Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aprecieri privind capacitatea de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră. Implicații ale închiderii strâmtorilor turcești 
23 mai 2022, 11:42
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) este implicată în operația militară specială din Ucraina încă de la începutul acesteia, în dimineața zilei de 24 februarie. Se poate spune chiar că aceasta a luat parte la deschiderea operațiunilor militare, prin executarea unor lansări de rachete de croazieră de tip Kalibr asupra teritoriului ucrainean.
EXCLUSIV

În aceste condiții, se pune întrebarea dacă, după trei luni de conflict, FRMN mai are capacitatea de a continua la intensitate maximă operațiunile, mai ales în contextul pierderii unor nave de luptă, între care se află chiar nava amiral a acesteia, crucișătorul purtător de rachete Moscova, și a închiderii strâmtorilor de la Marea Neagră, care, cel puțin în mod teoretic, nu permit aducerea de întăriri în regiune.

Analiza următoare își propune să răspundă la această întrebare, pe baza evoluțiilor înregistrate în Regiunea Mării Negre în ultimele trei luni.

 

Misiuni ale FRMN, în contextul conflictului din Ucraina

 

G Ad:

Înainte de a trece la subiectul propriu-zis, aș vrea să fac unele aprecieri generale privind locul și rolul jucat de FRMN în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, insistând pe misiunile îndeplinite de aceasta în timpul conflictului cu Ucraina.

FRMN, împreună cu Flotila rusă din Marea Caspică (FRMC), reprezintă componenta navală a Regiunii Militare Sud, care asigură apărarea Federației Ruse pe direcția strategică sud-vest.

În zona de responsabilitate a flotei se află Marea Neagră, Marea Azov și Marea Mediterană.

FRMN dispune de o componentă navală, una terestră și una aeriană. Deși toate cele trei componente participă la operația militară specială din Ucraina, evident că cel mai important aport la ducerea acțiunilor de luptă îl are componenta navală. Între misiunile principale pe care aceasta din urmă le îndeplinește în contextul conflictului din Ucraina se află cea privind executarea loviturilor de pe mare cu rachete de croazieră Kalibr, pentru distrugerea unor obiective de infrastructură și facilități militare de pe teritoriul ucrainean.

Trebuie remarcat faptul că este vorba nu numai despre o misiune primordială, ci și despre una aproape exclusivă, FRMN fiind singura structură din cadrul Forțelor Armate ale Rusiei care a desfășurat activități de acest gen. O singură excepție a fost înregistrată pe 20 martie 2022, când mai multe rachete de croazieră Kalibr au fost lansate asupra Ucrainei din Marea Caspică, de pe platforme purtătoare ale FRMC.

În prezent, FRMN dispune de 17 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, între care: trei fregate Proiect 11356P, șase submarine Proiect 636.3, patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 și patru nave de patrulare Proiect 22160. În foarte scurt timp, numărul acestora va fi crescut la 19, urmând ca flotei să i se alăture submarinul Alrosa, care a fost reparat și modernizat la Sevastopol, și prima navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800, Tsiklon, aflată în faza finală a testelor în Marea Neagră. În ceea ce privește numărul de platforme operaționale prezente în Marea Neagră, trebuie spus faptul că acesta este de 12 (patru submarine și opt nave de suprafață). Alte cinci platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (două submarine și trei nave de suprafață) îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană.

O precizare importantă se referă la faptul că submarinele pot să lanseze la o salvă șase rachete de croazieră de tip Kalibr (3M14K), cu ajutorul tuburilor lans-torpilă cu calibrul de 533 de milimetri, iar navele de suprafață opt rachete Kalibr (3M14T), cu ajutorul instalațiilor de lansare verticale.

O analiză a misiunilor îndeplinite de FRMN în ultimele trei luni arată faptul că toate tipurile de platforme aflate în Marea Neagră au participat la atacurile executate împotriva Ucrainei. Cele mai folosite dintre acestea au fost totuși fregatele Amiral Makarov și Amiral Essen (Proiect 11356P) și cele patru submarine Proiect 636.3 (Stary Oskol, Veliky Novgorod, Rostov pe Don și Kolpino).  

