Apel internațional, în contextul alegerilor din SUA: Occidentul riscă să repete istoria anilor '30 dacă abandonează Ucraina în fața Rusiei
Peste o sută de actuali și foști oficiali de rang înalt din țările occidentale s-au adresat liderilor țărilor europene într-o scrisoare deschisă, îndemnându-i să nu permită ca Ucraina să devină o victimă a unui acord cum a fost cel din 1938 de la Munchen.
Avertismentul, semnat de 107 personalități din mai multe domenii inclusiv politic și militar, este transmis pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că alegerile din SUA ar putea fi declanșatorul unui proces de slăbire a sprijinului internațional pentru Ucraina, putând duce chiar la acceptarea unei păci în condițiile Rusiei.
Scrisoarea, datată cu 3 noiembrie, are titlul: „Pentru a evita un alt München, Europa trebuie să acționeze pentru a securiza Ucraina”.
Două abordări, același rezultat: Aruncarea Ucrainei într-un ”No Man`s Land” geopolitic
Semnatarii scrisorii cred că, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale din SUA, Ucraina și aliații săi se află sub amenințarea unui dublu pericol strategic, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA.
Aceștia atrag atenția că noua administrație americană, în cazul în care candidatul din Partidul Republican, Donald Trump, va ajunge la putere, ar putea încerca să încheie un acord cu Federația Rusă, care va prejudicia interesele Ucrainei și va afecta securitatea europeană.
„Acest lucru va avea ca rezultat rămânerea Ucrainei în afara NATO și UE, într-o stare de falsă neutralitate, iar Europa intră într-o zonă geopolitică destabilizată, o așa zisă zonă gri, în chiar inima continentului”, se precizează în scrisoare.
Potrivit semnatarilor, al doilea scenariu este ca noua administrație a candidatului Partidului Democrat, Kamala Harris, să continue „politicile de stagnare și linii roșii” care au împiedicat deja Ucraina să câștige războiul.
„În acest scenariu, fatalismul guvernelor europene cheie care refuză să creadă că Ucraina poate câștiga și sunt tentați să se angajeze – în cel mai bun caz – doar pentru a susține întărirea apărării NATO, ca răspuns la o înfrângere a Ucrainei, ar putea deveni decisiv în cadrul alianței, afectându-i credibilitatea”, se arată în scrisoare.
Semnatarii scrisorii cred că în ambele cazuri există paralele evidente cu Acordul de la Munchen din 1938, care a devenit un exemplu de „pace” falsă realizată prin acordul tacit al țărilor europene de a dezmembra un stat suveran pentru a cumpăra un „timp inacceptabil de mic pentru propria noastră reînarmare. Ar putea duce la un război mai larg și și mai distructiv.”
Victoria Ucrainei nu este imposibilă. Rusia are probleme
Autorii scrisorii sunt convinși că este posibilă o a treia cale - victoria Ucrainei și supraviețuirea ei ca stat independent - și aduc ca argument faptul că mașina de război rusească este în pragul epuizării.
Semnatarii scrisorii consideră că Rusia poate fi înfrântă deoarece „nu-și poate susține efortul de război la nivelurile actuale dincolo de 2025.
De exemplu, Rusia pierde lunar 260 de piese calibru greu (artilerie și tancuri) și are capacitatea de a produce doar 20. La fel, Rusia pierde în medie 144 de vehicule de luptă de infanterie pe lună, dar poate produce doar 17”.
În schimb, alternativa la victoria Ucrainei, un așa-zis acord „Munchen-2” sau „Minsk-3”, prezintă pericole majore pentru Ucraina și Europa.
Potențialul acord nu este „un plan credibil pentru securitatea ucraineană (sau europeană)”, deoarece nu se poate avea încredere în conducerea Rusiei. „Putin a demonstrat în repetate rânduri că nu este un partener credibil de negociere”. […] „O încetare a focului nu va face decât să câștige timp Rusiei să-și reconstituie forțele, în timp ce aliații europeni nu au trecut la producția de război, lăsându-ne într-un dezavantaj major”.
Alte efecte negative pronunțate vor fi exodul refugiaților și creșterea bruscă a cheltuielilor pentru apărare în Occident, datorită creșterii gradului de insecuritate.
„Modelele demografice sugerează că se va crea o nouă criză a refugiaților în Europa”. […] De asemenea, „va fi necesară creșterea cheltuielilor europene pentru apărare cu mult peste cele prevăzute în prezent.”
Dar cea mai gravă dintre toate problemele cu care se va confrunta Occidentul, ar putea fi cea a pierderii încrederii internaționale. Potențialul acord „ar semnala, de asemenea, slăbiciune și lipsă de hotărâre care doar invită la constrângere asupra noastră”, se precizează în scrisoare.
Care este soluția
Cheia pentru victoria Ucrainei este sprijinirea ei masivă și rapidă cu cele mai noi tehnologii militare capabile să ducă la înfrângerea forțelor ruse, consideră semnatarii scrisorii. Ministerele Apărării din țările europene NATO înțeleg cel mai bine că Ucraina poate câștiga acest război.
„Calea către victoria Ucrainei încă există. Acest lucru este bine înțeles în ministerele apărării din statele europene ale NATO. Folosind noi tehnologii militare putem valorifica rapid capacitatea industrială a Europei pentru a construi capabilitățile de care Ucraina are nevoie pentru a dezactiva mașina de război a Rusiei. De exemplu, construirea unei forțe pentru lovituri de precizie în masă pentru Ucraina, fără restricții externe privind țintirea acesteia, este la îndemâna noastră”, se arată în scrisoare.
Pentru ca planul de victorie să funcționeze este nevoie de sporirea sprijinului militar și financiar adresat Ucrainei și formularea unei strategii clare a victoriei.
„Cursul de acțiune pe care îl propunem este ca o coaliție de națiuni NATO să se angajeze pentru a crește sprijinul militar și financiar pentru Kiev având ca scop o Ucraină suverană în cadrul granițelor sale recunoscute de dreptul internațional, totul concentrat în jurul unei strategii și teorii clare de victorie. Acest lucru este necesar pentru a evita orice prejudiciu imediat adus Ucrainei după alegeri, care ar ajuta Rusia să se ridice la înălțimea angajamentelor alianței noastre și să ne asumăm responsabilitatea pentru propria noastră securitate”, se arată în scrisoare.
***
Printre semnatarii scrisorii sunt profesori universitari, actuali și foști politicieni de nivel înalt, printre care parlamentarul german Michael Roth, secretarul comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, Žygimantas Pavilionis, foști generali și foști angajați ai serviciilor de informații, în special din CIA, printre care generalul (în retragere.) Michael V. Hayden, foști diplomați, precum și personalități din alte domenii în care există o foarte bună conștientizare a pericolului mare reprezentat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și de potențialele urmări ale acestei agresiuni.
Din România scrisoarea a fost semnată de Remus Cernea, corespondent de război în Ucraina și de George Scutaru, CEO al New Strategy Center și fost consilier de securitate națională al Președintelui României.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News