Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Trebuie subliniat că Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a afirmat într-un comunicat de presă, fără a furniza dovezi, că hotărârea Parchetului român de a formula acuzații împotriva lui Călin Georgescu ar fi sprijinită de liderii Uniunii Europene. E o ingerință fără precedent a SVR în politica internă românească.
Ulterior, în cadrul interviului Georgescu nu s-a ascuns și a spus cu subiect și predicat că ar trebui făcut un referendum pentru aparteneța României la UE și NATO.
Declarațiile au fost făcut în cel de-al treilea interviu dat în ultima perioadă controversatului jurnalist James Freeman. În cadrul dialogului Călin Georgescu folosește retorica lui Vladimir Putin și spune că România este „sclava UE” și că NATO „vrea să ne ne bage în război cu Rusia”.
„Influența Bruxelles-ului este uriașă, absolut uriașă. Nu există nicio îndoială. Puterea politică din România are o relație foarte puternică cu Bruxelles-ul. Cu alte cuvinte, nu suntem liberi. Deoarece în momentul în care ai această influență înseamnă că nu ești nimic, ești doar un sclav al cuiva. Asta este un fel de sclavie pe care statul român îl pune pe masa Bruxelles-ului. Și desigur, nu este este bine, dar este o situație dramatică pentru viitor”, a declarat Călin Georgescu în interviu, citat de Adevărul.
Și în campania electorală Călin Georgescu a atacat apartenența României la Uniunea Europeană și NATO, menționând că Scutul de la Deveselu este o „rușine diplomatică" și România nu are nevoie de NATO.
Întrebat dacă românii mai susțin apartenența la Uniunea Europeană și NATO, Georgescu a spus: „Sincer vorbind, de la poporul meu nu există niciun sprijin, adică nu există oameni care să meargă acolo sau să conducă o asemenea situație. Cum putem să credem să mergem în alt loc, pentru ce? Din asemenea motive, nimeni nu vrea o asemenea situație. Nimeni nu susține asta. Apropo, James, de ce nu organizează un referendum (n.r. - pentru ieșirea României din UE și NATO)? Un referendum care ar fi total normal. Să faci un referendum pentru oamenii tăi pentru, dar nu fac pentru că știu sigur că va fi negativ pentru ei".
Gravitatea acestor declarații e fără precedent. România azi depinde financiar de Uniunea Europeană iar o posibilă ieșire din UE ar însemna o catastrofă financiară fără precedent în istoria țării. În ciuda procesului greu de a atrage fonduri europene - proces îngreunat de birocrația națională, nu de Bruxelles - România a atras aproape 100 de miliarde de euro și a contribuit la fondul UE cu doar 30 de miliarde de euro!
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Propaganda rusă, prin vocea Ambasadei Federației Ruse în România, reia narativul fals privind „folosirea armelor chimice furnizate Ucrainei de către țările NATO de regimul de la Kiev”.
Alegătorii americani vor fi probabil inundați de o avalanșă de dezinformări și campanii de manipulare puse la cale de adversarii SUA cu scopul, potrivit unor înalți oficiali ai serviciilor de informații americane, de a influența rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale și de a pune la îndoială procesul în sine. Cea mai recentă evaluare a Office of the Director of National Intelligence (ODNI), publicată luni, vine cu doar 29 de zile înainte de alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora alegătorii americani vor alege următorul președinte al țării. „Am continuat să vedem cum actorii își intensifică activitățile pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, informând reporterii sub rezerva anonimatului.
Autoritățile moldovenești au blocat accesul la motorul de căutare rusesc Yandex și la site-ul Rutube, pe care Rusia intenționează să fie o alternativă la YouTube. Înainte de alegerile prezidențiale din 20 octombrie, autoritățile moldovenești avertizează că campania de dezinformare pro-Kremlin se intensifică.
Comparație mai mult decât forțată, venită dinspre Moscova. Cunoscutul propagandist și moderator rus Vladimir Soloviov a declarat în emisiunea sa ”Solovyov Live” că - dacă Israelul poate ataca Libanul, Fâșia Gaza, Siria sau Iranul - Rusia poate ataca, în mod similar, România, statele baltice sau Polonia.
Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.
Campania din R. Moldova devine tot mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidenţiale, la care preşedinta în exerciţiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.
