Agenția nucleară a ONU a ajuns la un acord cu Iranul privind echipamentele de supraveghere
Pe 12 septembrie, Iranul și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), au anunțat că au ajuns la un acord care permite inspectorilor internaționali să deservească echipamentele de supraveghere instalate în facilitățile nucleare iraniene, după ce la începutul anului Teheranul restricționase acest acces.
"Inspectorilor AIEA li se permite să întrețină echipamentele stabilite și să înlocuiască mijloacele de stocare a datelor, care vor fi păstrate sub sigiliile comune ale AIEA și Iranului. Modul și calendarul sunt convenite de cele două părți", s-a precizat într-o declarație comună.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a efectuat sâmbătă o vizită în Iran pentru discuții, la câteva zile după ce AIEA a criticat Teheranul pentru lipsa de cooperare. Grossi s-a întâlnit duminică cu șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Mohammad Eslami, cu care a convenit menținerea colaborării și asigurarea întâlnirilor la niveluri relevante.
Vizita lui Grossi vine după ce acordul de referință, semnat în 2015, a fost practic anulat în 2018 prin decizia președintelui american Donald Trump de a retrage Washingtonul din acesta și de a impune un regim de sancțiuni Iranului, iar discuțiile ulterioare nu au mai putut debloca situația.
De atunci, Iranul s-a îndepărtat de multe dintre angajamentele sale, refuzând să mai furnizeze imagini în timp real de la sistemele de supraveghere instalate de AIEA.
Noua administrație americană a decis însă revenirea la diplomație pentru a salva acordul, iar discuțiile purtate în acest an au avut loc în principal în jurul limitelor pe care Iranul le-a impus AIEA în monitorizarea diferitelor instalații nucleare.
Potrivit lui Grossi, citat de AFP, acordul cu Iranul reprezintă “un punct de reper” în relațiile cu Teheranul, corectând „cea mai urgentă problemă” și „dând timp diplomației” să intervină în refacerea relațiilor.
În plan concret, Grossi a subliniat că la acest moment acordul se limitează doar la faptul AIEA va „putea păstra informațiile necesare pentru a menține continuitatea monitorizării” despre programul nuclear al Iranului. În ceea ce privește accesul la informațiile înregistrate de echipamente, Grossi a precizat că „reconstrucția, refacerea puzzle-ului va veni atunci când va exista un acord la nivelul JCPOA”.
Rezultatele vizitei lui Grossi la Teheran au fost salutate de mai mulți diplomați europeni și de ambasadorul Rusiei la ONU, Mihail Ulyanov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News