Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Câtă dreptate are JD Vance privind alegerile din România și cum răspundem celor două Românii care îl susțin pe candidatul Georgescu
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Alegerile din România au fost date ca exemplu chiar de către vicepreședintele SUA, pentru a sublinia slăbiciunile Europei.
Călin Georgescu
Călin Georgescu

Vance sugerează că anularea alegerilor din România din cauza ingerințelor rusești nu este un semn de apărare a democrației, ci mai degrabă o dovadă a slăbiciunilor acesteia.

„Puteți considera că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele sociale pentru a influența alegerile voastre. Suntem de acord cu asta. (...) Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari cheltuiți pe publicitate digitală de către o țară străină, atunci înseamnă că nu era prea puternică de la bun început”, a adăugat el.

 

Câtă dreptate are Vance?

 

Vance practic spune că, deși interferența rusească este condamnabilă, un stat solid nu ar trebui să fie atât de ușor destabilizat.

Prin urmare, în loc să vadă anularea alegerilor ca pe o măsură necesară pentru protejarea democrației, el o interpretează ca pe un semn de slăbiciune și critică România nu doar pentru că nu a prevenit interferența rusă, ci și pentru că a reacționat „prea drastic” când a realizat că are o problemă cât casa.

Declarațiile lui Vance sunt încă un exemplu că, pe lângă instabilitatea internă, România a proiectat pe plan extern o imagine de partener in care nu mai poți avea deplină încredere, dovadă stând faptul că am rămas în afara procesului de negocieri privind viitorul Estului Europei (vezi formatul Weimar+).

Trecând peste faptul că interferența externă în alegerile din noiembrie a fost de o complexitate fără precedent (aspecte relevate și de raportul VGINUM), nu putem să nu remarcăm gradul redus de reacție al instituțiilor din România, care ar fi trebuit să preîntâmpine astfel de crize majore.

Problema cea mai mare este la noi, iar autoritățile care erau obligate să apere Constituția au închis ochii la o serie lungă de probleme care au săpat la temelia democrației din România.

Și nu, nu vorbim aici doar despre Tik-Tok, despre care știm că a fost manipulat masiv cu ajutorul unor entități aliniate intereselor Moscovei. 

 

Două Românii îl susțin pe candidatul Georgescu

 

1. România su... (img-20250214-wa0008_77352500.jpg)Colaj de mesaje de manipulare de pe TikTok, toate realizate cu inteligență artificială. În multe dintre imagini pare să fi fost utilizată stema Republicii Moldova cu cap de bour, semn că ”unitățile” care au creat mesajele au legături cu ”lumea rusă”.

Pentru ca domnul Călin Georgescu să facă o figură frumoasă la alegeri, cu zero fonduri, au fost implicate două Românii.

Prima Românie, formată din cei care au fost manipulați să iasă la vot. Oameni care sunt sincer nemulțumiți de corupția sistemică. Ei sunt cei care chiar își doresc o Românie ”fără hoții care ne-au furat timp de 30 de ani”. Ei ar trebui să fie informați că, într-o guvernare Georgescu, lucrurile nu vor fi în favoarea lor, ci vor fi aranjate pentru reprezentanții unei alte Românii.

A doua Românie, în schimb, este reprezentată tocmai din cei care au interesul ca să revenim în zona ”gri”. Restaurația. Rețelele subterane de influență formate din elemente din cadrul Bisericii, a structurilor de forță ale statului, a zonei justiției și a consultanței financiare, din politicieni, oameni de afaceri, precum și din lumea interlopă.

Referitor la interlopi, am văzut cu toții ce susținere are domnul Georgescu din partea șefilor de clanuri interlope, unii transmițând mesaje în acest sens, chiar din închisoare.

 

Cine a ”zburat pe sub radar”?

Foto: Todosie

”Republica Teodosie” a fost implicată masiv campanie electorală pentru C. Georgescu, care a obținut 31% din voturi în județul Constanța, exceptând municipiul reședință. 

De asemenea, zonele roșii din nordul Moldovei sunt înțesate de preoți pro-Moscova, iar în zonele mănăstirilor din nordul Bucovinei s-a votat Georgescu în proporție de peste 30%, în condițiile în care la nivel național, media votului pro-Georgescu a fost de 21%.

Un semn al prozelitismului pro-Georgescu făcut de preoți e că într-un număr neobișnuit de mare de secții din Constanța și Suceava (94 de secții) candidatul în cauză a obținut peste 40%. Comparativ, restul României are 211 secții în care au votat puternic CG (apropo, locul trei este Sibiu, fieful lui Horațiu Potra, cu 34 de secții de ”votăm masiv CG”. O fi o coincidență?).

