Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acceptăm să schimbăm hărțile Europei? Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului
Strategica
Data publicării:
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
Foto: Iranintl.com
EXCLUSIV
Foto: Iranintl.com

Paleta posibilelor evoluții în următoarele luni de zile, probabil până la finalul anului 2025, nu este una chiar mare, dar caracteristica lor generală este că sunt șanse foarte mici ca Ucraina să revină la granițele din 1991.

 

Cum vor arăta în viitor hărțile Europei? Punem în paranteză întregul sistem de drept internațional? Patru scenarii ale războiului rus în Ucraina

 

2. Vladimir P... (putin-rusia-conferinta_65960200.png)

Vladimir Putin, în timpul conferinței anuale, în spate pe ecran cu harta Rusiei care include teritoriile ocupate sau anexate ilegal de la Ucraina, precum și un steag semnat de soldații ruși care luptă la Kursk „pentru patrie”. Photo source: Screenshot: The Times and The Sunday Times @YouTubeOfficial

De aici se poate trage o primă concluzie și anume că SUA, NATO, UE, lumea liberă în general, este de acord, forțat sau neforțat nici nu mai contează cum, să pună în paranteză întregul sistem de drept internațional. Este deja o înfrângere majoră ale cărei urmări nu pot fi estimate deocamdată dar care, demonstrează o mare slăbiciune a lumii libere în a-și apăra principiile, în a apăra stabilitatea mondială bazată pe reguli de drept și nu pe reguli de forță. Dar dacă Ucraina acceptă situația, nu mai este nicio înfrângere deoarece granițele internaționale se pot schimba cu acordul părților.

Cele mai recente scenarii (în număr de patru) avansate de publicația britanică The Times și preluate pe larg de presa ucraineană (inclusiv de Censor.NET), pe 26 ianuarie, se încadrează în trendul general din ultimele săptămâni.
Scenariul 1 (înfrângere) este posibil dacă Ucraina rămâne fără sprijinul SUA și presupune ocuparea totală a Ucrainei de către Rusia.

Acest scenariu pare oarecum tendențios deoarece are la bază presupunerea că Ucraina pierde chiar dacă va fi susținută doar de Europa. În consecință, se poate aprecia că acest scenariu are ca scop să pună presiune pe Ucraina și pe Europa să accepte o soluție impusă de SUA chiar dacă nu este suficient de favorabilă Ucrainei și Europei în general. Astfel, Europa dacă nu acceptă ceea ce spun SUA, va fi pusă pe termen lung într-o situație precară din punct de vedere strategic. Un astfel de scenariu era exclus în timpul administrației anterioare de la Casa Albă, pentru că nu era în interesul SUA.

Scenariul 2 (pace proastă) este o variație a primului scenariu și dacă ar fi să se acorde fiecărui scenariu din cele patru aceeași probabilitate de manifestare (adică 25%), se observă că previziunile complet pesimiste ajung deja la 50%.

Scenariul 3 (încetarea focului) are două direcții de evoluție, putând fi împărțit în două subscenarii complet separate. Prima posibilă evoluție este tranziția către semnarea unui acord de pace sub condiția garanțiilor internaționale de securitate. A doua posibilă evoluție este negativă, deoarece nu se semnează un acord de pace și cresc șansele să se reia războiul.

Scenariul 4 (pace/înțelegere amiabilă/consensuală) este cea mai bună speranță pentru Ucraina, consideră The Times.

Se are în vedere întărirea poziției Ucrainei cu sprijinul SUA pentru a negocia dintr-o poziție de forță. Nu se specifică însă ce presupune această întărire a Ucrainei de căte SUA și de Occident astfel încât Rusia să o ia în serios. Ar putea fi o mare contradicție în planul american de pace. Deoarece a-i face Ucrainei o mână cu adevărat puternică de care să țină Rusia cont, ar însemna a-i da cele mai performante arme. Atunci, pe lângă faptul că acest lucru va dura câțiva ani, deoarece armata ucraineană va avea nevoie de timp pentru a asimila armele respective, Rusia, cu siguranță, nu va fi de acord cu așa ceva.

 

Revenirea la granițele Ucrainei din 1991 nu mai e luată în clacul?

 

3. Războiul u... (razboi-ucraina-rusia_04314900.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

În plus, se observă că aceste cele mai recente scenarii nu includ revenirea la granițele Ucrainei din 1991.