Budapesta pare blocată în trecut și nu ar vrea ca alții să reușească acolo unde revoluția ungară a eșuat în 1956, după ce a fost înăbușită de Armata sovietică.
Propaganda rusă spune că există informații neconfirmate despre distrugerea mai multor avioane F-16.
Eforturile recente ale companiilor din domeniul tehnologiei de a combate propaganda rusă pe rețelele sociale sunt puțin probabile să împiedice campania Moscovei de subminare a sprijinului acordat Ucrainei, mai ales că platformele importante, precum X și Telegram, nu iau măsuri.
Avionul tactic stealth, un mijloc formidabil de luptă, este cu siguranță un schimbător de joc. Americanii îl au din anii 80, poate chiar 70 ai secolului trecut. De fapt, chiar ei l-au inventat.
Alții l-au descoperit cu 30 de ani mai târziu, în secolul 21 și, posibil, cu un mic ajutor din spionaj. Avioanele lor putea fi la fel de bune ca originalul sau nu, ori poate chiar mai bune. Greu de spus, pentru că secretul este unul foarte mare. La fel de bine, avionul de luptă stealth ar putea fi pentru ei un fel de conjectură Riemann, adică îl folosesc, dar încă nu-și dau seama cum a fost inventat.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova lansează un nou atac asupra instituțiilor și oficialilor Republicii Moldova.
Imaginile publicate recent de canalul Telegram „Crimean Wind” relevă desfășurarea sistemului rusesc de apărarea antiaeriană la joasă înălțime Pantsir-S1M chiar pe Podul Crimeea, pod considerat o facilitate critică a cărei integritate are o semnificație majoră nu atât pentru aprovizionarea trupelor ruse care au invadat sudul Ucrainei, cât pentru moralul acestora și al armatei ruse în general.
Ucraina a primit recent primele sale avioane de luptă F-16 din Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Norvegia. Oficialii olandezi confirmă că Ucraina poate folosi aceste avioane pentru a ataca ținte în interiorul Rusiei.
Achiziția sistemelor Patriot cu rază lungă de acțiune reprezintă cel mai mare program de înzestrare din istoria României. Iar în jurul său s-au născut multe dezinformări, unele alimentate de propaganda rusă, altele chiar de persoane din media fără vreo minimă verificare. Recent am observat că în spațiul public au fost readuse două astfel de mituri, preluate și nemestecate de o parte a publicului, fapt pentru care sunt necesare câteva clarificări. Căci a greși e omenește, a o face cu intenție ridică deja alte semne de întrebare. Ce țin inclusiv de destabilizare și chestiuni de securitatea națională.
După două zile, parchetul francez a rupt tăcerea și a publicat detalii despre reținerea de sâmbătă a miliardarului Pavel Durov, creatorul Telegram.
După dezastrul și degringolada din primele săptămâni de invazie, Moscova a țesut o întreagă mitologie in jurul "simbolisticii" literei Z și V, iar strategii rusi au scormonit repede o poveste în care cele două banale litere au fost reșapate în simboluri ale Victoriei și "denazificării".
Din cauza incursiunii ucrainene, Federația Rusă a evacuat deja peste 121.000 de locuitori din nouă raioane ale regiunii Kursk, a raportat agenția rusă TASS. Această zonă are un total de aproximativ 1,1 milioane de locuitori, așa că aproximativ unul din nouă ruși a fost strămutat.
Chișinăul este victima unor atacuri hibride fără precedent din partea Federației Ruse care, în ultimii doi ani, a susținut mai toate mișcările de destabilizare posibil, precum: proteste de stradă la Chișinău și în marile orașe, susținerea oficialilor din Găgăuzia și Transnistria, sprijinirea mișcărilor pro-ruse din Moldova, precum blocul ”Victorie” (”Pobeda”), al cărui pseudo-congres (pe tiparul congreselor partidelor comuniste interbelice) a fost organizat la Moscova.
În cadrul unui discurs susținut la deschiderea forumului tehnico-militar internațional Armata-2024, care a început în localitatea Kubinka de lângă Moscova, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat, pe 12.08.2024, că „operația militară specială” - invadarea ilegală a Ucrainei - este o confruntare armată între Rusia și ceea ce rușii numesc „Occidentul colectiv” condus de SUA.