 

Cine a mai ”zburat pe sub radar”?

Misiunea UE Eufor Althea / Foto: MAPN

Aici e important să reamintim ”apelul pentru naționalizare” din 2023, document care seamănă izbitor cu propunerile lui Georgescu. În apel, sute de ofițeri în rezervă (printre care și doi foști Șefi ai Marelui Stat Major al Armatei Române - Mircia Chelaru și Eugen Bădălan) solicitau controlul „resurselor naturale” sau refacerea patrimoniului național prin „necesară confiscare”.

Influența discursurilor naționaliste anti-Occident pare să fi avut un impact și în rândul unor cercuri ale Armatei, mai ales la alegerile din noiembrie.

În general, nu avem cum să știm cum votează militarii români...cu excepția a două cazuri: secțiile de votare din Sarajevo și Priștina, acolo unde au votat, preponderent, militarii români care participă la misiunile de menținere a păcii din Bosnia, respectiv Kosovo.

E drept că eșantioanele de votanți din aceste secții sunt reduse, așa că nu putem trage concluzii generalizate la întregul corp militar, dar nu putem să nu remarcăm o tendință îngrijorătoare, raportat la felul în care sunt percepute Occidentul și Uniunea Europeană (mai ales că misiunea din Bosnia e chiar sub umbrela UE).

Notăm doar că la secția de votare din Sarajevo, Bosnia Herțegovina, peste 37% din voturi au fost fost pentru Georgescu. (În 2024, România participa cu 470 de militari la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA. Comunitatea românească din toată Bosnia şi Herţegovina numără cca. 100-150 persoane, în marea lor majoritate femei căsătorite cu cetăţeni BiH, se arată pe site-ul MAE).

La Priștina, Călin Georgescu a fost votat în proporție de 29,35% (în 2024, 185 de militari din Armata României făceau parte din KFOR. Despre comunitatea românească din Kosovo - practic inexistentă - nu am găsit informații nici pe site-ul MAE).

 

Cum răspundem celor două Românii care îl susțin pe candidatul Georgescu

 

Dacă România va vota un președinte anti-occidental și pro-rus, ar fi o situație extrem de periculoasă pentru securitatea și economia națională.

Clasa politică și instituțiile statului ar trebui să acționeze rapid:

  • partidele democratice trebuie să colaboreze pentru a bloca orice inițiativă periculoasă;

  • instituțiile cheie trebuie protejate (inclusiv prin consolidarea conducerii acestora) de infiltrări și presiuni externe care ar putea schimba orientarea strategică a României;

  • românii trebuie să fie preveniți de propaganda rusă, care trebuie combătută mai activ, inclusiv de la nivelul Președinției și Guvernului;

  • colaborarea cu partenerii externi trebuie să fie mai activă ca niciodată, mai ales că există foarte puține resurse umane care pot accesa grupul administrației Trump pentru a pleda cauza României.

În concluzie, putem remarca faptul că un candidat fără infrastructură electorală proprie și fără o notorietate solidă a reușit să mobilizeze mase critice.

