Abrams pentru România, anunț oficial. De ce a ales România tancurile americane și câte tancuri vor fi cumpărate pentru Armata română
Ceea ce DefenseRomania anunța de aproape un an, anume intenția României de a achiziționa tancrui americane Abrams, a fost confirmat de către Ministerul Apărării din România.
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
Publicația noastră a anunțat de mai multe ori că România a trimis inclusiv o scrisoare de intențiie cu privire la achiziția de tancuri americane Abrams.
În discuție mai era și tancul german Leopard 2.
În ceea ce privește confirmarea pentru Abrams, ea a venit de la generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Oficialul Ministerului Apărării Naționale a declarat în podcastul săptămânal al Ministerului că urmează să fie trimisă către Parlament cererea privind achiziția de tancuri americane Abrams.
A fost dezvăluit și numărul de tancuri Abrams pe care România îl va achiziționa
Abrams M1A2 SEPV3, prezent în România. Sursă foto: DefenseRomania
Chiar dacă nu cunoaștem încă detalii cu privire la versiunea de tanc pe care Armata o va achiziționa, precum nu avem nici date privind prețul de achiziție, știm însă numărul lor.
Generalul-maior Teodor Incicaș a confirmat că e vorba de un batalion. În contextul în care în actuala organizare NATO un batalion e format din 54 de tancuri, Armata română va avea în dotare cel puțin 54 de tancuri americane Abrams.
„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului, cererile noastre privind aprobarea unui batalion de tancuri Abrams”, a confirmat reprezentantul Ministerului Apărării.
De ce a ales România varianta tancurilor americane Abrams?
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
Generalul-maior Teodor Incicaș a fost întrebat ulterior „De ce Abrams?”. El a precizat că decizia a aparținut Statului Major al Forțelor Terestre și a fost luată în urma unei evaluări.
CITEȘTE ȘI: Leopard 2 germane sau Abrams americane? Avantajele și dezavantajele celor două tancuri
Totodată, tancurile Abrams pe care le va achiziționa România vo integra sisteme moderne la cererea Armatei noastre.
„În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie că va fi achiziționat un tanc vechi fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului”, a adăugat generalul Incicaș, care a precizat că sistemul de protecție a Abrams e unul performant iar pe tancuri vor fi integrate echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de Armata noastră.
„De ce (n.r. - alegerea Abrams pentru România)? Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțeloir Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor”, a mai adăugat șeful șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării al României.
Un alt aspect important va fi că achiziția se va face prin procedură G2G (guvern la guvern), în contextul în care achiziția vizează doar un batalion.
„În ceea ce privește acest tanc, fiind un batalion, produsul va fi achiziționat printr-o achiziție de tip guvern la guvern (G2G), el nefiind vândut într-un sistem comercial de tipul relației directe cu compania”, a conchis generalul-maior Teodor Incicaș.
CITEȘTE ȘI: Prima escadrilă de F-35 a României, după 2030. România își dorește demararea demersurilor pentru semnarea contractului în următorul an
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News