Pentru a înțelege valoarea de adevăr a scenariilor, amintim că imediat după declanșarea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, marea majoritate a scenariilor de atunci dădeau Rusia ca învingător sigur și diferențele dintre ele constau doar în numărul de zile în care Ucraina va fi ocupată.

În 1940, după eșecul forțelor aliate împotriva armatei germane și înainte de numirea lui Churchill ca prim-ministru al Marii Britanii, aproape toate scenariile care se făceau la Londra aveau la bază o pace cu Germania și nicidecum un război curajos care urma să aducă la pacea de aproape 80 de ani care a urmat. Dacă atunci, în 1940, Londra făcea pace cu Germania, URSS ar fi avut mai puține șanse să oprească ofensiva germană și cu atât mai puține să contraatace.

Privind în prezent, situația de pe frontul ruso-ucrainean pare în avantajul Rusiei dar, niciodată nu s-a auzit de la Kiev că nu ar deține controlul asupra derulării războiului. S-a cunoscut de mult timp că 2024 va fi un an greu pentru Ucraina în acest război datorită unei sugrumări a ajutorului militar oferit de SUA și a reticenței Occidentului de a permite întrebuințarea armelor donate pentru a lansa lovituri adânci asupra obiectivelor militare rusești.

Cu toate acestea, forțele ruse nu au cucerit poziții de importanță strategică iar importanța operațională a zonelor nou ocupate este discutabilă. În plus, Ucraina a făcut o breșă importantă în regiunea Kursk care deși nu a putut fi exploatată operațional, acel cap de pod rămâne și poate juca un rol decisiv în lunile următoare.

De asemenea, Rusia a pierdut foarte mulți militari în 2024 (dar și în întreg războiul), fiind foarte aproape de momentul în care nu va mai avea cu cine să lupte, ca forțe la sol. Se încearcă în prezent, cu ajutorul mass-media, să se acrediteze ideea că pierderile ucrainene sunt de 1:2 față de pierderile rusești, ceea ce, probabil, este o mare manipulare pentru a pune Ucraina în inferioritate. Reamintim doar că Rusia a fost în ofensivă, în majoritatea timpului, dar nu o ofensivă eficientă, ci una în care s-a chinuit din greu să avanseze – lucru demonstrat și verificabil. În astfel de situații se pierd foarte foarte mulți oameni.

 

Mâna puternică a Ucrainei și câți militari a pierdut Rusia până în prezent

 

4. Războiul d... (ucraina_01723200.jpg)

Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Cât de mulți oameni a pierdut Rusia, este greu de spus. Însă un simplu calcul rezonabil ne poate da o idee cât de cât apropiată de adevăr. Lungimea frontului este de 1.200 de km și s-au dus lupte grele pe aproape fiecare dintre acești kilometri. Să rotunjim numărul de zile de război la 1.000. Dacă la un km de front, în ofensivă, moare sau este rănit un militar pe zi, atunci 1.200 x 1.000 = 1.200.000 de militari ruși morți și răniți. Pare o exagerare chiar și pentru statisticile ucrainene care spun că forțele ruse au pierdut aproximativ 840.000 de militari. Dar, dacă le corelăm pe cele două, se observă că informațiile oficiale furnizate de Ucraina sunt cele mai apropiate de adevăr din tot ce s-a vehiculat până acum, indiferent cine le-a vehiculat.

În plus, cei trei ani de război au arătat o națiune ucraineană, care există în primul rând pentru cei care aveau dubii în acest sens, și care este determinată să câștige acest război indiferent de costuri pentru că luptă pentru teritoriul ei, recunoscut de dreptul internațional, unde vrea să-și crească copiii. Acesta este factorul X care a dat peste cap toate scenariile și care le va da în continuare. Trebuie luat în calcul și trebuie să se țină cont de dorința ucrainenilor de a fi liberi în teritoriul lor pe care lumea liberă încă eșuează să-l garanteze. 

Ca o concluzie privind aceste scenarii lansate în ultima perioadă, se constată că ele nu prea țin cont de ceea ce își dorește Ucraina. Valoarea lor de adevăr este discutabilă, în schimb valoarea lor de manipulare a populației, în Ucraina, în Europa și în SUA, este foarte mare. Uneori, lucru extrem de periculos, aceste scenarii, deși au la bază de cele mai multe ori doar supoziții, pot creea curente de opinie atât de puternice încât, chiar și cei mai bine informați oameni de la conducerea țărilor și a armatelor le pot crede deși datele din teren spun cu totul altceva.