O coincidență pe care instituțiile statului și politicienii pro-Vest sunt datori să ne-o explice, că noi am cam obosit să le tot luăm apărarea în fața valului uriaș de propagandă și dezinformare care a generat cea mai gravă criză de securitate a României de la Revoluție încoace.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
EXCLUSIV
De ce au „scos” rușii România de la împărțirea Ucrainei? Ciochinaru: E teza că suntem „pedepsiți”, dar îngrijorarea mare e că „deja cu România s-a vorbit”
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
EXCLUSIV
Cum ar trebui să reacționeze România dacă SUA retrag brigada Stryker de la Kogălniceanu? „Un singur soldat american e azi mai important decât miile de soldați europeni”
Armata rusă
EXCLUSIV
Cum ar putea arăta viitoarea strategie a Occidentului în raport cu Rusia: Aceasta trebui descurajată militar pentru încă 40 de ani, iar Ucraina trebuie consolidată
Forțele Aeriene ale SUA desfășoară avioane F-16 în Groenlanda în cadrul unui exercițiu de pregătire pentru zona arctică: Interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”
Rusia se înarmează după denunțarea Tratatului INF: Producție de serie pentru noile rachete Iskander, în versiune cu rază de acțiune de 1.000 km
Profesorul Ștefan Ciochinaru analizează la DefenseRomania harta revizionistă propusă de Rusia pentru împărțirea Ucrainei, o Cutie a Pandorei foarte periculoasă și utilizată pentru a destabiliza Europa
EXCLUSIV
Rusia deschide Cutia Pandorei în cel mai periculos moment pentru Europa după 1945: Împărțirea Ucrainei | Prof. Ștefan Ciochinaru vine la Obiectiv EuroAtlantic
România, Ambasadă Punct de Contact NATO la Tokyo. România și Japonia au discutat pași concreți pentru a duce Parteneriatul Strategic la următorul nivel
Ucraina folosește o ,,armată fantomă'' de tancuri Leopard pentru a păcăli forţele ruse (Foto): Utilizarea de false echipamente militare a avut un impact psihologic major
Serviciul britanic de informații al Apărării a analizat atacurile ucrainenilor asupra depozitului de petrol rusesc de la baza aeriană Engels
Ordinele lui Trump au derutat inclusiv Pentagonul. Departamentul va întrerupe temporar asistența financiară străină, Ucraina putând fi principala victimă
Forțele speciale ale Ucrainei le-au oferit rușilor o noapte dificilă. Ținte militare cruciale lovite, precum și sistemul de conducte din Marea Baltică
Aproximativ 90 de rachete Patriot au fost trimise din Israel în Ucraina, cu implicarea Statelor Unite
Așa arată orașul Marinka din Ucraina, „eliberat” de ruși după ce a fost literalmente ras de pe fața pământului. Multe altele sunt în aceeași situație. Photo: Presidential Office of Ukraine
EXCLUSIV
Așa arată „eliberarea rusă”: Cucerirea a moloz și dărâmături. Hossu: Umanitatea nu a fost pregătită pentru raderea de pe fața pământului a unor orașe întregi
Războiul de iarnă și conceptul unic "Sisu", esențial în cultura militară finlandeză (Video): Armata Finlandei se antrenează să îndure condiții extreme
Armata SUA a primit undă verde să dezvolte un sistem de tip Iron Dome: Trebuie să începem imediat construirea unui scut modern de apărare antirachetă
Forțele ruse schimbă tactică în apropiere de oraşul ucrainean Pokrovsk, încercând încercuirea în loc de asaltul direct: Forțele ucrainene observă trupele rusești folosind tactici aliniate la doctrina
Provocarea hegemoniei Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu trece prin Liban și Siria
Cum a jucat Forța Spațială a SUA un rol decisiv în respingerea celui de-al doilea atac masiv iranian. Delta Space: Prima oară ne-am descurcat bine, a doua oară excelent
Surse ucrainene susțin că Israelul a trimis Ucrainei armamentul ușor de proveniență rusă capturat în Liban
SUA dezvoltă un nou tip de muniţie avansată pentru Ucraina: Proiectul ERAM da naştere unei ,,rachete-bombă'' de ultimă generație care va avea capacități anti-navă
Ajutorul militar american continuă să ajungă în Ucraina: Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane aterizează la un important centru logistic
Foto: Iranintl.com
EXCLUSIV
Acceptăm să schimbăm hărțile Europei? Cele 4 scenarii, de la înfrângere la pace, ale războiului rus în Ucraina, dar care nu vor ține cont de evoluția frontului
Tehnică rusă pierdută în Ucraina. Tancurile sovietice care sunt lovite în compartimentul depozitului de muniție explodează și, de cele mai multe ori, turela este detașată de restul tancului. Dacă echipajul se află în interior, nu are nicio șansă de suprav
EXCLUSIV
De la superputere, la putere regională. Hossu: Dacă Rusia nu va ieși rapid din „cimitirul de tancuri” din Ucraina va fi depășită de Polonia la numărul de tancuri și obuziere
