Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul Armeniei în România transmite că reluarea conflictului în Nagorno-Karabah e o opțiune inacceptabilă | Interviu DefenseRomania
News
Data publicării:
E.S. Sergey Minasyan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București, a acordat un interviu DefenseRomania.  
EXCLUSIV

În exclusivitate pentru cititorii DefenseRomania, Ambasadorul Armeniei în România a discutat despre cooperarea Armeniei cu statele UE și cele ale Parteneriatului Estic, a abordat subiectul conflictului înghețat din Nagorno-Karabakh, dar și dinamica relațiilor bilaterale dintre Armenia și țara noastră.

2. E.S. Serge (sergey_minasyan_54602000.png)

Foto: E.S. Sergey Minasyan, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia la București

 

1. Recent a avut loc Reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, cum apreciați, în contextul acestei reuniuni, situația actuală, perspectivele și rezultatele cooperării Armeniei cu statele membre UE și cele ale Parteneriatului Estic?

E.S. Sergey Minasyan: Uniunea Europeană este partenerul-cheie al Armeniei, iar cooperarea noastră se bazează pe principii care ne sunt comune: supremația legii, democrația, umanitarismul. În acest context, apreciem foarte mult rolul Uniunii Europene și al statelor membre în sprijinirea Armeniei pe calea reformei instituționale și aici dorim să remarcăm importanța Acordului de Parteneriat Cuprinzător și Consolidat între UE și Armenia, pe care, apropo, România l-a ratificat, printre primele țări din UE, încă în 2018. În același timp, cel mai important cadru de cooperare multilaterală și cuprinzătoare cu UE este programul pentru Parteneriatului Estic, care oferă Uniunii Europene și statelor membre, dar și partenerilor acestui program posibilitatea să împărtășească opinii, priorități și preocupări pentru atingerea cu eficacitate a scopurilor propuse.   

În aceeași ordine de idei, în cadrul acestei Reuniuni din 18 iunie a.c., desfășurate prin video conferință, la care Armenia a fost reprezentată de Primul-Ministru, Nikol Pashinyan, iar România a fost reprezentată de Președintele Klaus Iohannis, a fost prezentată viziunea și importanța păstrării filozofiei unice a parteneriatului Estic, care unește cele 6 state membre în relația cu UE. Partea armeană consideră că trasarea oricăror linii de demarcație poate întrerupe filozofia generală a acestui program. Un alt element important pentru partea armeană, fiind în același timp și o reacție a societății armene, care cere mai multe contacte directe între oameni cu UE și cetățenii săi, ar putea fi începerea dialogului pentru liberalizarea regimului vizelor între statele UE și Armenia.

Această Reuniune a fost diferită de precedentele nu doar prin formatul de videoconferință în care s-a desfășurat, dar și pentru că este rezultatul situației din ultimile luni provocată de epidemia de COVID-19, iar în acest sens, așa cum a menționat partea armeană în cadrul reuniunii, este foarte important ajutorul UE acordat Armeniei pentru lupta cu noul tip de coronavirus care până la momentul actual a ajuns la 92 de milioane de euro.

Este foarte important pentru noi să găsim înțelegere la partenerii noștri europeni, motiv pentru care considerăm că este de neconceput ca pe timp de pandemie să reînceapă tensiunile în cadrul conflictelor etno-politice, context în care apreciem foarte mult poziția echilibrată a UE și a statelor membre în ceea ce privește soluționarea pașnică a chestiunii Nagorno-Karabakh-ului bazată pe deciziile copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE, fapt recomandat și de Parlamentul European în cadrul aceleași Reuniuni la nivel înalt în care a fost reafirmat sprijinul pentru eforturile copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE pentru soluționarea conflictul din Nagorno-Karabakh și pentru Principiile de bază ale acestora din 2009, în vederea obținerii unei soluții bazate pe normele și principiile dreptului internațional, Carta ONU și Actul final al OSCE de la Helsinki din 1975; care încurajează toate părțile să intensifice dialogul și să se abțină de la retorica inflamatorie care ar pune în pericol în continuare orice perspectivă de soluționare.

2. Continuând această problematică, care sunt ultimile evoluții în politica regională, inclusiv în ceea ce privește procesul de soluționare pașnică a chestiunii Nagorno-Karabakh-ului?

