Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Apel internațional, în contextul alegerilor din SUA: Occidentul riscă să repete istoria anilor '30 dacă abandonează Ucraina în fața Rusiei
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Peste o sută de actuali și foști oficiali de rang înalt din țările occidentale s-au adresat liderilor țărilor europene într-o scrisoare deschisă, îndemnându-i să nu permită ca Ucraina să devină o victimă a unui acord cum a fost cel din 1938 de la Munchen.
Parada de 9 mai / Kremlin.ru
Parada de 9 mai / Kremlin.ru

Avertismentul, semnat de 107 personalități din mai multe domenii inclusiv politic și militar, este transmis pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că alegerile din SUA ar putea fi declanșatorul unui proces de slăbire a sprijinului internațional pentru Ucraina, putând duce chiar la acceptarea unei păci în condițiile Rusiei.

Scrisoarea, datată cu 3 noiembrie, are titlul: „Pentru a evita un alt München, Europa trebuie să acționeze pentru a securiza Ucraina”.

 

Două abordări, același rezultat: Aruncarea Ucrainei într-un ”No Man`s Land” geopolitic

Semnatarii scrisorii cred că, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale din SUA, Ucraina și aliații săi se află sub amenințarea unui dublu pericol strategic, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA.

Aceștia atrag atenția că noua administrație americană, în cazul în care candidatul din Partidul Republican, Donald Trump, va ajunge la putere, ar putea încerca să încheie un acord cu Federația Rusă, care va prejudicia interesele Ucrainei și va afecta securitatea europeană.

„Acest lucru va avea ca rezultat rămânerea Ucrainei în afara NATO și UE, într-o stare de falsă neutralitate, iar Europa intră într-o zonă geopolitică destabilizată, o așa zisă zonă gri, în chiar inima continentului”, se precizează în scrisoare.

Potrivit semnatarilor, al doilea scenariu este ca noua administrație a candidatului Partidului Democrat, Kamala Harris, să continue „politicile de stagnare și linii roșii” care au împiedicat deja Ucraina să câștige războiul.

„În acest scenariu, fatalismul guvernelor europene cheie care refuză să creadă că Ucraina poate câștiga și sunt tentați să se angajeze – în cel mai bun caz – doar pentru a susține întărirea apărării NATO, ca răspuns la o înfrângere a Ucrainei, ar putea deveni decisiv în cadrul alianței, afectându-i credibilitatea”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii cred că în ambele cazuri există paralele evidente cu Acordul de la Munchen din 1938, care a devenit un exemplu de „pace” falsă realizată prin acordul tacit al țărilor europene de a dezmembra un stat suveran pentru a cumpăra un „timp inacceptabil de mic pentru propria noastră reînarmare. Ar putea duce la un război mai larg și și mai distructiv.”

 

Victoria Ucrainei nu este imposibilă. Rusia are probleme

Autorii scrisorii sunt convinși că este posibilă o a treia cale - victoria Ucrainei și supraviețuirea ei ca stat independent - și aduc ca argument faptul că mașina de război rusească este în pragul epuizării.

Semnatarii scrisorii consideră că Rusia poate fi înfrântă deoarece „nu-și poate susține efortul de război la nivelurile actuale dincolo de 2025.

De exemplu, Rusia pierde lunar 260 de piese calibru greu (artilerie și tancuri) și are capacitatea de a produce doar 20. La fel, Rusia pierde în medie 144 de vehicule de luptă de infanterie pe lună, dar poate produce doar 17”.

În schimb, alternativa la victoria Ucrainei, un așa-zis acord „Munchen-2” sau „Minsk-3”, prezintă pericole majore pentru Ucraina și Europa.

Potențialul acord nu este „un plan credibil pentru securitatea ucraineană (sau europeană)”, deoarece nu se poate avea încredere în conducerea Rusiei. „Putin a demonstrat în repetate rânduri că nu este un partener credibil de negociere”. […] „O încetare a focului nu va face decât să câștige timp Rusiei să-și reconstituie forțele, în timp ce aliații europeni nu au trecut la producția de război, lăsându-ne într-un dezavantaj major”.

Alte efecte negative pronunțate vor fi exodul refugiaților și creșterea bruscă a cheltuielilor pentru apărare în Occident, datorită creșterii gradului de insecuritate.

„Modelele demografice sugerează că se va crea o nouă criză a refugiaților în Europa”. […] De asemenea, „va fi necesară creșterea cheltuielilor europene pentru apărare cu mult peste cele prevăzute în prezent.”

Dar cea mai gravă dintre toate problemele cu care se va confrunta Occidentul, ar putea fi cea a pierderii încrederii internaționale. Potențialul acord „ar semnala, de asemenea, slăbiciune și lipsă de hotărâre care doar invită la constrângere asupra noastră”, se precizează în scrisoare.

 

Care este soluția

Cheia pentru victoria Ucrainei este sprijinirea ei masivă și rapidă cu cele mai noi tehnologii militare capabile să ducă la înfrângerea forțelor ruse, consideră semnatarii scrisorii. Ministerele Apărării din țările europene NATO înțeleg cel mai bine că Ucraina poate câștiga acest război.

„Calea către victoria Ucrainei încă există. Acest lucru este bine înțeles în ministerele apărării din statele europene ale NATO. Folosind noi tehnologii militare putem valorifica rapid capacitatea industrială a Europei pentru a construi capabilitățile de care Ucraina are nevoie pentru a dezactiva mașina de război a Rusiei. De exemplu, construirea unei forțe pentru lovituri de precizie în masă pentru Ucraina, fără restricții externe privind țintirea acesteia, este la îndemâna noastră”, se arată în scrisoare.