Portalul de știri online al MApN, Inforadar, atrage atenţia cu privire la răspândirea unei dezinformări apărută pe un canal din rețeaua de socializare Telegram și redistribuită în alte rețele din România, cu privire la un așa-zis „Raport despre activitățile MApN despre antrenarea piloților ucraineni în anul 2024” – facsimilul marcat cu eticheta „fake news”.
Rusia, China și Iranul vor încerca probabil să folosească tentativa de asasinat a fostului președinte american Donald Trump și decizia actualului președinte american Joe Biden de a nu candida pentru realegere ca parte a operațiunilor lor propaganda şi război informaţional în curs de desfășurare pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale din SUA.
Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova atrage atenția cetățenilor asupra unor falsuri promovate în presa din Rusia, precum că ministrul Mihai Popșoi ar fi declarat că se pregătește extrădarea cetățenilor ucraineni apți de luptă.
Videoclipul conține imagini reale, dublate de o voce generată artificial. „Este doar o parodie”, s-a justificat antreprenorul, la peste 5 ore de la postare.
Publicația poloneză Visegrad 24 a intrat într-un „breaking news” pe Twitter, precizând că dronele ruse de tip Shahed, achiziționate din Iran, ar fi fost doborâte de sisteme antiaeriene românești Gepard. Avem și o reacție promptă a Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia Națională 2024-2034. Noul document este adaptat la situația regională și tendințele sistemului internațional de securitate.
La Centrul F-16 de la Baza Aeriană Fetești vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar și piloți ucraineni. Avioanele de aici nu vor merge în Ucraina, așa cum susține propaganda Moscovei.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marți la New York pentru a participa la sesiunile Consiliului de Securitate al ONU din 16 și 17 iulie în timpul președinției Rusiei, care a început la 1 iulie.
Portalele de propagandă ruse emit din nou dezinformări masive cu privire la avioane de tip F-16 Fighting Falcon care, decolând din România, efectuează misiuni de luptă în Ucraina.
Ministerul Apărării rus a informat duminică dimineața că rachete balistice Iskander au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete sol-aer Patriot în regiunea Odesa.
Rusia blochează site-urile a 81 de mass-media europene.
Din când în când este bine să ne reamintim de eroii noștri, să le privim faptele cu atenție și să le înțelegem semnificațiile și ecoul în timp. Unii dintre ei au activat în „Careul de Aşi”, porecla dată celei mai renumite unități a Marinei Regale Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Președintele interimar Ilie Bolojan a efectuat o vizită la militarii români dislocați în Bosnia și Herțegovina, cu ocazia unei escale la Sarajevo, la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Tirana. Vizita a fost motivată de respectul față de Armata României și de dorința de a transmite aprecierea față de militarii care contribuie la menținerea păcii în regiune.
Negociatorii ruşi la discuţiile de pace de la Istanbul au cerut Ucrainei să-şi retragă trupele din toate regiunile ucrainene revendicate de Moscova înainte ca Rusia să fie de acord cu o încetare a focului, a declarat sâmbătă pentru Reuters un înalt oficial ucrainean familiarizat cu discuţiile.
O întâlnire între preşedinţii rus Vladimir Putin şi respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este "posibilă", cu condiţia ca Moscova şi Kievul să fi ajuns la "acorduri" în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuţii directe de pace dintre cele două părţi din 2022, informează Agerpres și AFP.
Un lot suplimentar de avioane de luptă sovietice MiG-29, pe care Polonia le retrage din serviciul Forțelor Aeriene, ar putea fi transferat în Ucraina, a declarat însărcinatul cu afaceri polonez la Kiev, Piotr Lukasiewicz, într-un interviu acordat publicației European Pravda. Polonia deja a livrat alte avioane MiG-29 către Ucraina, fiind de fapt statul care a spart gheața.
