Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câtă dreptate are JD Vance privind alegerile din România și cum răspundem celor două Românii care îl susțin pe candidatul Georgescu
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Alegerile din România au fost date ca exemplu chiar de către vicepreședintele SUA, pentru a sublinia slăbiciunile Europei.
Călin Georgescu
Călin Georgescu

Vance sugerează că anularea alegerilor din România din cauza ingerințelor rusești nu este un semn de apărare a democrației, ci mai degrabă o dovadă a slăbiciunilor acesteia.

„Puteți considera că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele sociale pentru a influența alegerile voastre. Suntem de acord cu asta. (...) Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari cheltuiți pe publicitate digitală de către o țară străină, atunci înseamnă că nu era prea puternică de la bun început”, a adăugat el.

 

Câtă dreptate are Vance?

 

Vance practic spune că, deși interferența rusească este condamnabilă, un stat solid nu ar trebui să fie atât de ușor destabilizat.

Prin urmare, în loc să vadă anularea alegerilor ca pe o măsură necesară pentru protejarea democrației, el o interpretează ca pe un semn de slăbiciune și critică România nu doar pentru că nu a prevenit interferența rusă, ci și pentru că a reacționat „prea drastic” când a realizat că are o problemă cât casa.

Declarațiile lui Vance sunt încă un exemplu că, pe lângă instabilitatea internă, România a proiectat pe plan extern o imagine de partener in care nu mai poți avea deplină încredere, dovadă stând faptul că am rămas în afara procesului de negocieri privind viitorul Estului Europei (vezi formatul Weimar+).

Trecând peste faptul că interferența externă în alegerile din noiembrie a fost de o complexitate fără precedent (aspecte relevate și de raportul VGINUM), nu putem să nu remarcăm gradul redus de reacție al instituțiilor din România, care ar fi trebuit să preîntâmpine astfel de crize majore.

Problema cea mai mare este la noi, iar autoritățile care erau obligate să apere Constituția au închis ochii la o serie lungă de probleme care au săpat la temelia democrației din România.

Și nu, nu vorbim aici doar despre Tik-Tok, despre care știm că a fost manipulat masiv cu ajutorul unor entități aliniate intereselor Moscovei. 

 

Două Românii îl susțin pe candidatul Georgescu

 

1. România su... (img-20250214-wa0008_77352500.jpg)Colaj de mesaje de manipulare de pe TikTok, toate realizate cu inteligență artificială. În multe dintre imagini pare să fi fost utilizată stema Republicii Moldova cu cap de bour, semn că ”unitățile” care au creat mesajele au legături cu ”lumea rusă”.

Pentru ca domnul Călin Georgescu să facă o figură frumoasă la alegeri, cu zero fonduri, au fost implicate două Românii.

Prima Românie, formată din cei care au fost manipulați să iasă la vot. Oameni care sunt sincer nemulțumiți de corupția sistemică. Ei sunt cei care chiar își doresc o Românie ”fără hoții care ne-au furat timp de 30 de ani”. Ei ar trebui să fie informați că, într-o guvernare Georgescu, lucrurile nu vor fi în favoarea lor, ci vor fi aranjate pentru reprezentanții unei alte Românii.

A doua Românie, în schimb, este reprezentată tocmai din cei care au interesul ca să revenim în zona ”gri”. Restaurația. Rețelele subterane de influență formate din elemente din cadrul Bisericii, a structurilor de forță ale statului, a zonei justiției și a consultanței financiare, din politicieni, oameni de afaceri, precum și din lumea interlopă.

Referitor la interlopi, am văzut cu toții ce susținere are domnul Georgescu din partea șefilor de clanuri interlope, unii transmițând mesaje în acest sens, chiar din închisoare.

 

Cine a ”zburat pe sub radar”?

Foto: Todosie

”Republica Teodosie” a fost implicată masiv campanie electorală pentru C. Georgescu, care a obținut 31% din voturi în județul Constanța, exceptând municipiul reședință. 

De asemenea, zonele roșii din nordul Moldovei sunt înțesate de preoți pro-Moscova, iar în zonele mănăstirilor din nordul Bucovinei s-a votat Georgescu în proporție de peste 30%, în condițiile în care la nivel național, media votului pro-Georgescu a fost de 21%.

Un semn al prozelitismului pro-Georgescu făcut de preoți e că într-un număr neobișnuit de mare de secții din Constanța și Suceava (94 de secții) candidatul în cauză a obținut peste 40%. Comparativ, restul României are 211 secții în care au votat puternic CG (apropo, locul trei este Sibiu, fieful lui Horațiu Potra, cu 34 de secții de ”votăm masiv CG”. O fi o coincidență?).

 

Cine a mai ”zburat pe sub radar”?