Pentru ca planul de victorie să funcționeze este nevoie de sporirea sprijinului militar și financiar adresat Ucrainei și formularea unei strategii clare a victoriei.

„Cursul de acțiune pe care îl propunem este ca o coaliție de națiuni NATO să se angajeze pentru a crește sprijinul militar și financiar pentru Kiev având ca scop o Ucraină suverană în cadrul granițelor sale recunoscute de dreptul internațional, totul concentrat în jurul unei strategii și teorii clare de victorie. Acest lucru este necesar pentru a evita orice prejudiciu imediat adus Ucrainei după alegeri, care ar ajuta Rusia să se ridice la înălțimea angajamentelor alianței noastre și să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră securitate”, se arată în scrisoare.

***

Printre semnatarii scrisorii sunt profesori universitari, actuali și foști politicieni de nivel înalt, printre care parlamentarul german Michael Roth, secretarul comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, Žygimantas Pavilionis, foști generali și foști angajați ai serviciilor de informații, în special din CIA, printre care generalul (în retragere.) Michael V. Hayden, foști diplomați, precum și personalități din alte domenii în care există o foarte bună conștientizare a pericolului mare reprezentat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și de potențialele urmări ale acestei agresiuni.

Din România scrisoarea a fost semnată de Remus Cernea, corespondent de război în Ucraina și de George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier de securitate națională al Președintelui României.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Zelenski a folosit discuția cu Trump despre armele nucleare ca pârghie înainte de alegerile cruciale din SUA
Apel internațional, în contextul alegerilor din SUA: Occidentul riscă să repete istoria anilor '30 dacă abandonează Ucraina în fața Rusiei
NATO construiește o „punte pentru aderarea” Ucrainei, dar Olaf Scholz nu vede nevoia de soluții noi: Germania și-ar putea „pierde autoritatea morală”
SUA își alege viitorul | Donald Trump a atins pragul necesar de electori și a câștigat alegerile din SUA. Kamala Harris își anulează discursul
Kamala Harris vs. Donald Trump, o bătălie istorică | Interviu Adrian Zuckerman: Ce ar însemna revenirea lui Trump, inclusiv pentru România
China apelează la „obstrucția neașteptată” pentru a explica cum un avion militar chinez de spionaj de tip Y-9 a încălcat spațiul Japoniei
Ucraina încă primește ajutor militar, dar toți ochii sunt pe alegerile din SUA. ”Sprijinul se va opri imediat”, în cazul victoriei lui Trump
SUA, de la Javelin la ATACMS pentru Ucraina, „mai nu vrea mai se lasă”. Joja: E de neînțeles. Americanii nu iubesc Rusia sub nicio formă
America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant

Ştiri Recomandate

Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
Protejarea infrastructurii critice de sabotajele rusești: Submarinul autonom ”Herne”, o posibilă soluție pentru patrularea în adâncuri
Este oficial: Avioanele Gripen ajung în Ucraina. Suedia a pregătit în linişte cu mult timp în urma terenul pentru acest transfer
Șeful Comitetului Militar al NATO cere companiilor de apărare să se pregătească de război. Alianța vrea mai multe linii de producție
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
SUA aproape de decizia de a furniza Ucrainei rachete de croazieră JASSM, însă există şi o problemă de natură tehnică: Compatibilitatea cu avioanele de care dispun ucrainenii
Inovație totală: Cum vor ucrainenii să lanseze rachete ATACMS de pe avioane F-16. Există cel puțin un precedent care a avut succes
Moldova a salvat fața României: În timp ce în Occident a luat aproape 50%, candidatul TikTok Călin Georgescu a fost votat de 2% dintre moldovenii din Republică
Operațiunea Electorală Specială? Ultranaționalistul pro-rus Călin Georgescu defilează spre turul doi la prezidențiale. Elena Lasconi, pe locul doi
Noul tanc VT-4 s-a defectat în timpul unei demonstrații. China iese la bătaie cu tancul pentru export, dar încă nu e pregătită
Un general al forțelor speciale nord-coreene operează în Rusia. Conduce trupele de elită
Drone necunoscute continuă să survoleze Europa, spionând portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și o baza aeriană americană cu avioane F-15E
Ucraina anunță distrugerea unei staţii radar a sistemului rusesc S-400 în regiunea rusă Kursk: Cel mai probabil au fost utilizate rachete ATACMS
Rușii ar intenţiona să testeze în Ucraina primul tip de dronă cu salt în frecvență, capabilă să opereze în condiții de război electronic
Bloggerii ruși confirmă faptul că Moscova a rechemat de pe frontul din Ucraina un general incompetent
Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
De neoprit? „Cel mai bun tanc” rusesc T-90 a batut recordul la aruncat turela (Video)
După 18 ani de F-35, SUA vorbesc deschis despre provocările ce trebuie rezolvate la cel mai bun avion din lume: Tunul de 25 mm sau întreținerea
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
Un nou stat din regiunea noastră cumpără Bayraktar TB2. Celebrele drone turcești urmează să intre și în dotarea României
Duma Rusă a aprobat bugetul de stat. Armata înghite aproape jumătate din cheltuielile Rusiei
Moment delicat pentru Ucraina: Nevoită să renunțe la 40% din teritoriile cucerite în regiunea rusă Kursk, Armata Kievului încearcă să oprească ofensiva rusă din Donbas
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
pixel