Rușilor nu le-a dispărut apetitul propagandist de intimidare: Când nu pot mai mult, sperie Moldova că nu mai are viitor
Deși se luptă de trei ani să controleze o parte dintr-o țară pe care o considerau posibil de ocupat integral în trei zile, iar în prezent sunt departe de o victorie în teren, rușilor nu le-a dispărut apetitul propagandist de intimidare, prin care încearcă să mai compenseze din lipsurile severe de putință.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, alaturi de secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrushev vizitează Universitatea Tehnică Maritimă de Stat din Sankt Petersburg, ianuarie 2024. Sursa foto: Gavriil Grigorov.
Nicolai Patrușev, un consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a acuzat autoritățile de la Chișinău de „politică agresivă antirusească”, susținând că acest lucru va conduce în final fie la o situație în care Moldova va deveni parte a altui stat, fie la încetarea pur și simplu a existenței sale, dând ca exemplu Ucraina.
Într-un interviu pentru „Komsomoliskaya Pravda”, Patrușev a declarat că vina pentru criza energetică din Republica Moldova aparține exclusiv autorităților moldovene.
„Chișinăul nu ar trebui să se mintă nici pe sine, nici propriul popor. Autoritățile moldovenești ar trebui să nu caute dușmani în interiorul țării sau în Transnistria, ci să recunoască propriile greșeli și să înceapă să corecteze situația. Nu exclud că politica agresivă antirusească a Chișinăului va duce la faptul că Moldova fie va deveni parte a altui stat, fie va înceta complet să existe. În această situație, se poate lua ca exemplu cazul Ucrainei, unde neonazismul și rusofobia au dus țara la prăbușire, și asta cu mult înainte de operațiunea militară specială”, a declarat Patrușev.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a respins categoric declarațiile lui Patrușev, pe care le consideră o „ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului”.
„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm declarațiile domnului Nikolai Patrușev, care promovează scenarii alarmiste despre viitorul Republicii Moldova. Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, se arată în comunicatul emis de MAE moldovean.
În prezent, Moldova, în special regiunea transnistreană, se confruntă cu o criză energetică fără precedent după ce, de la 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Moldovagaz.
Gazul livrat din Rusia era destinat exclusiv pentru acoperirea necesităților de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană și pentru Centrala de la Cuciurgan care produce energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Chișinăul acuză Moscova că a întrerupt livrările de gaz destinate regiunii transnistrene pentru a destabiliza țara. La rândul lor, Tiraspolul și Moscova susțin că Chișinăul și Kievul sunt responsabili de criza energetică.
Ca și pretext, Gazprom a invocat neachitarea unei datorii de 700 milioane de dolari, deși un audit internațional efectuat nu a confirmat această valoare a sumei pretinse.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News