Zelenski insistă că invitația la NATO trebuie făcută pentru toată Ucraina și lămurește problema nucleară: ”Avem nevoie de NATO, nu de returnarea armelor nucleare”
Ucraina trebuie invitată în NATO cu granițele sale recunoscute la nivel internațional, a declarat luni Volodimir Zelenski.
Zelenski a fost întrebat dacă Ucraina ar putea începe negocierilee despre aderarea parțială la NATO fără teritoriile ocupate, relatează Ukrainska Pravda.
Președintele precizează că sunt posibile ”diferite formate” de negocieri, dar a exclus complet ca Ucraina să primească calitatea de membru al Alianței în schimbul renunțării la teritoriile ocupate.
”Indiferent de calea pe care o luăm, din punct de vedere legal, nimeni nu va recunoaște teritoriile ocupate ca fiind teritoriile altor state”, precizează Zelenski, care mai adaugă că scurgerea acestor informații către mass-media nu este întâmplătoare. ”Unii dintre partenerii noștri pot avea astfel de gânduri. De aceea, ei nu comunică direct cu mine despre asta, ci încearcă să le testeze prin mass-media. Cred că totul depinde de societatea ucraineană”, declarat Zelenski reporterilor.
”Avem nevoie de NATO, nu de returnarea armelor nucleare”
În același timp, președintele a menționat că Ucraina ridică problema garanțiilor de securitate la toate negocierile.
El a adăugat că nu există alte garanții de securitate pentru Ucraina, cu excepția NATO.
"Cel mai bun (pentru Ucraina) este NATO. În timpul războiului - o invitație, absolut deschisă, cu o poziție puternică în orice format de diplomație. Această invitație, cred, nu depinde de opinia Rusiei. Când unii alți parteneri vor fi siguri de asta - că ei sunt mai puternici decât Rusia, atunci totul va fi pozitiv pentru noi în acest sens”, a subliniat președintele.
Zelenski a menționat că Ucraina nu încearcă să recâștige statutul de putere nucleară, ci ar trebui să primească o „ umbrelă de securitate”.
”Nu cerem să ni se dea sau să ni se returneze arme nucleare. Am renunțat (la armele nucleare - n.r.), dar nu am primit nimic în schimb. De aceea avem nevoie de NATO, pentru că nu avem arme care să-l poată opri pe Putin”, a spus Zelenski.
Președintele a fost întrebat și despre poziția Germaniei în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO.
Șeful statului a spus că are o relație foarte bună cu cancelarul Olaf Scholz.
"Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este un prieten care mă susține. Spun toate lucrurile așa cum le văd, nu așa cum sunt benefice pentru cineva. Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt", recunoaște Zelenski.
În același timp, evaluarea Germaniei este acum mai favorabilă decât înainte. "Este un fapt. Dar în ceea ce privește invitația de acum, despre care vă spun, le este frică de subiectul NATO-Germania, în ceea ce privește reacția Federației Ruse”.
Amintim că o invitație imediată la NATO este primul punct al planului de victorie al lui Zelenski. Totodată, Casa Albă a declarat că nu există un acord între membrii săi cu privire la acceptarea țării atacate în Alianță.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a mai subliniat că Ucraina va trebui să implementeze reforme relevante și să îndeplinească condițiile de securitate pentru a adera la NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News