Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Propagandă/Dezinformare
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Călin Georgescu, foto: Agerpres
Călin Georgescu, foto: Agerpres

E vorba de documente oficiale, rapoarte strict secrete prezentate în CSAT de MAI, SIE și SRI. DefenseRomania a analizat documentele care redau clar implicarea directă a Federației Ruse în alegerile prezidențiale din România, precum și mecanismul care au dus la acest rezultat. Redăm din raportul desecretizat al MAI, SIE și SRI:

SIE:

„Rusia a depus eforturi constate pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență, prin extinderea infrastructurii online (portofoliul variat de canale de diseminare: vectori oficiali, formatori locali și rețele de troli) și diversificarea tehnicilor de răspândire a narativelor (pro-ruse, cu accentul pe distribuirea lor la nivel local (ex. coordonarea mesajelor, creșterea cantității și calității conținutului multimedia, inclusiv realizat prin intermediul softurilor de inteligență artificială; deturnarea și crearea de hashtagu-uri preponderent pe rețeaua X)    

Se menține interesul Moscovei pentru creșterea șanselor candidaților proruși, de extremă dreapta, antisistem, „pacifiștilor” și reprezentanților mișcărilor naționaliste. În viziunea Kremlinului, extrema dreaptă europeană este receptivă față de Moscova și este pe un trend ascendent de popularitate.    

Tehnici și proceduri:

crearea și consolidarea unor rețele extinse de platforme online și canale/grupuri pe rețelele de socializare; dezvoltarea de rețele de sprijin/pro-Kremlin, care să acționeze ulterior ca vectori de promovare a narativelor ruse, cu accent pe formatori de opinie locali cu vizibilitate/viziuni eurosceptice; diversificarea metodelor de eludare a măsurilor occidentale; organizarea de evenimente culturale dedicate valorilor/politicilor ruse;  scoaterea din context a unor declarații ale oficialilor european; alimentarea unor teorii conspiraționiste; fabricarea de conținut deepfake pentru defăimarea unor candidați incomozi.

România este percepută de centrii de decizie de la Moscova ca stat inamic (neprieten) iar potrivit datelor noastre, Moscova adoptă o politică de descurajare activă față de România. În viziunea Rusiei țara noastră: „Provoacă și amenință” securitatea Rusiei prin potențialul militar NATO și american găzduit, „vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei” (problematica Tezaurului), reprezintă un concurent direct în R. Moldova”. 

SRI:

„Ascensiunea acestuia (n.r. Călin Georgescu) în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creșterea popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok, care a reușit să îi asigure victoria în primul tur, cu 22.94%.

Călin Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În sondaje din perioada 30 octombrie - 5 noiembrie asupra intenției de vot, candidatul Călin Georgescu era cotat la sub 1%. În sondaje din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6.2% intenție de vot, iar la 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10.6%.  

Rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înaintea datei scrutinului electoral. 797 din conturi au fost create încă din 2016. Campania de promovare a fost o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

(...)

Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adresa IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare  a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți).

Sistemele electorale au fost atacate cibernetic. Mai exact, unele platforme de hacking ”de sorginte rusă” și un canal privat de Telegram au publicat credențiale de acces asociate ”bec.ro”, ”roaep.ro” și ”registrulelectoral.ro”. Datele au fost obținute prin țintirea ”utilizatorilor legitimi” care aveau acces legitim cu user/parolă sau prin ”exploatarea serverului legitim”.

Călin Georgescu a beneficiat de un tratament preferențial la nivelul platformei TikTok, deoarece conținutul postat de acesta nu a fost marcat ca aparținând unui candidat, aspect ce a favorizat diseminarea în masă, videoclipurile publicate nefiind asociate oficial cu campania electorală.

Promovarea lui Călin Georgescu a fost realizată și de către Bogdan Peșchir, având cont de TikTok ”bogpr”. Peschir a donat peste un milion de eurp către alte conturi implicate în promovarea candidatului Călin Georgescu. Peșchir deține o companie de IT (Digital ON-RAMP Sollutions SRL) și este prieten si cunoscut cu Gabriel Prodanescu. Mai concret, Peșchir a fost angajat în două companii deținute de Gabriel Prodanescu (GLOBAYA FINTECH SRL și BitXatm Technology) care activează în domeniul criptomonedelor.

”Mod de operare al unui actor statal”

- creșterea conturilor nu a fost organică (similară unor evenimente virale natural), astfel că TikTok aprecizaă că, practic, sunt voluntari coordonați („mass guerilla political campaign” sau „forță brută de atac în cybersecurity).

- România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal. Pentru aceste atacuri cibernetice au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de țări.

- au fost identificate canale de Telegram și Discord în care se punea la cale cum să se evite blocarea conturilor pe platformă. Cu toate acestea, nu s-a detectat o legătură directă între multiplele conturi de promovare , fiindcă activitatea se făcea din geolocații diferite.

 

„În spate este o firmă foarte bună de digital marketing". Concluziile analizei SRI mai relevă următoarele:

- activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă    

- cei implicați în campania de promovare a celui în cauză dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate ale TikTok, având know-how-ul necesar pentru eludarea acestora

- în spate este o firmă foarte bună de digital marketing.

 

MAI: 

Direcția Generală de Protecție Internă din MAI a precizat că au existat campanii neetichitate ca atare. Peste 100 de influenceri (cu peste 8 milioane de urmăritori) au fost supuși unei acțiuni de manipulare.

În intervalul 13-26 noiembrie, campania a avut o creștere abruptă  ajungând pe locul 9 mondial în topul trendurilor. Analiza indică situații similare cu cele întâlnite în Republica Moldova.

