Ambasadorul Statului Qatar la București, interviu despre România și situația externă
E.S. Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, ambasadorul Statului Qatar în România, a acordat în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA un interviu.
E.S. Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi a răspuns întrebărilor DEFENSE ROMÂNIA puse de Bogdan Chirieac, despre blocada impusă de vecinii Statului Qatar acum mai bine de un an, terorism, poziția României față de țările arabe și Israel, parteneriatul strategic cu SUA și nu în ultimul rând despre relația, atât economică cât și politică dintre Statul Qatar și România.
Blocada vecinilor Qatarului nu a afectat statul
„Poate că succesul nostru economic, care se reflectă în bunăstarea cetățeanului, constituie unul dintre motivele nedeclarate din spatele blocadei impuse asupra noastă de către vecinii noștri, economia qatareză ocupând locul șapte la nlvel mondial în ceea ce privește PIB-ul, conform statisticilor mondiale pentru anul 2015-2016 efectuate de către Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, iar ponderea pe cap de locuitor în anul 2017 a fost de 124,930 de dolari. În pofida închiderii granițelor terestre, maritime și aeriene de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrein în urmă cu un an, am reușit să depășim acest șoc și am fost capabili să ne diversificăm sursele de acces la bunuri și servicii, tratând cu mare flexibilitate cerințele pieței, și reușind chiar să diversificăm sursele noastre de import. Exporturile noastre de gaze naturale, care reprezintă aproximativ 30% din piața la nivel mondial, nu au fost afectate. Valoarea PIB-ulul a atins aproximativ 220 de miliarde de dolari în 2017, încomparatie cu aproximativ 218 miliarde în 2016, ceea ce înseamnă că rata de creștere reală este de 2% și ne așteptăm la o creștere reală de cel putin 2,6% în 2018”.
Despre poziția României privind Israelul și mutarea ambasadei la Ierusalim
„Niciun cetățean arab nu poate să nu laude neutralitatea diplomației românești, vreme de decenii, în ceea ce privește conflictul arabo-israelian și problema lerusalimului, cauze ale instabilitățiii în Orientul Mijlociu de 70 de ani. Noi am susținut mereu o soluție pașnică pentru această chestiune, prin dialog și respectarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate și ale Organizatiei Națiunilor Unite, precum și ale Comisiei Europene privind lerusalimul. Toate țările lumii trebuie să adopte aceste decizii, ca sursă unică de referiniță: pentru a asigura înființarea a două state: statul israelian și statul palestinian”.
Relația dintre Qatar și UE
„Uniunea Europeană este un partener strategic al statului Qatar și are legături istorice cu noi, avem un dialog permanent cu Comisia Europeană în legătură cu problemele economice, politice și de altă natură din Orientul Mijlociu, inclusiv embargoul nedrept impus țării noastre cu un an în urmă. Am jucat un rol principal în convergența opiniilor referitoare la Acordul de liber schimb dintre CCG și UE. Sprijinim și susținem toate eforturile de promovare a relațiilor economice și comerciale cu UE, atât bilaterale, cât și între Comunitatea Europeană și Consiliul de Cooperare al Țărilor din Golf”.
Blocada și relația cu Iranul
„Printre acuzațiile care nu se bazează pe niciun adevăr pentru a justifica blocada asupra țării noastre este relația cu Iranul, iar studierea statisticilor comerțului exterior între țările CCG și Iran vor confirma această fabulație. Valoarea schimburilor comerciale între EAU și Iran a ajuns la aproximativ 30 de miliarde $ anual, comparativ cu doar 50 de milioane de dolari cu statul Qatar și faptul că gestionăm câmpul nordic pentru gaze naturale cu Iranul. Nu avem nicio relație specială cu Iranul, dar este un vecin cu care avem diferențe de opinii cu privire la o serie de probleme, inclusiv dosarul sirian. Noi credem că dialogul, nu boicotul și blocada, este singura cale de a rezolva diferențele”.
România și parteneriatul strategic cu SUA
„Politica externă a oricărei țări din lume, exprimă interesele acesteia, acest lucru fiind valabil și pentru România și Statul Qatar, dar și pentru restul lumii. Relația noastră cu Statele Unite este una strategică și datează de jumătate de secol. Această relație a evoluat odată cu al doilea război din Golf, eliberarea Kuweitului în 1991 și transferul Centrului de operațiuni aeriene americane din Arabia Saudită la baza Al Udeid din Qatar. Aceste evenimente au consolidat puterea relației și modalitățile de parteneriat cu Washingtonul și coaliția internațională în lupta împotriva terorismului, fapt care respinge revendicările țările blocadei care acuză Qatarul de sprijinirea terorismului. Acest relație s-a extins pentru a include solidaritatea în confruntarea cu orice agresiune străină împotriva statului Qatar. În ceea ce privește politica externă a României și parteneriatul strategic cu Statele Unite, aceasta reprezintă pentru noi un numitor comun care consolidează rolul pe care Romnia l-ar putea juca în relațiile sale cu lumea arabă".
Cooperarea economică dintre Qatar și România nu se află la cel mai înalt nivel
„Din păcate, cooperarea economică dintre statul Qatar și România este încă fără ambiții bilaterale, și nu se află în conformitate cu marea dezvoltare a relațiilor politice și diplomatice dintre ele, în ciuda existenței unui cadru adecvat de acorduri și protocoale semnate între cele două țări. Noi suntem pe deplin deschiși la orientările guvernului român pentru a promova cooperarea economică în faza următoare”.
Relația cu România
„România este pentru noi o țară prieten cu tot ceea ce presupune sensul acestui cuvânt. România are legături istorice cu țările arabe în diferite domenii, iar noi am fost prima țară din cadrul Consiliului de Cooperare al Țărilor din Golf care și-a a deschis Ambasadă la București în 1996. Privim spre viitor pentru intensificarea cooperării între țările și popoarele noastre în diferite domenii”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News