”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Rezultatele alegerilor din Moldova, care nu au fost libere, arată o creștere greu de explicat a sprijinului pentru președintele Maia Sandu și orientarea pro-europeană a țării.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, încearcă să pună la îndoială legitimitatea referendumului privind orientarea pro-europeană a țării.
„Ceea ce vedem este o rată greu de explicat de creștere a voturilor în favoarea lui Sandu și în favoarea participanților la referendum care au fost în favoarea unei orientări către UE”, a spus Peskov, potrivit agenției TASS.
Oficialul a apelat la dezinformarea tipică Moscovei - prezentarea de jumătăți de de adevăr - după ce a susținut că, la numărarea a 92 % din voturi, 52 % dintre cetățeni au spus „nu” orientării Moldovei către UE.
Dimineața, explică Peskov, după ce a numărat mai puțin de 98 % din voturi, rezultatul interimar era deja 50 la 50, după care a trecut de partea celor care au votat „da”. „Această dinamică a schimbării ridică o mulțime de întrebări”, a menționat oficialul de la Kremlin.
Ce uită să spună Peskov este că voturile numărate peste noapte au fost cele din diaspora - care a votat în proporție de 75% pentru referendum - și așa s-a recuperat decalajul.
Discreditarea referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Artem Turov, vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, coordonatorul grupului parlamentar pentru relațiile cu Parlamentul Republicii Moldova, a acuzat Chișinăul că a manipulat procesul de numărare a voturilor, atunci când a văzut că ”oponenții intrării țării în UE încep să câștige avans”.
Oficialul acuză autoritățile moldovenești că au manipulat site-ul CEC și au numărat eronat voturile Diasporei, dar uită că trei sferturi din cetățenii din statele UE votează constant și covârșitor anti-Rusia.
În același timp, Moscova spune că nu a observat vreo ingerință în votul din Găgăuzia și Transnistria, unde cetățenii au votat împotriva referendumului în proporție de 95%!!, respectiv 62%.
Moscova a creat o adevărat rețea de compărare de voturi
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
Moldova acuză în mod repetat Rusia că a purtat un război hibrid împotriva sa, amestecându-se în alegerile sale și desfășurând campanii extinse de dezinformare în încercarea de a răsturna guvernul și de a zădărnici calea țării către UE, a reamintit și BBC.
Rusia percepe efortul de integrare a Moldovei în UE ca un pas negativ și amestecul Occidentului în sfera sa de influență. Dar Peskov neagă amestecul Rusiei în evenimentele din Moldova și acuză guvernul de „rusofobie”.
„Dacă susțin că nu au obținut voturi din cauza anumitor grupuri criminale, trebuie să prezinte dovezi”, a spus Peskov, potrivit TASS. El a mai adăugat că ar fi bine ca Sandu să explice o parte atât de mare din voturi care nu sunt de acord cu politicile ei. „Sunt și bande criminale? Sau vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu sunt de acord cu ea sunt asociați cu grupuri criminale?”, a întrebat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Amintim că cetățenii din Moldova au votat, odată cu alegerile prezidențiale, la referendumul pentru includerea aderarării la UE ca obiectiv strategic în Constituția Republicii Moldova.
Moldova a votat, la limită, în favoarea referendumului. După ce au fost numărate 99,82 % din voturi, 50,42 % dintre oameni au votat „pentru”. Pe lângă referendum, oamenii au votat și la alegerile prezidențiale, unde după procesarea a peste 99 % din voturi, actualul președinte pro-european Maia Sandu conducea cu peste 42 %,, în fața celui de-al doilea, Alexander Stoianoglo, care avea puțin peste 26 la suta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News