DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 20 septembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ambasada și-a îndemnat cetățenii să rămână vigilenți în zilele premergătoare datei de 24 august și să ia măsurile de precauție necesare pentru siguranța lor. Ucraina va marca pe 24 august al 33-lea an de independență față de Uniunea Sovietică.
Anterior, Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat că invazia armatei ucrainene în zona de graniță a regiunii Kursk exclude automat orice posibilitate de negocieri de pace cu Ucraina. Oficialii de la Moscova au acuzat că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk se realizează cu aprobarea Occidentului și cu sprijinul deplin al acestuia.
Comentând prezența angajaților occidentali din mass-media în teritoriile ocupate de Forțele Armate Ucrainene, Ministerul de Externe rus a subliniat că vizitarea teritoriului rus de către jurnaliștii străini este posibilă doar dacă aceștia obțin viză și acreditare de la autoritățile competente.
La rândul său, Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a anunțat că jurnaliștii străini care au trecut ilegal granița intrând pe teritoriul rus vor fi trecuți pe lista internațională cu persoanele urmărite.
Comentariul autorului: După intrarea trupelor ucrainene în Rusia, toată lumea s-a așteptat ca Moscova să recurgă la o lovitură de represalii împotriva Ucrainei, mai ales că președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că forțele ruse “vor răspunde în mod adecvat” la atacul ucrainean.
În plus, în ultimele săptămâni, armata rusă nu a mai executat atacuri de amploare cu rachete de croazieră asupra teritoriului Ucrainei, limitându-se la lovituri nocturne cu drone de atac și lansări punctuale de rachete Iskander în timpul zilei.
Cu toate acestea, atacul masiv al trupelor ruse nu a fost lansat încă, dar cu siguranță el va avea loc în zilele următoare, așa cum avertizează și oficialitățile americane.
Experții militari ruși consideră însă că lovitura principală nu va fi aplicată instituțiilor guvernamentale ucrainene, deoarece, deși aceasta ar fi utilă pentru atenuarea imaginii “șifonate” a părții ruse, din punct de vedere militar, efectul unei astfel de acțiuni ar fi unul minim. În primul rând din cauza faptului că este puțin probabil ca reprezentanții de frunte ai regimului de la Kiev să se afle în birourile lor oficiale.
De asemenea, lovirea unor facilități militare ale Ucrainei din diferite regiuni ale acesteia au devenit deja atât de obișnuite încât ar fi imposibil să fie numite un răspuns adecvat la “aventura” trupelor ucrainene în regiunea Kursk.
În aceste condiții, planificatorii militari ruși caută ținte mai ambițioase și mai distructive, care să pună cu adevărat probleme liderilor de la Kiev. Una dintre opțiunile luate în calcul este reprezentată, de exemplu, de distrugerea podurilor peste Nipru.
Cel mai probabil, weekendul următor va aduce mai multe răspunsuri la întrebările care circulă acum în presa din Rusia, Ucraina și nu numai.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 20 septembrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.
Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.
Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei Iraniene însărcinată cu operaţiile externe, a efectuat, marți, o vizită inopinată în capitala irakiană, Bagdad, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu lideri politici din Cadrul de Coordonare și liderii unor facţiuni armate irakiene sprijinite de Teheran.
E.S. David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, în cadrul Budapest Forum 2024, a susținut un discurs manifest și extrem de sugestiv și îngrijorător cu privire la calea pe care Ungaria, stat membru UE și NATO a ales-o. Iar din păcate nu mai vorbim de „simple cuvinte” pe care Guvernul Orban le folosește, ci de acțiuni profund anti-europene și anti-americane care vor schimba inevitabil raportul de relație între Budapesta și aliați.
România a cerut pe 18 septembrie un răspuns „robust și coordonat” al NATO în cazul dronelor rusești care încalcă spațiul aerian aliat în timpul atacurilor împotriva Ucrainei. Vorbind la o reuniune a formatului București Nouă (B9), ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a cerut „aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”.
Dronele ucrainene au țintit cu succes un depozit de arme din Toropets, în regiunea rusă Tver, în cursul nopții, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent la 18 septembrie.
În noaptea zilei de 17 septembrie, mai multe explozii au fost înregistrate de martori oculari locali în apropierea bazei aeriene ruse Engels, aflată la 750 km de Ucraina. Deși rapoartele oficiale nu au fost încă publicate, există probabilitatea unui atac cu dronă, deoarece presa rusă a relatat desfășurarea de misiuni de apărare aeriană, în regim de urgenţă, în regiunile Kursk și Bryansk în acea noapte.
