Africa de Vest, în derivă pe curent rusesc. ECOWAS avertizează asupra "dezintegrării regiunii" în timp ce SUA își retrag ultimii militari din Niamey
Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) a avertizat, la summit-ul său de duminică, 7 iulie, că regiunea se confruntă cu "dezintegrarea", după ce conducătorii militari din Niger, Mali și Burkina Faso și-au anunțat separarea de ECOWAS și înființarea unei noi uniuni concurente.
Sursa foto: usafe.af.mil.
Cele trei țări anunțaseră formarea unei noi confederații, iar prima lor întâlnire, anterioară summitului ECOWAS, a constituit un alt test pentru blocul regional, de care s-au separat la începutul acestui an.
După summitul de la Abuja, nu a fost clar cum va reacționa blocul cu privire la adoptarea de către Niger, Mali și Burkina Faso a unui tratat de înființare a Uniunii Statelor Sahel la Niamey, sâmbătă.
Președintele Comisiei ECOWAS, Omar Alieu Touray, a declarat că, prin separare, cele trei țări riscă să se confrunte cu "izolare politică" și să piardă milioane de dolari în investiții. Touray a subliniat că secesiunea Nigerului, Mali și Burkina Faso ar exacerba, de asemenea, insecuritatea și ar împiedica activitatea forței regionale propuse de mult timp. El a avertizat că "regiunea noastră se confruntă cu riscul dezintegrarii".
Burkina Faso, Mali și Niger sunt conduse de regimuri militare care au ajuns la putere în urma unor lovituri de stat care au avut loc între 2020 și 2023, iar în prezent se confruntă cu violențe comise de jihadiști.Aceste țări s-au distanțat de Franța, fostul stat colonial, și au expulzat forțele franceze de pe pământurile lor.
Fără “dominație străină”
Șeful juntei militare de guvernare din Niger, generalul Abdourahamane Tiani, a cerut înființarea unei "comunități suverane de popoare care să fie departe de a fi dominația puterilor străine".
Tiani a spus, la reuniunea Grupului Sahel de la Niamey, sâmbătă, că popoarele celor trei țări "au întors complet spatele Comunității Economice a Statelor Africii de Vest", respingând apelurile ECOWAS de a reveni în rândurile ei.
Decizia celor trei țări de a se retrage a fost motivată parțial de acuzația lor că Parisul manipulează Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest și nu oferă suficient sprijin pentru eforturile antijihadiste.
Mulți lideri vest-africani au cerut reluarea dialogului, iar summitul de duminică a fost primul pentru noul președinte al Senegalului, Bassirou Diomaye Faye, care a declarat în luna mai că reconcilierea este posibilă.
"Trebuie să facem tot ce putem pentru a evita retragerea acestor trei țări surori din ECOWAS", a spus Bassirou Diomaye Faye duminică, adăugând că sunt necesare reforme pentru "adaptarea ECOWAS la condițiile actuale".
Relația Nigerului cu ECOWAS s-a deteriorat în urma loviturii de stat care a avut loc în iulie 2023, care l-a adus la putere pe generalul Tiani, apoi blocul a impus sancțiuni și a amenințat că va interveni militar pentru a-l restabili pe președintele destituit Mohamed Bazoum. Sancțiunile au fost ridicate în februarie, dar relațiile rămân tulburi.
Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest discută, de asemenea, cum să finanțeze o "forță regională pentru combaterea terorismului și restabilirea ordinii constituționale". Aceasta a cerut crearea unei forțe inițiale de 1.500 de militari, iar o propunere a fost mobilizarea unei brigăzi de 5.000 de militari la un cost de aproximativ 2,6 miliarde de dolari anual.
ECOWAS a efectuat intervenții militare în trecut, dar credibilitatea puterii sale a dispărut după lovitura de stat din Niger. În timp ce blocul se confruntă cu provocări regionale, Touray a avertizat că se confruntă și cu o "situație financiară gravă".
Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest a confirmat că președintele nigerian Bola Ahmed Tinubu va rămâne în funcția sa de președinte, în ciuda informațiilor despre o dispută cu privire la renumirea sa.
Americanii s-au retras din Niamey
Procesul de retragere a militarilor americani din baza Niamey din Niger a fost finalizat și va fi urmat, pe 15 septembrie, de plecarea forțelor staționate la Agadez, în nord, în implementarea cerințelor regimului militar aflat la guvernare, conform anunțului celor două țări făcut ieri seară, duminică.
Autoritățile celor două țări au declarat: "Ministerul Apărării Naționale al Republicii Niger și Ministerul Apărării al Statelor Unite ale Americii anunță că retragerea forțelor și echipamentelor americane de la Baza Aeriană 101 din Niamey a fost finalizat". Comunicatul a adăugat: "Datorită cooperării și comunicării eficiente dintre forțele armate nigeriene și americane, această operațiune s-a încheiat înainte de termen și fără complicații".
Ultimul zbor care transporta soldați de la baza Niamey era programat să decoleze duminică seara la ora 23:00 (22:00 GMT). AFP a relatat că un total de 766 de soldați americani au părăsit Nigerul până acum. Numărul total al forțelor americane din Niger este estimat la 950 de soldați.
Autoritățile celor două țări au anunțat, în declarația comună, că "Forțele americane se vor concentra în prezent pe retragerea de la Baza Aeriană Agadez 201. Oficialii nigerieni și americani s-au angajat să asigure o retragere sigură, ordonată și responsabilă până pe 15 septembrie 2024".
După lovitura de stat, care l-a răsturnat pe președintele ales Mohamed Bazoum pe 26 iulie, noul regim militar din Niger a cerut plecarea rapidă a forțelor franceze, fosta putere colonială. S-a remarcat o apropiere între regimul militar nigerian și Rusia, similară cu ceea ce s-a întâmplat în Mali și Burkina Faso, care sunt, de asemenea, conduse de armată.
Ulterior, în martie, Nigerul s-a retras dintr-un acord de cooperare militară semnat în 2012 cu Statele Unite și a considerat că Washingtonul l-a "impus unilateral" și că prezența americană a devenit astfel "ilegitimă".
Statele Unite și-au suspendat cea mai mare parte a cooperării, inclusiv cooperarea militară, cu Nigerul după lovitura de stat care l-a înlăturat pe Bazoum.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News