Administrația Biden finalizează planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțate chiar în această săptămână, potrivit a trei oficiali americani. Planul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN că se așteaptă aprobarea.
scris de
DefenseRomania Team
Ucraina a cerut partenerilor săi occidentali sisteme de apărare aeriană, inclusiv sisteme Patriot de fabricaţie americană, pentru a se proteja de bombardamentele intense cu rachete ruseşti inclusiv asupra infrastructurii sale energetice, precizează Reuters.
Sistemele de apărare antiaeriană cu baza la sol, cum este Patriot, fabricat de Raytheon Technologies Corporation, cu sediul în Arlington, Virginia, sunt construite pentru a intercepta rachetele care se apropie.
Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că anunţul ar putea fi făcut joi, dar că se aşteaptă aprobarea oficială a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, şi a preşedintelui Joe Biden.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot şi este posibil ca Moscova să considere sprijinul defensiv drept o escaladare, scrie Reuters.
Pentagonul: Menținem un dialog solid cu partenerii noștri ucraineni
Gen. Pat Ryder a refuzat să confirme, dar declară că SUA doresc să furnizeze o ”gamă completă de asistență” militară.
”În lumina bombardamentelor crude și continue ale Rusiei asupra civililor nevinovați și a infrastructurii civile din Ucraina, vom continua să avem acele discuții și să ne uităm la capacitățile de care vor avea nevoie pentru a-și apăra teritoriul. Dar, din nou, nu am nimic de anunțat astăzi.
După cum am discutat mai devreme, menținem un dialog solid cu partenerii noștri ucraineni și cu aliații noștri.
Când și dacă avem ceva de anunțat, vom face asta”.
Sistemele de rachete sol-aer Patriot ar putea fi desfăşurate în curând în Ucraina
Ucraina a cerut de mai multe ori Statelor Unite să-i ofere sisteme avansate de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot, care simt foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în condițiile în care se confrunta cu tot mai multe atacuri rusești cu rachete și drone.
Dacă informaţia este adevărată şi Statele Unite chiar urmează să decidă acest lucru, sistemul Patriot ar fi cel mai eficient sistem de arme cu rază lungă de acțiune trimis de un stat occidental în Ucraina.
Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipică include un set de radare, un generator electric, o stație de control și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete.
"Este o discuție îndelungată cu partenerii noștri, deoarece este un sistem foarte sofisticat și scump, așa că eu cred că Patriot va fi și pe câmpul de luptă, dar în următoarea perioadă", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru CNN.
Ministrul ucrainean al Apărării a adăugat că trupele ucrainene cauta în fiecare soluții mai bune pentru a lupta cu dronele kamikaze de fabricație iraniană lansate de Rusia.
"Avem nevoie de sisteme antidronă. Războiul electronic este o chestiune foarte importantă pentru noi", a adăugat ministrul.
După cum a relatat anterior agenţia Ukrinform, Oleksii Reznikov a declarat în cadrul unui briefing la Odesa că rușii continuă să lovească infrastructura energetică a Ucrainei, deoarece vrea să împingă Ucraina spre negocieri.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat, într-un interviu acordat BCC, că țara să are nevoie de mai mult timp pentru a lansa o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor ruse, în timp ce armata ucraineană așteaptă livrarea ajutorului militar promis.
În cadrul unui interviu acordat postului național de radio, președintele ceh, Petr Pavel, a declarat, pe 10.05.2023, că Republica Cehă va preda Ucrainei două complexe de apărare antiaeriană de tip KUB și rachetele aferente pentru acestea. Șeful statului ceh a precizat că este, de asemenea, oportun să se analizeze problema donării către Ucraina a unor avioane de luptă L-159 de producție cehă. După cum a spus acesta, Republica Cehă a furnizat deja Ucrainei aproximativ o sută de tancuri și un număr similar de transportoare blindate.
Rusia se confruntă cu o situație de neimaginat înainte de invazia din Ucraina - o mare parte din tancurile aflate în dotate, calul de bătaie al armatei ruse, fiind distrusă în cele 14 luni de război.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a sosit pe 9 mai la Kiev, despre furnizarea a „un milion de obuze de artilerie”.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, și-a arătat convingerea că forțele ruse de ocupație sunt în expectativă și așteaptă să identifice direcțiile pe care vor ataca ucrainenii la începutul contraofensivei.
Planurile finale pentru contraofensiva ucraineană nu au fost încă aprobate de comandantul suprem suprem al țării, președintele Volodimir Zelenski, precizează Interfax-Ucraina, citându-l pe Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Pentagonul confirmă oficial că forțele aeriene ucrainene au doborât racheta rusă Kinzhal. Marți, 9 mai, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat declarația părții ucrainene potrivit căreia racheta rusă Kinzhal, care zbura cu viteză hipersonică, a fost doborâtă de sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot, potrivit CNN.
