Algeria ar putea fi supusă sancțiunilor americane ca urmare a relației cu Rusia. Algeria a renunțat la 50% din cererile de arme din SUA
Vicepreședintele Comisiei de Informații a Senatului SUA, Marco Rubio, a cerut sancționarea Algeriei, prin Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), din cauza relațiilor militare strânse cu Rusia.
Într-o scrisoare pe care i-a adresat-o secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken, Rubio a scris: "Rusia este cel mai mare furnizor militar al Algeriei, aceasta fiind printre cei mai mari patru cumpărători de arme rusești la nivel mondial, culminând cu un acord de arme de 7 miliarde de dolari în 2021".
Marco Rubio invocă secțiunea 231 din CAATSA care îi cere președintelui să impună sancțiuni părților implicate în tranzacții semnificative cu reprezentanți ai sectoarelor de apărare sau de informații ale Federației Ruse. Președintele a delegat această autoritate Secretarului de Stat, în consultare cu Secretarul Trezoreriei.
Vicepreședintele Comisiei de Informații a Senatului SUA precizează că fluxul de bani din orice sursă către Rusia nu va face decât să întărească și mai mult mașina de război rusă din Ucraina. Cu toate acestea, măsurile disponibile nu au fost încă folosite.
Peste 60% din armamentul Algeriei e din Rusia. Algeria a renunța din 2010 la 50% din cererile de arme din SUA
Senatorul american susține în scrisoarea sa: "Vă încurajez să luați în serios amenințarea pe care Rusia continuă să o prezinte pentru stabilitatea globală și să vizați în mod serios și adecvat părțile care cumpără echipamente rusești".
Algeria achiziționează peste 60% din armele sale din Rusia și deține 6 submarine de fabricație rusă. Forțele Armate algeriene dețin avioane de luptă MiG-29 și Su-30, sute de tancuri T-90 și T-72 și sisteme S-300 și S-400.
Algeria a decis în 2010 să renunțe la peste 50% din cererile de arme pe care le solicitase anterior Statelor Unite.
Algeria și Rusia au semnat în 2001 un "acord de parteneriat strategic" care prevede cooperarea în domeniile economic, comercial, energetic, militar, științific și tehnic.
Cele două ţări sunt, de asemenea, mari producători de petrol şi gaze şi se află în fruntea furnizorilor de gaze naturale pentru Europa. Rusia are şi investiţii mari în sectorul energetic în Algeria, conduse de companiile Gazprom, Lukoil şi Zarubezh.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News