Mâna puternică a Ucrainei se face fără a da un pas înapoi și cu credință în victorie. Mâna puternică a Ucrainei se face cu o poziție mult mai puternică și mai curajoasă decât a lui Joe Biden în a susține Ucraina. Orice altceva, fără să fie Ucraina de acord forțat, ar însemna renunțarea la ceea ce cu greu s-a clădit în ultimii 80 de ani și pentru care milioane de soldați au murit în cel de-al Doilea Război Mondial alături de zeci de mii (poate sute de mii) de agenți nevăzuți ai serviciilor de informații în Războiul Rece. Omenirea nu are și nu va avea alternativă viabilă să pună în locul normelor internaționale bazate pe libertate. Celelalte opțiuni sunt bazate pe forță. Ele sunt temporare și duc inevitabil la război, după cum se vede și după cum istoria a demonstrat de fiecare dată.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Harta Europei / pexels, aliaksei lepik
EXCLUSIV
Mai valorează ceva tratatele internaționale, în ziua de astăzi?
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu: Încercarea de a retrage SUA din NATO, o greșeală neforțată. Juridic e foarte greu, dar nu e neovie de retragere efectivă pentru a produce un cutremur în Alianță
China alocă 7,2% pentru apărare și anunță: Dacă America vrea orice fel de război, suntem gata să luptăm până la capăt
Zelenski îi întinde bărbătește mâna lui Trump: Incidentul din Biroul Oval, regretabil. Ucraina vrea discuții pentru un acord „în orice moment și în orice format''
Statele Unite şi-au pus aliații europeni într-un con de umbră. Polonia: Nu s-au consultat cu niciunul dintre aliații săi NATO cu privire la suspendarea ajutorului militar acordat Ucrainei
Ambasada Ucrainei în România, mesaj de mulţumire: Le mulțumim autorităților române, care au demonstrat din nou sprijinul față de poporul ucrainean
Dictatul de la Washington: Ucraina ar trebui să cedeze teritorii, iar Rusia să accepte forțele de menținere a păcii europene
Avioane franceze Rafale cu arme nucleare în Europa? Franța, dispusă să facă o mișcare fără precedent în fața Rusiei, dacă SUA fac un pas în spate
Bolojan: Garanțiile de securitate nu sunt doar pentru Ucraina, ci pentru tot Flancul estic și nu pot fi asigurate fără un sprijin din partea SUA
Zelenski, partenerii Ucrainei se reunesc pentru un summit-cheie la Londra, după incidentele de la Casa Albă
Un plan de încetare a focului în Ucraina, care va fi prezentat Statelor Unite, urmează să fie elaborat de Regatul Unit şi Franța: Destinul manifest al americanilor este să fie de partea ucrainenilor
Israelul face lobby pe lângă SUA pentru ca Rusia să-și continue prezența în Siria: Se intenţionează stoparea ascensiunii militare a Turciei în regiune
În Ucraina, sistemul de apărare antiaeriană NASAMS a interceptat peste 900 de rachete rusești cu o eficiență de 94%
Bombele ghidate ruse UPMK sau FAB au fost marea problemă a Ucrainei. NATO trebuie să se inspire din războiul aerian al Rusiei, care a schimbat strategia
Mexicul devine noua ţintă a declaraţiilor secretarului american al apărării: Avertisment cu privire la o posibilă intervenție militară dacă nu se începe o luptă împotriva cartelurilor de droguri
Pacea din Ucraina, o chestiune secundară. Principal miză a administrației americane pare să fie scoatere Rusiei din relația cu China  
Administrația Trump ar putea retrage tot ajutorul militar acordat Ucrainei: ,,Nu vom mai scrie cecuri în alb pentru un război desfășurat într-o țară foarte îndepărtată''
Zelenski crede că relațiile cu Trump pot fi salvate: Obținerea păcii va include negocieri și diplomație, pacea trebuie să fie durabilă și justă
Polonia știa că urmează războiul din Ucraina: Primele arme au fost livrate în noaptea de 24 februarie 2022
Ilie Bolojan: Fără militari români în Ucraina până la un acord de pace. România ar putea deveni un hub pentru tranzitarea trupelor
Finlanda lansează un program de ajutor pentru Ucraina: Arme noi în valoare de 660 de milioane de euro şi nu armament vechi din stocurile armatei
Nu „dați Rusiei ceea ce își dorește” - Kaja Kallas critică excluderea posibilității ca Ucraina să devină stat membru NATO
SUA nu pariază toți banii pe bombardiere. Atacurile cu rază lungă „schimbă jocul” în războiul modern, dar SUA vor pierde dacă se bazează exclusiv pe ele
Marea Britanie este gata să trimită trupe și avioane în Ucraina. Keir Starmer: Este singura modalitate de a face pacea să dureze
Tudor Curtifan, redactorul șef al DefenseRomania, în dialog cu Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia
EXCLUSIV
Capcana lui Putin pentru SUA? Ambasadorul Daniel Fried: Nu trebuie să vin eu ca american să vă spun că nu puteți avea încredere în Rusia | Obiectiv EuroAtlantic
Primele efecte ale schimbării politicii externe a SUA: Oficialii europeni poartă discuții privind alocarea a „sute de miliarde de euro” pentru apărare
Pentru a contracara puterea militară rusă, Europa ar trebui să mobilizeze 300.000 de militari: Ne va costa mai mult dacă fiecare țară încearcă să se apere singură
Experiența Ucrainei cu dronele subacvatice este de natură să modeleze viitorul războiului naval: A fost prezentată oficial drona kamikaze TLK-150
În ochiul furtunii: Europa estimează câți ani vor dura pentru a înlocui pe deplin SUA în apărarea împotriva Rusiei

