Acord între Japonia și Indonezia privind transferul de arme, pe fondul preocupărilor legate de China
Japonia și Indonezia au semnat marți un acord în baza căruia, echipamente și tehnologii de apărare japoneze pot să fie transferate către Jakarta.
Acordul a fost semnat în timpul discuțiilor de securitate, „doi plus doi”, dintre miniștrii de externe și ai apărării din cele două țări care, și-au manifestat îngrijorarea față de influența tot mai mare a Chinei și revendicările teritoriale ale acesteia în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est.
"A devenit dificil să se acorde în continuare credit premiselor care, au susținut pacea și prosperitatea comunității internaționale", a declarat ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi la deschiderea discuțiilor.
Motegi și ministrul apărării Nobuo Kishi și omologii lor indonezieni, Retno Marsudi și Prabowo Subianto, au fost, de asemenea, de acord ca militarii din cele două țări să participe la exerciții militare multinaționale.
Miniștrii „și-au exprimat o îngrijorare gravă cu privire la continuarea și escaladarea încercărilor de a schimba statu quo-ul cu forța” și au convenit asupra importanței respectării legilor maritime internaționale, a declarat Ministerul de Externe al Japoniei. "Împreună vom menține și consolida libertatea de navigație", a precizat Kishi la conferința de presă comună ce a urmat discuțiilor. El a adăugat că, Japonia și Indonezia vor accelera o decizie cu privire la detaliile exporturilor nipone de echipamente de apărare, în Indonezia.
Discuțiile de securitate au avut loc la două săptămâni după ce, Japonia și aliatul său cheie, Statele Unite, au purtat discuții de securitate în care, au condamnat „constrângerea și agresiunea” Chinei față de vecinii săi din Asia, informează publicația Defense News.
Miniștrii japonezi și indonezieni și-au exprimat, de asemenea, „îngrijorarea serioasă” cu privire la uciderea protestatarilor pro-democrație de către armata din Myanmar și au decis să coopereze mai strâns în eforturile de îmbunătățire a situației din acea țară.
Disputele în Marea Chinei de Sud constă în revendicarea insulelor și apelor maritime de către mai multe state suverane din regiune: Brunei, China, Taiwan, Indonezia, Malaezia, Filipine și Vietnam. Mărfuri în valoare de aproximativ 3,37 miliarde dolari trec anual prin Marea Chinei de Sud, ceea ce reprezintă o treime din comerțul maritim global. Pentru China importanța este și mai mare deoarece, 80% din importurile sale de energie și 39,5% din comerț trec prin Marea Chinei de Sud.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News