Potrivit unor surse de informații ucrainene, pe 09.05.2023, în Marea Neagră se aflau 14 nave rusești. Patru dintre acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr și ar putea pregăti un nou atac asupra unor ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei.
Fondatorul aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group, Evgheni Prigojin, a declarat că armata rusă şi-a părăsit o parte din pozițiile pe care le ocupa în Bakhmut și a "expus" o parte a frontului, care a trebuit să fie acoperită de ''wagnerieni'' [luptători ai Grupului Wagner - n.r.]. Prigojin a dat un ultimatum Ministerului rus al Apărării și Statului Major General al Armatei Ruse - dacă mercenarii săi nu primesc muniție, își vor părăsi pozițiile.
Pe contul de Twitter Ukrainian Front a apărut un video în care este prezentat sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40. Până în prezent, nu s-a vorbit în mod oficial despre transferul acestui sistem către Ucraina și nici nu se cunoaște numărul de MLRS-uri APR-40 oferite de România.
În noaptea de 8 spre 9 mai, armata rusă de ocupație a efectuat un alt atac asupra Ucrainei cu rachete de croazieră, se arăta într-un comunicat de presă al Comandamentului Aerian al Forțelor Armate ale Ucrainei care precizează că sistemele de apărare aeriană ucrainene au jucat un rol esenţial în respingerea atacului.
Operațiunile de la centrala nucleară Zaporijjia sunt suspendate pentru a preîntâmpina eventuale „provocări” din partea forțelor ucrainene, a informat agenția de presă de stat TASS.
Polonia a trimis până acum în Ucraina 10 avioane de luptă MiG-29, transmite Defense24, care îl citează pe ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.
Varşovia a criticat manevrele unui avion de luptă rus Su-35, care s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă poloneză, aflată în misiune pentru Frontex deasupra Mării Negre.
Statele Unite au mare încredere în veridicitatea declarației Ucrainei potrivit căreia a folosit un sistem american de apărare aeriană Patriot pentru a intercepta o rachetă balistică rusă hipersonică cu lansare din aer Kinzhal.
Ukraine Weapons Tracker a publicat pe rețelele de socializare fotografii cu rachete ghidate Hydra 70 furnizate de SUA. Cu toate acestea, ele [rachetele] sunt montate pe un Humvee model M1152A1 furnizat de SUA. Ca platformă de lansare, armata ucraineană folosește LAND-LGR4, care anterior era disponibilă doar pentru utilizarea pe aeronave.
Oficialii ucraineni încearcă să reducă așteptările, temându-se că rezultatul contraofensivei ar putea să nu răspundă așteptărilor aliaților, se arată într-o analiză The Washington Post.
Consilierul șefului Republicii Crimeea, Oleg Kryuchkov, a anunțat că, pe 06.05.2023, sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au doborât în peninsulă două rachete balistice ucrainene.
O analiză recentă efectuată de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), din care au fost publicate extrase de către The Wall Street Journal, arată că Washingtonul, împreună cu aliații săi, a căutat să compenseze deficitul din stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, printr-o acțiune de "reparare", prin integrarea rachetelor occidentale cu lansatoarele rusești din epoca sovietică ale Ucrainei, curățarea de praf a echipamentelor și sistemelor vechi și repunerea lor în funcțiune, cu modificări pentru a le face utilizabile.
În noaptea de 4 mai, a fost foarte mult ”zgomot” peste Kiev. Capitala este obișnuită cu bombardamentele, dar în acea noapte exploziile au fost „speciale”, pentru că existatu informații privind o posibilă doborâre a rachetei hipersonice Kinzhal de către antiaeriana ucraineană.
Se pare că Ministerul rus al Apărării și-a schimbat prioritățile imediate, iar acum este mai concentrat pe apărarea împotriva unui contraatac ucrainean așteptat, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său. Potrivit acestuia, acest lucru pune grupul de mercenari rusi Wagner, care a fost implicat în mare parte în luptele de luni de zile pentru Bachmut, într-o situație potențial dificilă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.05.2023, ministrul Serghei Șoigu, a vizitat Statul major al Grupării întrunite de trupe participante la războiul din Ucraina, așa-numita “operație militară specială”, unde s-a întâlnit cu conducerea acesteia.
Ministerul ucrainean de Interne a lansat o campanie masivă de recrutare, la începutul lunii februarie, cu scopul de a obține cât mai mulți voluntari motivați. Ucrainenii au format un ”zid de oțel” împotriva rușilor. Kievul are acum opt brigăzi, în urma campaniei de recrutare a voluntarilor
În ultimele luni, sistemele de rachete de artilerie HIMARS, aflate în serviciu cu Forțele Armate, au devenit mai puțin eficiente din cauza blocării intensive a rușilor prin mijloace electronice de suprimare.
Şeful grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat vineri că îşi va retrage miercurea viitoare unităţile din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, din cauza lipsei de muniţie şi a numărului mare de pierderi în rândurile soldaţilor săi, transmite EFE, citată de Agerpres.