De peste trei săptămâni, atacurile rusești cu drone explozive Shahed s-au intensificat la un nivel nemaiîntâlnit până acum în războiul ruso-ucrainean. Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou peste 50 de UAV-uri Shahed asupra Ucrainei.
Rusia a pregătit o facilitate militară pe insula Novaya Zemlya pentru noi teste nucleare. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu cu contraamiralul Andrei Sinitsin, șeful facilității de testare a armelor nucleare, realizat de presă rusă. În timpul interviului, oficialul rus a precizat că facilitatea este pe deplin pregătită pentru reluarea testelor nucleare, care nu au mai fost efectuate pe acest sit de la 24 octombrie 1990.
Sute de pagere portabile au explodat aproape simultan marți în Liban și în unele părți ale Siriei, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv membri ai organizației jihadiste Hezbollah și o fetiță, și rănind un ambasador iranian, au declarat oficiali ai guvernului și Hezbollah. Oficialii au arătat cu degetul spre Israel în ceea ce a părut a fi un atac complex, de la distanță, care a rănit mai mult de 2 700 de persoane într-un moment de creșterea tensiunilor de la granița cu Libanul.
„Serviciile secrete rusești sunt peste tot. Iar propaganda lor este peste tot, nu numai în Estonia, ci peste tot în lume”, a declarat președintele estonian Alar Karis pentru Kyiv Independent în timpul unui interviu acordat în marja celei de-a 20-a Conferințe anuale privind Strategia Europeană de la Yalta (YES), desfășurată la Kiev.
Marina ucraineană a efectuat recent un atac cu rachete asupra depozitelor de muniții din apropierea orașului ucrainean Mariupol, ocupat de Rusia, potrivit unei declarații din 17 septembrie.
Fiecare țară NATO va putea lua o decizie în mod individual cu privire la posibilitatea de a permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia, a declarat secretarul general demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat postului de radio LBC din Marea Britanie, publicat pe 16 septembrie.
Desființată în 2010, Brigada de Geniu a fost reactivată de Forțele Terestre Franceze. Ceremonia oficială s-a desfășurat la celebrul ansamblu arhitectural militar francez - Hotelul Invalizilor din Paris, pe 11 septembrie. Brigada de Geniu va fi un element esențial pentru controlul mediului în care se vor desfășura luptele de mare intensitate au precizat Forțele Terestre franceze referindu-se la misiunea brigăzii în arhitectura operațiilor militare terestre ale secolului 21.
Premierul britanic Keir Starmer a purtat discuții în Italia cu omologul său italian la 16 septembrie, în încercarea de a obține sprijin pentru propunerea sa de a permite Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei. Citând persoane familiarizate cu acest subiect, ziarul Bloomberg a raportat că Starmer va purta discuții similare și în Franța și Germania în zilele următoare.
O unitate ucraineană a oprit cu succes un asalt al trupelor ruse în direcția Pokrovsk, orașul strategic din regiunea Donețk pe care trupele Rusia vrea acum să-l cucerească. Militarii ucraineni au postat pe Telegram un material video care surprinde distrugerea unei coloane de blindate ruseşti.
Situația de securitate din Orientul Mijlociu tinde să se deterioreze și mai mult după ce rebelii Houthi au lovit Israelul, duminică dimineața, cu o rachetă balistică, aproape sigur și hipersonică, de la o distanță de peste 2.000 de km.
Nu este nicio noutate că, din punct de vedere al modului în care își tratează proprii angajați, Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a ajuns încă la un nivel general de maturitate care să-i permită să fie considerat în zona civilizată. După ce au fost ademeniți de tineri în sistem cu etichete capcană precum “patriotism”, “onoare”, “demnitate”, “respect”, “ordine” etc., militarii de carieră au fost exploatați fără nicio limită fizică și psihică, iar după ce au fost storși de energie în cea mai frumoasă parte a vieții lor, MApN i-a aruncat în masa amorfă de balast social etichetată cinic “pensionari speciali”.
Germania nu va permite Ucrainei să lanseze atacuri cu arme germane departe în spatele frontului „chiar dacă alte țări decid altfel”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Declarația sa vine la scurt timp după ce președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer nu au ridicat restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei, în timpul întâlnirii lor de la Washington din 13 septembrie, în timp ce mass-media continuă să relateze despre semne încurajatoare că interdicția ar putea fi anulată.
La 13 septembrie 2024, unități ale forțelor ucrainene de asalt aerian au respins un asalt mecanizat al forțelor aeropurtate ruse în regiunea Kursk. Forțele ucrainene au publicat mai multe imagini pe Telegram, prezentând momentul confruntării cu trupele ruse.
Într-un interviu acordat publicației Business Insider, comandantul Diviziei 11 Desant Aerian din cadrul Forțelor Armate ale SUA, general maior Joseph Hilbert, a declarat, pe 14.09.2024, că unități ale diviziei au fost dislocate în Insulele Aleutine, Alaska, în legătură cu exercițiile rusești de amploare Ocean-2024.
„Trebuie să ne îndepărtăm de o eră care era axată exclusiv pe eficiență. Acum trăim într-o eră care necesită eficacitate.” Interesul comercial pe termen scurt pune în pericol interesul colectiv pe termen lung, a spus amiralul Rob Bauer într-un discurs ce pune un semnal de alarmă pe dimensiunea economică a apărării NATO.
Expertul ucrainean în probleme de politică internațională Ivan Iakovina a explicat la Radio NV de ce crede că dictatorul rus Vladimir Putin s-ar putea pregăti serios pentru un război cu NATO și ce l-ar putea determina să facă asta. Războiul ia acum o turnură foarte interesantă, și anume, Vladimir Putin pare să fie serios hotărât să lupte împotriva țărilor NATO. Cel puțin vorbește despre asta și nu pare să blufeze.
SUA și Regatul Unit ar putea fi pe punctul de a face ceea ce ar putea fi o mișcare extrem de importantă în ceea ce privește războiul din Ucraina, rapoartele sugerând că ambele țări ar putea permite în curând Kievului să își folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate adânc pe teritoriul Rusiei. În acelaşi timp, Suedia și Finlanda sar etap ''ar putea'' şi spun răspicat că nu vor interzice Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care le-au furnizat, în contextul amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa NATO.
Forțele Armate Ucrainene au făcut o pătrundere într-o nouă secțiune a liniei frontului din regiunea Kursk. Un material video cu momentul în care se desfăşoară noul atac a fost publicat de militarii unității ucrainene ''Khorne Group'' din cadrul Brigăzii 116 Mecanizată. Potrivit mass-mediei ucrainene, străpungerea frontierei ruse a avut loc în zona satului de frontieră Vesele.
Descoperirea de microelectronică de fabricație americană în armele rusești confiscate în Ucraina ridică semne de întrebare alarmante cu privire la eficacitatea sancțiunilor și a controalelor la export ale SUA. În ciuda eforturilor de a preveni acest lucru, tehnologia americană alimentează în mod involuntar mașina de război a Rusiei. Situația evidențiază nevoia urgentă de supraveghere mai strictă a lanțurilor de aprovizionare globale și dezvăluie provocările complexe în prevenirea deturnării tehnologiilor cu dublă utilizare către adversari.
Informațiile publicate miercuri de presa ebraică au susțínut că în timpul atacului aerian major lansat duminica trecută de forțe speciale israeliene asupra unei unități de producție de arme aparținând Gărzii Revoluționare Iraniene din regiunea Masyaf din centrul Siriei, acestea au confiscat echipamente și documente importante. Comandourile au aterizat din elicoptere pentru a aresta iranieni și a îndepărta materiale înainte de a distruge amplasamentul.
Administrația președintelui american Joe Biden își propune să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său prezidențial în ianuarie 2024, a relatat Wall Street Journal pe 12 septembrie, citând un înalt oficial american sub protecţia anonimatului.
Uitând că armata sa folosește în Ucraina rachete balistice nord-coreene cu rază scurtă de acțiune Hwasong-11 și că forțele ruse tocmai au primit din Iran rachetele balistice Fath-360, Vladimir Putin a reacționat dur la posibilitatea ca Kievului să i se permită utilizarea rachetei britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pe teritoriul Rusiei.
Ucraina ar putea adera la NATO chiar dacă părți din teritoriul său ar rămâne ocupate de Rusia, a declarat fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat la 4 octombrie. Unul dintre principalele argumente împotriva acordării statutului de membru Ucrainei în momentul de față ține de clauza de apărare reciprocă prevăzută la articolul 5 al NATO care ar atrage imediat Alianța într-un război direct cu Rusia.
Presa turcă a citat compania locală de apărare Otokar care a anunțat că a câștigat o licitație în România pentru furnizarea de vehicule blindate pe roți. Otokar va furniza României vehiculul său blindat pe roți COBRA II 4×4, in baza unui contract in valoare totală de puțin peste 934 milioane USD. Contractul include producția și livrarea a 1 059 de unități COBRA II și a unor unități logistice.
Compania sud-coreeană de apărare Hyundai Rotem a prezentat cea mai recentă variantă a tancului K2 Black Panther la KADEX 2024, expoziția de apărare din Coreea de Sud, echipat acum cu un sistem de protecție activă (APS) de ultimă generație. Această modernizare sporește semnificativ capacitatea tancului de a rezista în fața mai multor tipuri de amenințări antitanc, inclusiv rachete ghidate antitanc (ATGM), muniție antitanc și RPG. Cu această modernizare, K2 Black Panther își consolidează statutul de unul dintre cele mai protejate tancuri din lume, sporind și mai mult capacitățile sale deja formidabile pe câmpul de luptă, potrivit ArmyRecognition.
Pușcașii marini de elită ai Rusiei au suferit pierderi de patru ori mai mari în timpul unui an de lupte lângă orașul Vuhledar, în regiunea Donețk, decât în timpul celor 10 ani ai celui de-al doilea război cecen, a relatat BBC News Russia pe 4 octombrie. Forțele ucrainene au anunțat retragerea din așezarea-cheie din regiunea Donețk la 2 octombrie, după ce forțele ruse au cucerit flancurile orașului și au intrat chiar în Vuhledar.
Ucraina face progrese constante în lupta să pentru recucerirea Peninsulei Crimeea, la un deceniu după ce „omuleții verzi” ai Rusiei au invadat peninsula pentru prima dată în 2014 - și mai multe progrese majore sunt așteptate în cursul acestui an. Se pare că şi trupele ruse realizează acest lucru, după cum precizează mișcarea de gherilă Atesh care a descoperit o creştere a numărului de sisteme de apărare antiaeriană S-300 desfăşurate lângă podul Kerci din Crimeea ocupată.
Deteriorarea severă a situației de securitate regionale obligă statele arabe să ia măsuri pe viitor împotriva milițiilor paramilitare, a scris consilierul diplomatic al președintelui Emiratelor Arabe Unite pe rețeaua X.
Entuziasmul Turciei de a începe explorarea pentru petrol și gaze în largul coastei Somaliei înlătură impresia care a prevalat în ultimii ani că obiectivul principal de interes al Ankarei în această țară este să găsească un punct de sprijin în Golful Aden și Strâmtoarea Bab al-Mandab și să asigure un coridor către Africa de Est și confirmă că acest obiectiv se află pe locul doi după strategia de preluare a controlului petrolului și gazelor.
În cursa pentru lansarea primului avion de vânătoare de generația a VI-a, U.S. Navy merge mai departe, în timp ce U.S. Air Force își suspendă programul pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că este prea scump și ar putea să nu fie cel mai bun răspuns la amenințările emergente. Cu toate acestea, U.S. Navy speră să poată atribui un contract pentru dezvoltarea următoarei generație de avioane de luptă cu decolarea verticala și se așteaptă ca avionul de atac cu rază lungă de acțiune să intre în serviciu în anii 2030.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Indiei, mareșal principal de aviație Amar Preet Singh, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 04.10.2024 la New Delhi, că livrările sistemelor rusești de rachete antiaeriene S-400 către India vor fi finalizate în 2025.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 04.10.2024, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a declarat că armata poloneză a devenit a treia ca mărime dintre țările NATO.
DefenseRomania prezintă lucrarea semnată de Dr. Sînziana Iancu - „Consolidarea rezilienței în contextul amenințărilor hibride rusești”. Lucrarea va fi publicată de DefenseRomania în mai multe părți și reprezintă opinia autoarei, nu punctul de vedere al vreunei instituții sau organizații.
Imagini difuzate de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) arată rachete transferate din baze subterane pentru a fi utilizate în cadrul unei acțiuni de răzbunare a Iranului împotriva Israelului, denumită ''Operation True Promise II''. IRGC a susținut că atacul a inclus rachete hipersonice Fattah care au avut nevoie de 12 minute pentru a ajunge în Israel și că acestea au lovit cu succes ținte, inclusiv trei baze aeriene israeliene și sediul agenției de spionaj Mossad. Cu toate acestea, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că majoritatea rachetelor au fost „interceptate de Israel și de o coaliție defensivă condusă de Statele Unite” și că a existat un „număr mic de impacturi” în centrul și sudul Israelului.
DefenseRomania se află în Coreea unde ia parte la Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). În cadrul evenimentului organizat de partea coreeană publicația noastră a purtat mai multe discuții cu oficiali coreeni din industria de apărare. Una dintre discuții s-a axat pe posibila înzestrare cu tancuri K2 Panther.
Poliția de Frontieră a informat Ministerul Apărării Naționale, în dimineața zilei de vineri, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă în zona canalului Litcov, la aproximativ un kilometru de confluența cu brațul Sf. Gheorghe.
Rusia va elimina mișcarea talibană de pe lista organizațiilor teroriste. Decizia a fost deja luată la cel mai înalt nivel, rămâne doar finalizarea formalităților, a informat agenția TASS vineri, 4 octombrie, citându-l pe reprezentantul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov.
Viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat care sunt prioritățile României pentru modernizarea Forțelor sale Navale.
Dronele Bayraktar TB2, cândva o armă indispensabilă pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei, au continuat să joace un rol în atacarea țintelor rusești, în ciuda noilor provocări cu care militarii ucraineni se confrunta pe câmpul de luptă. Recent, platforma multimedia ucrainean UNITED 24 MEDIA a publicat pe contul său de X un scurt material video cu momentul în care o dronă Bayraktar TB2, operată de militari ucraineni, a lovit un elicopter rusesc chiar în momentul când aducea trupe pe front.
Mass-media iraniană a relatat că atacul cu rachete de marți a vizat mai multe baze aeriene israeliene importante. Numeroase articole au susținut că „până la 20 de avioane de luptă stealth F-35 de la baza aeriană israeliană Nevatim au fost distruse”. Aceste afirmații par să reprezinte o formă de propagandă iraniană, menită să influențeze opinia publică și să exagereze succesul atacurilor sale.
Potrivit presei locale, Estonia nu va putea investi în sistemele americane de apărare antiaeriană Patriot în următorii 10-15 ani. Această informație provine de la generalul de brigadă Jaak Tarien, un fost comandant al forțelor aeriene estoniene. Acesta a precizat: „Chiar zilele trecute, Israelul a folosit interceptoare care echivalează cu tot bugetul de apărare al Estoniei pentru aproximativ un an în apărarea împotriva unui atac iranian. Trebuie să ne evaluăm în mod realist resursele financiare”, a exprimat Tarien.
Lituania se pregătește să își consolideze apărarea prin planificarea achiziționării a aproximativ 100 dintre cele mai moderne tancuri Leopard 2A8 din Germania. Această veste interesantă a fost publicată de ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, la 1 octombrie 2024. Acesta a menționat că până la sfârșitul lunii octombrie se va reuni Consiliul național de apărare al Lituaniei pentru a finaliza decizia privind achiziționarea acestor tancuri germane avansate.
Autoritățile moldovenești au blocat accesul la motorul de căutare rusesc Yandex și la site-ul Rutube, pe care Rusia intenționează să fie o alternativă la YouTube. Înainte de alegerile prezidențiale din 20 octombrie, autoritățile moldovenești avertizează că campania de dezinformare pro-Kremlin se intensifică.
Comparație mai mult decât forțată, venită dinspre Moscova. Cunoscutul propagandist și moderator rus Vladimir Soloviov a declarat în emisiunea sa ”Solovyov Live” că - dacă Israelul poate ataca Libanul, Fâșia Gaza, Siria sau Iranul - Rusia poate ataca, în mod similar, România, statele baltice sau Polonia.
SUA și Microsoft au închis peste o sută de domenii de internet folosite de FSB-ul rus pentru a fura informații din serverele guvernului american.
Aviația israeliană este în căutarea presupusului succesor al lui Hassan Nasrallah la conducerea Hezbollah.
Rusia se bazează pe echipamentele occidentale de înaltă tehnologie pentru a-și construi propriile sisteme de război electronic și de scanare a câmpului de luptă. Componentele occidentale sunt obținute cu ajutorul companiilor chineze care acționează pe post de ”cărăuși”.
Statele Unite nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.
SUA își intensifică eforturile de a dezvolta și implementa până la începutul anilor 2030 un avion de luptă de generația a șasea pentru Forțele Navale americane.
Pe 3 octombrie, Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. E vorba de o navă ce va deservi, în limbaj popular, și ca portavion pentru drone.
Israelul și Iranul sunt angajate într-un război în umbră de zeci de ani. Până în aprilie, cele două părți au ales întotdeauna să se atace reciproc prin mijloace indirecte, deoarece Israelul ataca activele iraniene în străinătate, iar Iranul își susținea aliații pentru a amenința țintele israeliene.
După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor schimba poziția cu privire la protejarea spaţiului aerian al Ucrainei.
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).
După aproape doi ani de lupte, forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar, un avanpost defensiv cheie în regiunea Donețk, aflată pe linia frontului. Comandamentul militar ucrainean a declarat că decizia a fost luată pentru a păstra viețile soldaților ucraineni și echipamentul lor prețios. Orașul se află pe un teren înalt, oferind părții care îl controlează posibilitatea de a bombarda câmpurile de luptă din jur și liniile de aprovizionare.