În topul succeselor militare realizate de Ucraina în cei peste trei ani de război declanșat de Federația Rusă se numără cu siguranță cel pe mare. Azi, Flota rusă de la Marea Neagră e ținută, la propriu, în șah și împinsă, departe de linia frontului. Fără nicio navă de suprafață sau fără submarine, ucrainenii au reușit să scufunde zeci de nave mai mari sau mai mici ruse, folosindu-se de drone sau rachete. Inclusiv „mândria” Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost scufundat. Dar în 2022, în primele etape ale invaziei pe scară largă, lucrurile stăteau diferit. Ucrainenii povestesc cum rușii au ajuns în zona României, dar dezvăluie și câte nave ruse de luptă mai sunt azi în Crimeea ocupată.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agențiile Agerpres și DPA.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut sâmbătă Statelor Unite să părăsească Orientul Mijlociu, pe fondul discuţiilor indirecte dintre cele două ţări cu privire la programul nuclear al Iranului, şi a calificat statul Israel drept "o tumoră canceroasă periculoasă şi letală în regiune", care trebuie "extirpată", informează Agerpres, AFP şi Reuters.
Statele Unite se confruntă cu o probabilitate tot mai mare a unui conflict militar major cu China în următorii ani, un scenariu care, spre deosebire de angajamentele externe recente, ar putea avea repercusiuni directe și disruptive pe teritoriul american. Aceasta este avertizarea tot mai apăsată transmisă de oficiali militari de rang înalt, pe măsură ce tensiunile legate de Taiwan continuă să escaladeze, iar Beijingul își accelerează pregătirile militare.
Statele Unite ale Americii vor începe discuții cu aliații europeni privind o posibilă reducere a numărului de trupe americane staționate pe continent, a anunțat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker. Aceste discuții sunt planificate să demareze "mai târziu în acest an", după summitul NATO din iunie de la Haga, a precizat Whitaker.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat o nouă avertizare publică privind intensificarea unei campanii de dezinformare coordonate, menită să influențeze procesul electoral din România. Autoritățile atrag atenția că rețeaua de pagini online de tip "Doppleganger", care imită identitatea vizuală a unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă autentice, și-a reluat acțiunile, de data aceasta într-o manieră mult mai agresivă și mai puțin disimulată decât anterior.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat pe 14 mai 2025 două vânzări militare către Turcia, constând în sisteme avansate de rachete aer-aer, a căror valoare atinge 304,1 milioane de dolari, conform anunțului făcut de Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității Apărării (DSCA). Aceste achiziții strategice includ 53 de rachete AIM-120C-8 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) și 60 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II, alături de echipamentul și serviciile de suport aferente. Vânzarea acestor arme este menită să consolideze capacitățile de apărare aeriană ale Turciei, să îi întărească rolul în cadrul NATO și să aprofundeze interoperabilitatea militară cu Statele Unite.
Regatul Unit și Germania și-au anunțat intenția de a dezvolta o capabilitate de atac la mare distanță, cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. În prezent se cunosc puține lucruri despre acest sistem, în afară de faptul că va fi livrat în anii 2030 și că Ministerul Apărării din Marea Britanie l-a descris ca fiind o armă de „atac de precizie la mare distanță”.
Într-o mișcare strategică menită să-și consolideze semnificativ capacitățile de apărare pe fondul tensiunilor regionale în creștere, Ministerul polonez al Apărării Naționale a finalizat pe 15 mai, la Varșovia, un acord istoric cu compania poloneză de tehnologie militară WB Group. Contractul-cadru vizează achiziția a aproape 1.000 de seturi, totalizând aproximativ 10.000 de unități individuale, de muniții de tip "loitering munition" Warmate.
Peste 92.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri la ora 16:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
România ar putea începe în curând să exporte tehnică militară, marcând o schimbare de abordare şi un rol mai activ pe piața europeană de apărare. Declarația a fost făcută joi la Brașov de către Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, cu ocazia unei vizite de lucru la uzinele Carfil SA și IAR Ghimbav, parte a industriei național de apărare.
Grupul de hacking rusesc Fancy Bear, asociat cu serviciul de informații militare GRU, desfășoară o vastă campanie de spionaj cibernetic, vizând conturile de email ale oficialilor ucraineni de rang înalt, precum și ale executivilor din companii de apărare din alte țări care furnizează echipament militar Kievului. Potrivit unei noi cercetări publicate de firma de securitate ESET, această campanie, activă încă din 2023 și detectată cel mai recent pe 17 aprilie, exploatează vulnerabilități în diverse platforme de software de webmail, inclusiv unele folosite la scară largă.
Forțele Aeriene și Lockheed Martin sunt în discuții pentru a accelera atribuirea simultană a două contracte subsecvente - Loturile 18 și 19 - în cadrul Programului avionului F-35 Joint Strike Fighter.