Secretarul de Stat american Anthony Blinken nu a negat, nici nu a confirmat veridicitatea documentelor scurse în spațiul public, dar a ținut să precizeze că situația este una fluidă - Ucraina este acum într-o situație mult mai bună, din punct de vedere al dotării cu armament, decât era acum o lună.
Forțele Armate Ucrainene au doborât un vehicul aerian fără pilot care a intrat în spaţiul aerian al Kievului. Forțele Aeriene Ucrainene au declarat pentru Ukrainska Pravda că apărarea antiaeriană a interceptat un vehicul aerian fără pilot, care a fost în cele din urmă doborât. Ulterior, au apărut informaţii că drona era un UAV Bayraktar TB2 al forțelor aeriene ucrainene, care a fost identificat greșit.
Pe 3 mai, adjunctul secretarului general al NATO pentru informații și securitate, David Cattler, a făcut public oficial faptul că Rusia și-a intensificat activitățile de cartografiere a facilităților submarine critice utilizate de Europa și SUA, ceea ce reprezintă un indiciu privind posibila intenție de atacare a acestora.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că la summitul NATO de la Vilnius, Kievul va primi un semnal din partea aliaților cu privire la perspectiva realizabilă a aderării Ucrainei la Alianță. Zelenski a subliniat că Ucraina ar dori să audă "ceva mai mult decât "ușile deschise" ale Alianței" din partea partenerilor la summitul de la Vilnius. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi să primească un ''mesaj foarte clar'' din partea NATO că ţara sa va putea intra în această Alianţă ''după război''.
Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început să se antreneze în Germania în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams. Primele tancuri americane vor ajunge în Ucraina, cel mai devreme, în august-septembrie.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.
Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.
Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.
După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.
Susținătorii Ucrainei a alocat aproximativ 65 de miliarde de dolari în asistență militară pentru a consolida și perfecționa capacitatea Forțelor Armate Ucrainene, după cum a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cuvântul său de deschidere la cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Fondatorul companiei „Wagner”, a început să-și retragă mercenarii din apropierea lui Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor de personal ale armatei ruse.
”Rotativa” probabil se va desfășura în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice.
Înainte de semnarea ultimului contract privind achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia, România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane din Portugalia. Planul era însă achiziția de avioane noi, pe modelul Poloniei, F-16 Fighting Falcon Block 52, dar pentru Guvernul român nu a fost din păcate o prioritate.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Primul an de război în Ucraina a însemnat un dezastru cap-coadă pentru Armata Federației Ruse, dar analiștii de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) remarcă rapiditatea cu care Kremlinul învață din greșeli.
Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au oferit joi noi detalii cu privire la un program de pregătire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclar ce rol vor juca SUA în acest efort. Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina va costa bani. Acest lucru a fost spus clar de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, la 25 mai. Aceasta a avut loc imediat după reuniunea în format online a ''Grupului de contact pentru Ucrain''.
Noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) al Franței pentru perioada 2024-2030, va fi cel mai probabil votat în parlamentul francez la sfârșitul săptămânii viitoare. În urma unor decizii declarate de autoritățile franceze „fără precedent”, bugetul prevede 413 miliarde de euro pentru următorii șase ani, o creștere de 40% a bugetului de apărare al Franței.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Ministerul britanic al Apărării susţine cel mai recent raport ca, în ultimii cel puţin 20 de ani, Rusia a înregistrat o proliferare a grupurilor paramilitare provenite din forţele sale armate regulate, iar tendinţa se accelerează
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
Seful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat joi că avioanele F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina, dar SUA sprijină pe deplin un grup de aliați NATO care să preia initiativa în ceea ce privește instruirea și eventualul transfer al avioanelor către Kiev.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 23.05.2023, avioane de vânătoare rusești au fost ridicate în aer deasupra Mării Baltice, pentru escortarea a două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer.
După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.
Bombardierele strategice americane au început să sosească la baza aeriană Fairford din Marea Britanie pentru a asigura “coloana vertebrală” a Bomber Task Force Europe 2023, în conformitate cu rotațiile planificate în sprijinul Comandamentului European al SUA și a eforturilor de descurajare întreprinse NATO.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
F-16 Fighting Falcon e un avion de luptă nu doar sofisticat, cât și foarte complex, complet diferit de avioanele sovietice. Azi, când toată lumea vorbește despre antrenarea piloților ucraineni, puțini realizează ce muncă titanică vor avea de depus tehnicienii de la sol care vor fi responsabili de pregătirea avioanelor.
Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor. În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip.
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Guvernul Republicii Cehe a autorizat-o pe ministrul apărării, Jana Černochová, să negocieze posibilitatea ca industria cehă de apărare se alătura achiziționării de tancuri Leopard în noua versiune 2A8, dezvoltată de Germania. Acest lucru deschide oportunitatea ca armata cehă să achiziționeze un tanc de ultima generaţie.
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.