Războiul din spațiu: SUA dezvăluie succesul Delta Space în respingerea atacului masiv iranian: 30 de rachete de croazieră, 120 balistice și 170 de drone
HIMARS ajung la 140 de km de Sankt Petersburg, Rusia. A patra țară din Europa care intră în clubul select HIMARS din care și România face parte
Un avion E-3CF AWACS escortat de două avioane de luptă Rafale a „scanat” frontul rus. Din spațiul aerian al României aviația franceză a ieșit în Marea Neagră
Colaj foto Radu Hossu. Photo source: Radu Hossu
EXCLUSIV
Războiul văzut din tranșee: Cum a ajuns Radu Hossu la câțiva metri de Prigojin în Ucraina. Dezvăluiri de pe linia frontului | Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, după întâlnirea cu Emmanuel Macron: Prezența militară franceză va fi consolidată în perioada următoare
Polonia susține că statele vecine Rusiei nu ar trebui să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina: Ar putea duce cu ușurință la declanşarea de provocări
Europa reacționează la declarațiile lui Trump potrivit cărora Zelenski „nu ar fi trebuit să înceapă” războiul: Nimeni în afară de Putin nu a început sau nu a dorit acest război în inima Europei
Legea care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian național, adoptată de Camera Deputaților
Flota de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române devine mai puternică: Acord cu Statele Unite pentru achiziţia a 400 de bombe ghidate GBU-39B
Trupele ucrainene din regiunea Kursk sunt în pericol: Putin susţine că militarii ruși au pătruns în regiunea Sumy, încercând probabil să taie aprovizionarea forțelor din direcția Sudzha
România, cap de pod al Europei către Asia Centrală. Coridorul Asia Centrală-Caucaz-Europa poate spori securitatea economică și energetică a regiunii
Cum putem preveni o nouă agresiune militară rusă? Ministrul de externe lituanian: „Sute de mii” de trupe străine ar trebui să fie desfășurate în Ucraina
MAE afirmă că nu au existat intervenții din partea SUA pentru a permite candidatura lui Georgescu
UE pregătește o demonstrație de forță: Un ajutor militar de 6-10 miliarde de euro pentru Ucraina
Franța întinde o mână Bucureștiului: Ilie Bolojan discută cu Emanuel Macron, înainte de reuniunea informală de miercuri
SUA, Rusia și China participă la un exercițiu naval internațional: “Komodo-2025” adună peste 30 de state
Filipine continuă să înfurie Beijingul: Găzduiește lansatoare americane și achiziționează rachete din India
Britanicii ar putea trimite zeci de avioane Eurofighter pentru menținerea păcii în Ucraina, drept compensație pentru o prezență terestră mai redusă
Trump dă o lovitură grea Kievului reluând teza Kremlinului: Ucraina a început acest război / Trebuie să organizeze alegeri prezidențiale
Franța a convocat pentru miercuri un nou summit, la care este invitată și România
Conferință de impact la București: "Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei: Războiul văzut prin ochii martorilor"
Imprimatur: Cui îi este frică de JD Vance?
Kremlinul recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a adera la UE, dar se opune integrării acesteia în NATO
Candidatul german la funcția de cancelar, Friedrich Merz, dorește să schimbe ,,politica Taurus'' pentru Ucraina
Garanții de securitate pentru Ucraina | Rutte: Europa este pregătită și dispusă să-și asume un rol de lider
Ucraina distruge primul lansator de rachete termobarice rusesc TOS-2 Tosochka (Foto)
Discuțiile SUA-Rusia, un moment ”Yalta”? Expert ucrainean: Trump dă la schimb Flancul Estic. Baerbock spune că Europa ar putea lansa ”un ajutor fără precedent”
Premieră pentru U.S. Army: Primul tanc M10 Booker, dezvoltat în cadrul programului militar MPF, a fost trimis în regiunea Arctică pentru teste
Nu există plan B în relația cu SUA. Naumescu: La Paris, Europa și-a arătat din nou limitele. Divergențe inclusiv privind trupe de menținere a păcii în Ucraina
Resursele Ucrainei încă sunt pe masa negocierilor. Unde a greșit Kievul, cât valorează resursele Ucrainei și ce dorea administrația SUA să controleze
Ucrainenii spun că au distrus noul sistem rusesc de apărare aeriană S-350 Vityaz, ”mai bun decât Patriot”
Uitați de T-14 Armata. Rusia a prezentat noul tanc T-90MS, cea mai modernă versiune. Și speră deja că două țări vor semna contracte
Cu două escadrile complete de F-16, România începe construcția celei de-a treia. Unde va fi sediul ultimelor F-16 care vor ajunge anul acesta
Administrația Trump și europenii pică primul lor examen privind reacția la escaladarea nucleară? Atacul dronei ruse de la Cernobîl, testare pentru aliați
Zelenski: Europa e azi slabă din punct de vedere militar iar SUA îi fac Rusiei pe plac pentru o soluție rapidă. Un armistițiu nu e însă un succes
Armata israeliană își retrage trupele din Liban. Vor rămâne doar cinci poziții strategice
pixel