E.S. Sergey Minasyan: Soluționarea pașnică a chestiunii Nagorno-Karabakh-ului pe baza abordărilor co-președinților grupului de la Minsk al OSCE, continuă să rămână în centrul atenției conducerii Armeniei. Dincolo de epidemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia se află în contact permanent atât cu co-președinții grupului de la Minsk al OSCE cât și cu Ambasadorul Andrzej Kasprzyk, reprezentantul personal al președintelui în funcție al OSCE, a cărui misiune constă în monitorizarea situației de-a lungul liniei de contact a părților.

În aceeași ordine de idei, conducerea Armeniei a declarat în mai multe rânduri că în procesul de soluționare pașnică nu există nicio alternativă, iar parametri acestei soluționări pe cale pașnică trebuie să fie acceptabili pentru poporul din Azerbaidjan, Armenia și Nagorno-Karabakh. Acești parametri trebuie să reflecte, în primul rând, interesele oamenilor care locuiesc în zona de conflict și, în acest context, este important să menționăm alegerile care au avut loc pe 31 martie a.c. și 14 aprilie a.c. (în două tururi de scrutin), respectiv alegerile prezidențiale (organizate pentru a șasea oară) și cele parlamentare (organizate pentru a șaptea oară). În acest fel, poporul din Nagorno-Karabakh (Artsakh) și-a reconfirmat angajamentul pentru construirea statalității bazate pe respectarea drepturilor omului, inclusiv în alegerea reprezentanților săi (fapt menționat, încă din anii ’90, în documentele OSCE cu referire la chestiunea Nagorno-Karabakh-ului) care să le reprezinte interesele în procesul de soluționare pașnică.

Totodată este necesară continuarea eforturilor tuturor părților în păstrarea armistițiului, iar ajungerea, din nou, la conflict este inacceptabilă, pentru că acesta va provoca din nou suferință și va conduce spre încălcarea drepturilor omului. În această privință este foarte important efortul comunității internaționale, mai ales în lumina recentei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului din 26 mai a.c., care a hotărât că Azerbaidjanul a încălcat o convenție europeană importantă, prin grațierea, recompensarea și glorificarea lui Ramil Safarov, ofițer al armatei azere, care l-a ucis în 2004, la Budapesta (Ungaria) pe ofițerul armean Gurgen Margaryan. Sperăm că aceste eforturi vor determina partea azeră să se abțină de la încălcarea cu bună știință a acordului de încetare a focului și instigare la război în regiune și vor conduce spre crearea de condiții în care vor fi respectate drepturile fundamentale ale omului iar procesul de soluționare pașnică va continua.         

3. Care este dinamica relațiilor bilaterale între Armenia și România?

E.S. Sergey Minasyan: Relațiile bilaterale armeano-române se dezvoltă stabil în diverse domenii, există contacte politice, între cele două țări, dar și interacțiuni la nivel economic. Din păcate, pandemia de COVID-19 a afectat acest proces, având în vedere că multe vizite și evenimente planificate la începutul acestui an au fost amânate, iar unele evenimente au fost mutate în mediul on-line. Sperăm, totuși, că după ce va fi depășită această criză, vom relua, la capacitate maximă, planurile și proiectele noastre. Până în acel moment, rămânem în strânsă legătură cu colegii noștri și urmărim evoluțiile din acest domeniu.

Este evident că pandemia va avea urmări serioase din punct de vedere economic și social, așadar este absolut firesc că țările vor căuta noi posibilități de dezvoltare în perioada post-pandemie, astfel că activizarea cooperării comercial-economice a țării capătă un nou sens. Având în vedere poziționarea geografică, posibilitățile de transport, dar și relațiile istorice de prietenie armeano-române și prezența unei comunități relativ mici ca dimensiune, dar importantă ca valoare, România poate reprezenta pentru Armenia o cale de acces pe piața europeană. De menționat este că acestă soluție poate fi aplicată în plan bilateral sau în cadrul cooperării dintre statele membre ale Parteneriatului Estic și UE ori în marja cooperării sectoriale și ale altor inițiative la nivel multilateral în domeniul comercial-economic, tehnico-științific și alte domenii în care există relații de cooperare între Armenia și UE.  Pe de altă parte, Armenia ar putea fi o punte de legătură a României spre țările din Orientul Apropiat, spațiul ex-sivietic și Uninea Economică Euroasiatică.   

