su-75 Checkmate. Soarta primului Su-57 din producția de serie provoacă încă fiori reci Moscovei
Contre între liderul armean și cel azer, într-o rară întâlnire cu Putin. Armenia transmite Rusiei că Azerbaidjanul i-a invadat teritoriul
Viktor Orban l-a felicitat pe premierul Ciucă. Budapesta spune că în pofida provocărilor, România și Ungaria au menținut cooperarea
Contacte între România și Egipt pentru armament și tehnică militară. Industria românească va fi prezentă la Cairo cu un stand național
NATO avertizează Rusia să evite o nouă aventură militară în Ucraina. Soltenberg: Trebuie să fie clar că vor exista consecințe
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro