Zelenski: Forțele militare ruse din regiunea transnistreană sunt o sursă de insecuritate
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a venit, vineri, cu un mesaj, după participarea la Inaugurarea sărbătorii Ziua Independenței Republicii Moldova. Oficialul a subliniat faptul că atât R. Moldova cât și Ucraina marchează 30 ani de independență în condiții deloc ușoare din punct de vedere a securității, care încearcă rezistența celor două state. În acest sens, președintele ucrainean le-a dorit cetățenilor moldoveni să aibă rezistență și putere.
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Zelenski a declarat, în cadrul conferinței comune cu Maia Sandu, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, că în cadrul discuției dintre cei patru ofciali de stat, au fost abordate aspecte ce țin de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia în regiune.
În acest sens, Zleneski a menționat că apreciază participarea președinților din R. Moldova, Poloniei, precum și participarea premierului român la summit-ul „Platforma Crimeea”.
„Astăzi ne-am întrunit în compania unor parteneri care ne-a permis să discutăm despre aspecte ce țin de securitate și interacțiune pentru asigurarea acesteia. Apreciem participarea președinților R. Moldova, Poloniei, premierului român la „Platforma Crimeea” din 23 august care a dat start unui obiectiv măreț de a elibera Crimeea. „Platforma Crimeea” poate deveni o platformă pentru găsirea soluțiilor de eliberare a teritoriului precum și soluționarea conflictelor regionale. Ne poate ajuta să obținem rezultatul dorit precum integrare europeană și euro-atlantică”, a accentuat Zleneski, potrivit Deschide.md.
Președintele ucrainean s-a referit și la proiectul „Trio Asociat” care vizează apropierea Ucrainei, R. Moldovei și Georgiei de UE. „Ne așteptăm la sprijin din partea Poloniei României și altor state membre UE. Următorul pas ar trebui să devină recunoașterea perspectivei europene a țărilor membre „Trio Asociat”, a accentuat președintele.
Totodată, Zelenski a mulțumit președintelui Poloniei pentru susținerea declarației bilaterale și a menționat că așteaptă semnarea unei declarații similare cu România.
Președintele Ucrainei a mai declarat că dezvoltarea nu poate fi asigurată fără securitate și stabilitate, iar o problemă de securitate rămâne a fi amenințarea militară în jurul Ucrainei, în special președintele a remarcat Belarusul, care este folosită ca o platformă a acțiunilor agresive.
„Altă sursă de insecuritate sunt forțele militare ruse în regiunea transnistreană, Abhazia și Osetia de Sud. Având în vedere militarizarea peninsulei Crimeea aceasta reprezintă și o amenințare pentru navigație și comerț și trebuie să acționăm împreună pentru soluționarea acestei probleme. Să consolidăm eforturile noastre ca vecini, ca parteneri, care privesc viitorul comun ca prieteni și popoare înfrățite”, a conchis președintele Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News