Cooperarea parlamentară este, de asemenea, foarte importantă fiind și una dintre prioritățile țărilor noastre în plan bilateral și acest fapt este vizibil, mai ales, prin activitatea Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Armenia, președintele căruia este conaționalul nostru, deputatul Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România. Acordăm o atenție deosebită cooperării parlamentare în cadrul organizațiilor și organismelor internaționale și încercăm să direcționăm atenția colegilor noștri români spre nevoile, interesele și prioritățile comune ale țărilor noastre în diverse formate parlamentare.

În același timp se dezvoltă și cooperarea la nivelul autorităților locale și județene din Armenia și România. În acest context, este absolut evident rolul important al comunității armene din România, căci deloc întâmplător în cele aproape 20 de orașe și județe din România, care au semnat înțelegeri de cooperare cu entități similare din Armenia, există comunități de armeni (aproape toate fiind organizate, astăzi, în sucursale ale Uniunii Armenilor din România), biserici și monumente de arhitectură armenești.

Privim cu optimism perspectiva relațiilor armeano-române din toate domeniile și suntem siguri că după ce vom depăși aceste vremuri dificile provocate de epidemia de COVID 19, vom aprofunda interacțiunea noastră la baza căreia stau interesele și prioritățile celor două țări și popoare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Trei drone necunoscute au fost reperate la aeroportul civil Mihail Kogălniceanu
Solda de grad produce mai multă discordie între militari decât reușește să o facă propaganda rusă
Armata României va participa la operațiunile conduse de SUA împotriva rebelilor Houthi în Marea Roșie
Reuniune extraordinară a miniștrilor de externe ai UE. Subiectul pe ordinea de zi: Evitarea unui război generalizat în Orientul Mijlociu
Sistemul similar cu cel de la Deveselu, folosit în premieră în luptă. Interceptoarele SM-3 din sistemul Aegis au doborât rachetele balistice iraniene
”Patru motive pentru care înfrângerea Rusiei în Ucraina este inevitabilă”. Expertul chinez vine cu argumentele
Cancelarul Olaf Scholz se află în China pentru a rezolva din diferențele în relațiile dintre cele două țări
Mircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată
Congresul SUA, aproape de un „consens” privind pachetul de ajutor pentru Israel și Ucraina, spune liderul majorității de la Senat
Israelul a decis că va răspunde atacului iranian. Ce arsenal au Israelul și Iranul
”Nici nu mai știi dacă sunt ucrainene sau rusești”. Inflația de drone din prima linie face imposibilă orice acțiune surpriză pe front
SUA își pun la treabă noile sisteme de sateliți. Comunicațiile tactice Link 16 de pe câmpul de luptă vor fi realizate prin satelit
Cabinetul de război a aprobat planurile de acțiune ale IDF, ca răspuns la primul atac direct al Iranului în Israel. Cine și ce a interceptat rachetele și dronele Iranului
Atacul iranian ar putea grăbi votul Congresului SUA privind ajutorul acordat Israelului. Pachetul combină finanțarea Israelului cu ajutorul pentru Ucraina
Radiografia unui F-16 Block 70 înarmat, după o poză publicată în SUA: Cu electronică și armament de ultimă generație, Viper poate deveni cel mai popular avion de generația a 4-a
Rusia a reușit să “fure” controlul Forțelor Speciale siriene aflat până acum sub influența Iranului
Armata rusă vrea locul Franței în Niger și trimite instructori militari la Niamey
Două greșeli de amator ale strategului Putin dau ”roade”. Rusia pare că are un sac fără fund, dar mobilizarea deplină își arată limitele
Iranul pregătește de lansare 100 de rachete de croazieră. ”Nu o face”, avertizează Biden regimul de la Teheran
Rușii au testat o nouă armă ”fără egal”: Racheta balistică intercontinentală lansată recent a început să facă viraje non-balistice
Rusia, împinsă de la spate de China. Rușii sunt pe cale să realizeze „cea mai importantă expansiune militară” din perioada sovietică încoace
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile
Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid
Kuzmin e istorie. Ambasadorul Rusiei la București a părăsit definitiv România după ce și-a încheiat misiunea diplomatică
”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară
SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși

Ştiri Recomandate

Dronele ucrainene fac ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova – Kursk: au fost lovite mai multe substații electrice
După modelul Bahmut și Avdiivka, rușii au transformat orașul Chasiv Yar într-o ruină. Imagini filmate cu dronele confirmă acest lucru (Video)
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Noul IFV Bradley M2A4E1 al U.S. Army dispune pentru prima dată de sistemul de protecție activă Iron Fist
Generalul Ben Hodges: SUA și Germania trebuie să spună în sfârșit: Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige, indiferent de costuri
Trupe occidentale în Ucraina? Macron: Dacă Ucraina ne-o cere iar frontul se prăbușește. Nu exclud nimic, ne confruntăm cu un inamic care nu exclude nimic
Rusia bruiază semnalele GPS în regiunea baltică și pe câmpul de luptă din Ucraina. Experții consideră că în ambele cazuri este vorba de război
Ce știm despre Tunetul românesc. Versiunea obuzierelor K9 pe care o va avea România va dispune de cele mai moderne specificații tehnice
Când vor ajunge primele F-16 în Ucraina? Ucraina răspunde ironic, nemulţumită fiind de atâtea promisiuni și amânări
Mutări pe front: De ce transferă rușii din Sud părți ale Diviziei 76 Desant-Asalt pe frontul de Est
Ucrainenii au publicat stocul mare de rachete rusești, de la Onyks sau Kalibr, la hipersonice Zircon. Cu toate acestea, nicio navă de luptă nu e în largul Mării Negre sau Azov
Manta Ray, atât de impunătoare (Foto). SUA au testat cu succes sub apă noua dronă maritimă de ultimă generație
Rachetele americane ATACMS „vizitează” tot mai des obiective din Crimeea. Rușii se tem că Ucraina pregătește terenul pentru „operațiunea Podul Crimeei”
Rusia a folosit arme chimice în Ucraina și nu a fost doar un incident izolat
Fujian e pe mare. Celui mai nou portavion al Chinei îi vor fi testate sistemele de propulsie și sistemele electrice
Varşovia, cerere oficială la Washington pentru ca armele nucleare americane să fie depozitate și în Polonia: Programul Nuclear Sharing ar trebui să fie extins și la țările din flancul estic al NATO
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Lansarea rachetelor AGM-88 HARM de pe avioanele ucrainene MiG-29 și Su-27 se face şi cu ajutorul unui iPad (Foto/Video)
Armata israeliană renunță treptat la bateriile Patriot PAC 2 în favoarea unor sisteme de apărare moderne
Rafinăria rusească din Ryazan lovită de dronele ucrainene (Foto/Video)
"Armata americană este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa'' - Generalul Austin prezintă proiectul de buget al Pentagonului
Aliații fac o demonstrație forță în Europa: Desant aerian major după al Doilea Război Mondial. Parașutiștii români participă și ei
Cum funcționează Skynex, „distrugătorul german de drone'' care întărește apărarea aeriană a Ucrainei în faţa dronelor Rusiei
Armata ucraineană pregătește terenul pentru lovirea Podului Crimeea. În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS
Violențe în Georgia după ce guvernul pro-rus a folosit forța asupra celor care manifestau împotriva legii „influenței străine” pe model rusesc
România, vizată și ea. SUA îndeamnă statele aliate care nu au livrat încă Ucrainei sisteme Patriot să nu mai ezite să o facă
Situație foarte grea pe frontul de Est: Ocupantul rus avansează la nord-vest de Avdiivka, în timp ce Armata Ucrainei depune eforturi mari pentru a opri avansul
Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow
Polonia a ales numele pe care îl vor purta avioanele F-35. Au fost publicate și imagini din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat
Turcia, de neoprit: După un avion de generația a 5-a, a început proiectarea unui portavion în adevăratul sens al cuvântului, peste TCG Anadolu
Franța accelerează „economia de război” și cere industriei să mărească producția de rachete Aster 15 și 30. Rachetele vor deveni astfel o prioritate
O delegație a grupării teroriste Hamas a părăsit Egiptul și urmează să anunțe dacă acceptă armistițiul propus de Israel și eliberează ostaticii
pixel