Primele discuții directe dintre reprezentanții Ucrainei și Rusiei de la începutul invaziei rusești din februarie 2022 au început vineri, la ora 13:40, la Palatul Dolmabahce din Istanbul.
Un avion B-52 al Forțelor Aeriene Americane, care urma să efectueze, pe 16 mai, un survol la joasă altitudine în Letonia a fost amânat datorită vremii severe.
Propaganda rusă analizează din toate unghiurile posibile anunțul recent al Franței cu privire la extinderea „umbrelei nucleare” deasupra Europei. Și, în ciuda poziției moderate ale României, voinței politice sau a lipsei de cadru legislativ, România totuși deschide o listă scurtă în care se mai află, desigur, și Polonia stat cu un narativ mult mai pregnant care tocmai ce a semnat un acord militar bilateral cu Franța. Experții ruși rostesc numele României folosind două argumente.
Rezultatele conflictului aerian dintre India și Pakistan au arătat adevărata putere a armelor chineze. Indienii au pierdut cel puțin un Dassault Rafale, mândria Forțelor Aeriene Franceze.
Emiratele Arabe Unite vor investi 800 de milioane de dolari în portul sirian Tartus. Anunțul vine imediat după ce președintele american Donald Trump a anunțat ridicarea sancțiunilor americane împotriva Siriei în timpul unei vizite în Arabia Saudită.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a informat, pe 16.05.2025, că un avion de vânătoare de tip F-16 s-a prăbușit în timpul unei misiuni executate pe timp de noapte.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, l-a demis pe comandantul șef al Forțelor Terestre Ruse, generalul Oleg Saliukov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ferm că integritatea teritorială a Ucrainei este un principiu fundamental, consfințit de Constituție, excluzând astfel orice posibilitate de negociere privind statutul teritoriilor aflate sub ocupație temporară, inclusiv peninsula Crimeea. Declarația categorică a fost făcută în capitala Turciei, Ankara, în cadrul unei conferințe de presă susținute în urma convorbirilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.
Armata Statelor Unite și-a reafirmat angajamentul ferm față de apărarea colectivă a NATO prin desfășurarea sistemului de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată M142 HIMARS în cadrul Exercițiului Hedgehog 2025 (Ariciul 2025), cel mai amplu exercițiu militar național desfășurat vreodată de Estonia. Manevrele, la care participă peste 16.000 de militari din Estonia și din state membre NATO și care se desfășoară în apropierea orașului Voru, subliniază accentul strategic al Alianței pe pregătirea operațională și descurajarea de-a lungul Flancului Estic.
Forțele Armate Poloneze au făcut un pas important în direcția consolidării suportului logistic pentru tancurile de luptă M1 Abrams, prin semnarea unui acord de parteneriat strategic între compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS) și firma poloneză Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne (WZM). Obiectivul central al acestui parteneriat este dezvoltarea unei capacități industriale naționale dedicate sprijinului operațional al tancurilor Abrams aflate în dotarea armatei poloneze.
Statele Unite iau în considerare dezvoltarea unui nou avion de luptă F-55, precum și modernizarea avionului de luptă F-22 la versiunea Super Raptor. Președintele Donald Trump a declarat acest lucru în timpul unui eveniment organizat la baza aeriană Al-Udeid din Qatar.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a prezentat pe 15 mai 2025 specificațiile tehnice ale noii sale generații de drone navale, Magura V7. Potrivit informațiilor şi imaginilor prezentate de publicaţia ucraineană Militarnyi, această dronă de ultimă generație ar fi fost deja utilizată cu succes la începutul lunii mai pentru a doborî două avioane de vânătoare rusești Su-30, un eveniment care, dacă este confirmat pe deplin, marchează o modernizare notabilă a capacităților militare ucrainene în Marea Neagră.
În timp ce toată lumea stă cu ochii ațintiți asupra negocierilor de pace de la Istanbul, trupele ruse fac progrese în Republica Populară Donețk (RPD), unde au anunțat capturarea unor noi localități. Astfel, pe 15.05.2025, Ministerul rus al Apărării a informat că Grupările de trupe Vest și Centru au preluat controlul asupra localităților Torskoye și Novoaleksandrovka.
Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.