Ştiri Recomandate

Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Statele Unite au făcut marele anunț: F-47 e viitorul avion de luptă de generația a VI-a care va înlocui F-22 (Video)
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Franța își va extinde capacitatea de descurajare nucleară în contextul viitorului incert al Europei: Consolidarea arsenalului nuclear francez va fi bine primită în cercurile europene
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
În ciuda tensiunilor cu Statele Unite şi până la noi alternative la echipamentul militar american, Canada intenționează să achiziționeze sistemul HIMARS
Unul dintre cele mai mari grupuri de nave rusești a tranzitat Canalul Mânecii, posibil transportând echipamente militare către Ucraina (Imagini din satelit)
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Bolojan: Statele UE ar putea colabora pentru producția și achiziția comună de armament. Programele PATRIOT și F-35 ale României ”vor fi derulate în bună regulă”
Francezii, „cu dragoste pentru tancurile rusești T-14”. În premieră un elicopter Tiger a lansat racheta antitanc Akeron LP de ultimă generație
Germania, ultima pe lista lungă cu state care au îndoieli despre F-35. Ședință de urgență, iar achiziția de F-35 e subiectul principal
Portavioanele, coșmarul și visul Rusiei. Cu Amiral Kuznețov rugină, Rusia are două proiecte: Prima navă, imposibil de realizat iar a doua ar fi o greșeală teribilă
Dogfight în spațiu. SUA dezvăluie că unii sateliți chinezi exersează manevre complexe de luptă spațială
Odesa a fost bombardată masiv în această noapte (Video/Foto). La nici 48 de ore de la conversația Trump - Putin, rușii au bombardat masiv Kropîvnîțkii și Odesa
Europa își pregătește cetățenii: Franța și Polonia pregătesc ghiduri de supraviețuire în caz de criză
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Germania a confiscat un petrolier care făcea parte din „flota fantomă” a Rusiei. Nava a fost găsită de nemți plutind în derivă
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Forțele Aeriene Taiwaneze nu se lasă intimidate de exercițiile militare ale Chinei (Foto): Avioanele de luptă F-16 au stat cu ochii pe cele mai performante drone chinezeşti
Dimensiunea flotei de bombardiere a U.S. Air Force trebuie reevaluată. General american: Nu este vorba de un Război Rece 2.0, dar avem nevoie de 145 de aeronave stealth B-21 Raider
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Priviți cum arată „pacea rusă”: Rusia a dezlănțuit iadul asupra orașului ucrainean Kropîvnîțkii (Video) Mai multe blocuri sunt în flăcări
Rusia protestează asupra modului în care R. Moldova a gestionat o alarmă cu bombă la ambasada ei din Chișinău
Ucraina a primit un nou lot de avioane F-16, dar nu oferă mai multe detalii. Din ce țară provin cel mai probabil F-urile sosite recent la Kiev
pixel