Influencerii au fost plătiți printr-o platformă dedicată micro-influencerilor, fondată de o o companie privată. Influencerii au fost remunerați pentru campanie, în funcție de numărul de urmăritori (400 de ron la 20.000 de urmăritori).

SIE precizează că Rusia are o istorie în a se interfera în procesele electorale din alte state. Kremlinul a comandat cercetări sociologice detaliate ale statelor țintă.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ce scrie propaganda rusă după ce Maia Sandu l-a învins pe Stoianoglo, candidatul pro-rus. „Forțele române vor suprima protestatarii pașnici”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
Cam așa arată profilul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei: „De asta avem nevoie de Kiev, nenorocitule”
”Alegerile din Moldova nu au fost libere!”. Discreditarea rezultatului referendumului, soluția de rezervă a Moscovei
Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova
Câți luptători Wagner sunt în Moldova și de ce vor rușii ca aceștia să fie vorbitori de română. Atenție la intrarea lor în România
Banii lui Șor, Wagner, sute de preoți la Moscova. Referendumul e crucial în Moldova iar Rusia folosește la maximum războiul hibrid pentru a nu scăpa din mână Moldova
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Orban cântă câteva dintre ariile favorite ale propagandei ruse. După ce a fost pus la zid în Parlamentul European, liderul ungar acuză: Mercenarii de la Bruxelles vor să ne bage în război
Ambasada Rusiei în România reia mai vechea temă a propagandei ruse privind armele chimice. Rușii acuză un „complot mondial” împotriva lor pentru ca Ucraina să folosească arme chimice
Oficialii serviciilor americane de informații afirmă că adversarii SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale prin campanii de dezinformare
Schema ”Șor”: Cu 15 milioane de dolari, Rusia a cumpărat 10% din voturi. Moldova blochează site-urile rusești; trei candidați ar putea fi excluși din cursa electorală
România, în meniul propagandei ruse: Dacă Israelul poate ataca, noi putem ataca România, Țările Baltice sau Polonia
Rusia a aruncat bombe termobarice în Ucraina. ”Am folosit cele mai puternice arme non-nucleare”, se laudă propaganda. De ce adevărul ar putea fi altul
Ilan Şor a lansat de la Moscova un post TV dedicat Moldovei. Omul Kremlinului promite bani moldovenilor care votează împotriva aderării la UE
Budapesta rămâne lupul moralist al Europei și dă vina pe Kiev pentru războiul din Ucraina. ”Ne-am învățat lecția în 1956”, spune consilierul lui Orbán
Interdicția impusă de Meta asupra propagandei rusești nu este suficient de severă: Măsurile luate sunt în mare parte „simbolice”
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
Asaltul Rusiei asupra Chișinăului se intensifică. ”Nici în Ucraina nu am văzut un asemenea furt cinic de limbă”. Bonus: Două sperietori agitate constant de Moscova
Rușii mizează pe Pantsir-S1M pentru apărarea Podului Crimeea sau e doar un joc disperat de imagine?
Țările de Jos acordă Ucrainei permisiunea să folosească F-16 pe teritoriul Rusiei
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Kremlinul, în picioare după arestarea lui Pavel Durov - ”șeful de comunicații al armatei ruse”. Lavrov denunță încălcarea libertății de exprimare
Armata Z-ero, la 2 ani jumate după invazie. Cum a transformat propaganda rusă dezastrul "în 3 zile suntem la Kiev", într-o companie patriotică
Rusia a evacuat fiecare al nouălea rezident al regiunii Kursk. Ce motive ar putea avea Moscova pentru o operațiune de relocare ce pare inutilă
Chișinăul e din nou ținta războiului hibrid rusesc: Știrea falsă cu F-16 ucrainene în R. Moldova, preluată oficial de Kremlin
Noul ministru rus al Apărării vorbește despre confruntarea cu NATO. Acesta a numit patru condiții necesare pentru obținerea victoriei ruse în Ucraina
MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România: Acest „document” este un fals grosolan
Principalii adversari ai SUA "își acoperă urmele" prin perfecționarea operațiunilor de manipulare a alegerilor: Monitorizează îndeaproape evoluțiile politice din Statele Unite

Ştiri Recomandate

Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
Ce poate învăţa România din noua Strategie de Securitate Națională a Poloniei? General polonez: În calitate de stat aflat la frontiera NATO, nu ne mai permitem o abordare pur defensivă
"A fost găsit sub fereastră". Continuă epidemia de sinucideri din Rusia; încă un oficial din Rusia a căzut de la etaj
Clivajul NATO | Statele Baltice sfidează axa franco-germană în privința renunţării la armamentul american: Securitatea nu poate aștepta
Colonel din Forțele Aeriene ucrainene, recrutat de soție în FSB. Sarcina sa era de a trimite coordonatele bazelor aeriene
Bătrânul F-22 Raptor e pariul SUA: Modernizări de zeci de milioane de dolari pentru a menţine superioritatea aeriană în fața Chinei
Exercitiu militar NATO in Estonia: Sursa foto: SHAPE - NATO Allied Command Operation/X.
EXCLUSIV
Rusia este o amenințare acută pentru Europa, pentru NATO, pentru întreaga lume civilizată: „Putin are nevoie de conflict, așa cum peștele are nevoie de apă”
După ce a vorbit la telefon cu Donald Trump, Vladimir Putin a lovit violent capitala Ucrainei cu drone și rachete balistice
Marina Britanică nu slăbește din ochi navele rusești: Submarinul “Novorossiysk”, monitorizat în Marea Nordului și Canalul Mânecii
F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
pixel