Șeful NORAD: Zilele unui singur comandant al frontului s-au încheiat. Avem nevoie de colaborare la nivel global
Comandantul NORTHCOM și NORAD a descris amenințările din partea Rusiei și Chinei și modalități de atenuare a acestora.
Generalul Glen D. VanHerck și-a prezentat punctul de vedere, în cadrul Simpozionului privind Apărarea Spațială și Antirachetă, desfășurat la Huntsville, Alabama, în perioada 10 – 12 august, pecizează publicația Space War.
Amenințări din partea Rusiei și Chinei
"Suntem într-o competiție strategică cu doi concurenți strategici, ambii înarmați nuclear. Nu am mai fost niciodată acolo și suntem interconectați economic cu unul dintre ei", a declarat VanHerck , referindu-se la cele două țări.
"Rusia a creat capacități pentru a menține patria [SUA] în pericol", a spus el. Moscova crede că poate amenința SUA sub pragul nuclear folosind rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune și hipersonice. Aceste tipuri de rachete nu sunt destinate pentru conflictele regionale din Europa. Caracteristica de rază lungă de acțiune a acestora înseamnă, că sunt concepute pentru a fi utilizate împotriva Statelor Unite.
"În ultimul an, am primit mai multe incursiuni în zona de identificare a apărării antiaeriene, decât am avut vreodată de la sfârșitul Războiului Rece din partea Rusiei", a remarcat generalul.
China va avea aceleași echivalente cinetice cu Rusia în următorii 10 ani, a spus VanHerck. Astăzi, China este la același nivel cu Rusia în ceea ce privește capabilitățile ofensive cibernetice și spațiale.
În viitor, Iranul și Coreea de Nord ar putea, de asemenea, să lanseze capabilități care ar putea pune SUA în pericol, a spus el.
“Mâna dreaptă” a descurajării rămâne în continuare informația
VanHerck a prezentat câteva reguli de bază pentru construirea unei apărări stratificate cinetice și non-cinetice la nivel național.
Înțelegerea a ceea ce se întâmplă [domain awareness] este critică. „Dacă nu poți detecta o amenințare, nu o poți învinge sau descuraja”. Dominația informațională este, de asemenea, importantă. Forțele angajate în luptă trebuie să aibă informațiile corecte la momentul potrivit pentru a câștiga.
"Tratăm datele și informațiile ca pe un activ strategic", a precizat VanHerck, menționând că datele pot proveni de la senzori, de la luptători și de la alte active, inclusiv sateliți.
Integrarea globală este un alt instrument vital, a spus el. Problemele cu care ne confruntăm astăzi sunt globale. Acestea necesită soluții globale în toate domeniile.
„Zilele pentru a avea un singur comandant combatant s-au încheiat”, a spus el. „Avem nevoie de capacitatea de a colabora la nivel global, în toate domeniile în timp aproape real sau în timp real, pentru a prezenta opțiuni liderilor națiunii noastre.”
Potrivit lui VanHerck, aceasta înseamnă colaborare strânsă cu aliații și partenerii, precum și între servicii [Forțe Terestre, Aeriene, Navale, Spațiale, Infanterie Marină, Garda de Coastă].
În cele din urmă, generalul a spus că departamentul [apărării] trebuie să îmbrățișeze cultura digitală pentru a obține avantajul în spațiul informațional, [avantaj] pe care nu îl are acum.
Comentariul autorului: În ultimii ani, SUA i-au tot mai serios în calcul posibilitatea unui conflict clasic (fără arme nucleare) de nivel global, în care NATO este pusă în fața unei agresiuni cu forțe ruso-chineze, o parte dintre acestea nerecunoscute, dar susținute de cele două țări.
De asemenea, specialiștii consideră tot mai probabil, ca agresiunea să se desfășoare pe un spațiu geografic vast, cum a fost cel de-al doilea război mondial, doar că de data aceasta, evenimentele vor putea fi coodonate mai bine în timp, datorită capacităților avansate de comunicare, deplasare și lovire.
În aceste condiții, un comandant militar zonal, pe de o parte, se confruntă cu probleme ale căror soluții nu sunt la îndemâna lui, iar pe de altă parte, se confruntă cu atât de multe probleme, încât nu le poate gestiona, indiferent de cât de capabil ar fi.
Soluția, pe care o au în vedere de specialiștii americani, este colaborarea, dar la nivel de secol 21, adică o capacitate completă de înțelegere, comunicare și decizie.
Pentru un comandant, acest fapt echivalează cu a deține capacitatea de a putea fi, în mod virtual, în orice loc de pe planetă, de a primi instantaneu informații evaluate de la toate sursele posibile și de a avea oportun la dispoziție atât toate scenariile de evoluție a situației cu probabilitățile lor de a se întâmpla, cât și soluțiile corespunzătoare.
În iulie 2021, Forțele Armate ale SUA au desfășurat un experiment de coordonare globală, în care toate cele 11 comandamente de luptă au colaborat în scenarii de descurajare a crizelor (perioada preconflictuală) și de apărare (în perioada de conflict).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News