Misiunea UE Eufor Althea / Foto: MAPN

Aici e important să reamintim ”apelul pentru naționalizare” din 2023, document care seamănă izbitor cu propunerile lui Georgescu. În apel, sute de ofițeri în rezervă (printre care și doi foști Șefi ai Marelui Stat Major al Armatei Române - Mircia Chelaru și Eugen Bădălan) solicitau controlul „resurselor naturale” sau refacerea patrimoniului național prin „necesară confiscare”.

Influența discursurilor naționaliste anti-Occident pare să fi avut un impact și în rândul unor cercuri ale Armatei, mai ales la alegerile din noiembrie.

În general, nu avem cum să știm cum votează militarii români...cu excepția a două cazuri: secțiile de votare din Sarajevo și Priștina, acolo unde au votat, preponderent, militarii români care participă la misiunile de menținere a păcii din Bosnia, respectiv Kosovo.

E drept că eșantioanele de votanți din aceste secții sunt reduse, așa că nu putem trage concluzii generalizate la întregul corp militar, dar nu putem să nu remarcăm o tendință îngrijorătoare, raportat la felul în care sunt percepute Occidentul și Uniunea Europeană (mai ales că misiunea din Bosnia e chiar sub umbrela UE).

Notăm doar că la secția de votare din Sarajevo, Bosnia Herțegovina, peste 37% din voturi au fost fost pentru Georgescu. (În 2024, România participa cu 470 de militari la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA. Comunitatea românească din toată Bosnia şi Herţegovina numără cca. 100-150 persoane, în marea lor majoritate femei căsătorite cu cetăţeni BiH, se arată pe site-ul MAE).

La Priștina, Călin Georgescu a fost votat în proporție de 29,35% (în 2024, 185 de militari din Armata României făceau parte din KFOR. Despre comunitatea românească din Kosovo - practic inexistentă - nu am găsit informații nici pe site-ul MAE).

 

Cum răspundem celor două Românii care îl susțin pe candidatul Georgescu

 

Dacă România va vota un președinte anti-occidental și pro-rus, ar fi o situație extrem de periculoasă pentru securitatea și economia națională.

Clasa politică și instituțiile statului ar trebui să acționeze rapid:

  • partidele democratice trebuie să colaboreze pentru a bloca orice inițiativă periculoasă;

  • instituțiile cheie trebuie protejate (inclusiv prin consolidarea conducerii acestora) de infiltrări și presiuni externe care ar putea schimba orientarea strategică a României;

  • românii trebuie să fie preveniți de propaganda rusă, care trebuie combătută mai activ, inclusiv de la nivelul Președinției și Guvernului;

  • colaborarea cu partenerii externi trebuie să fie mai activă ca niciodată, mai ales că există foarte puține resurse umane care pot accesa grupul administrației Trump pentru a pleda cauza României.

În concluzie, putem remarca faptul că un candidat fără infrastructură electorală proprie și fără o notorietate solidă a reușit să mobilizeze mase critice.

O coincidență pe care instituțiile statului și politicienii pro-Vest sunt datori să ne-o explice, că noi am cam obosit să le tot luăm apărarea în fața valului uriaș de propagandă și dezinformare care a generat cea mai gravă criză de securitate a României de la Revoluție încoace.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014
Marea vulnerabilitatea a celei mai puternice armate din lume: Armata SUA, prea „ușoară” pentru a câștiga. Rețeta declinului ar fi focalizarea exclusivă pe Pacific
Frica de Rusia ajunge până în Marea Britanie: Guvernul anunță 12 submarine nucleare noi și investiții de 20 miliarde de dolari în focoase nucleare
Marea Britanie va anunța noua strategie de apărare. Prima mutare: 6 fabrici de armament și achizița a 7.000 de rachete cu rază lungă
Teheranul își mărește stocul de uraniu. Agenția pentru Energie Atomică: Iranul nu oferă răspunsuri credibile din punct de vedere tehnic
Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată

Ştiri Recomandate

Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
Armata ucraineană deține în continuare un cap de pod în Kursk, pe teritoriul Rusiei: Agresorul rus își folosește cele mai bune brigăzi în această direcție
Continuă tensiunile diplomatice dintre Moscova și Baku. Ultimul episod: Azerii reținuți în Rusia au murit torturați
Atlantic Council deschide un birou regional și în România pentru a promova cooperarea transatlantică în domenii strategice
Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite
Norvegia trimite în Polonia avioanele sale F-35 | Au o singură misiune: să formeze un scut aerian deasupra celui mai important nod logistic din Europa
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ocupate Donețk: Atacul ar fi servit drept ,,botez al focului'' pentru o nouă rachetă
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
Rusia lasă impresia că are puterea să se refacă după atacul ucrainean ,,Pânza de Păianjen”: Complexul militar industrial, pus să producă bombardiere strategice
pixel