 

Pierderi înregistrate la nivelul FRMN

 

Ca urmare a atacurilor executate de forțele ucrainene, FRMN a pierdut în cele trei luni de conflict crucișătorul Moscova, nava mare de desant Saratov, mai multe vedete rapide de patrulare de tip Raptor, precum și un număr neprecizat de ambarcațiuni mici (vedete de desant și altele). Se presupune că nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova, a fost lovită în apropierea Insulei Șerpilor de două rachete ale unui complex de coastă Neptun, în timp ce nava mare de desant Saratov a fost distrusă în portul Berdiansk de la Marea Azov de o rachetă a complexului tactic Tochka. Navele de mici dimensiuni ale FRMN au fost distruse de drone Bayraktar TB2, tot în apropierea Insulei Șerpilor.

Este posibil ca, alte două nave mari de desant ale FRMN, între care se află nava Cezar Kunikov, să fi fost avariate în același incident de la Berdiansk, unde a fost pierdută nava Saratov. Acestea însă au reușit să iasă pe mare și nu se cunoaște nimic despre daunele provocate.

Trebuie adăugat faptul că nu s-au confirmat informațiile anunțate de partea ucraineană, care a susținut că și alte nave rusești au fost lovite în Marea Neagră și au suferit incendii puternice la bord. Este vorba în primul rând despre fregata Amiral Makarov (Proiect 11356P) și despre nava de patrulare Vasily Bykov (Proiect 22160). Cele două fregate rusești din Marea Neagră, Amiral Makarov și Amiral Essen, au fost semnalate în aceste zile pe mare, în apropiere de Sevastopol, de unde au lansat rachete Kalibr asupra teritoriului Ucrainei. Mai mult, se pare că reprezentanții ruși au stabilit că fregata Amiral Makarov va deveni nava amiral a FRMN, urmând să ia locul crucișătorului Moscova. De asemenea, nava de patrulare Vasily Bykov a fost fotografiată la intrarea în Sevastopol, la scurt timp după ce reprezentanții ucraineni anunțaseră că acesta “a fost lovită și arde în Marea Neagră”.

În ceea ce privește impactul pierderilor suferite asupra capacității de luptă a FRMN, se poate afirma că acesta este minim. Ba chiar, în ceea ce privește misiunea primordială a FRMN în cadrul conflictului din Ucraina, acesta este nul, ținând cont de faptul că niciuna dintre navele pierdute nu erau dotate cu rachete Kalibr.

Evident, că pierderea crucișătorului Moscova este una importantă, dar din alte puncte de vedere. În primul rând, distrugerea acesteia a reprezentat o lovitură de imagine, speculată de partea ucraineană, pentru a mai acorda trupelor proprii o gură de oxigen și a arăta că Rusia poate fi învinsă. De asemenea, crucișătorul dispunea de importante capabilități de apărare antiaeriană, fiind dotat cu complexul de rachete S-300 Fort. Acesta putea să asigure inclusiv o apărare antiaeriană zonală pentru grupările navale sau pentru facilitățile FRMN. Crucișătorul Moscova era o piesă grea și pentru lupta navală, fiind singura navă de rang I rămasă în dotarea FRMN.

Cu toate acestea, cel puțin în cadrul operațiunii militare speciale din Ucraina, FRMN nu va fi implicată în lupte navale, deoarece, practic, armata ucraineană, nu mai dispune de flotă. Puținele nave și vedete de luptă de care partea ucraineană mai dispunea după anul 2014, când Rusia a confiscat majoritatea navelor aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei, împreună cu Peninsula Crimeea, au fost distruse sau capturate de forțele rusești.

Ca o concluzie intermediară, se poate aprecia că FRMN nu a fost afectată în mod semnificativ, în ceea ce privește capacitatea de luptă, ca urmare a pierderilor înregistrate în Marea Neagră.

 

Consecințe pentru FRMN ale închiderii strâmtorilor turcești

 

În baza Convenției de la Montreux din anul 1936, la scurt timp de la declanșarea operației militare a Rusiei în Ucraina, Turcia a închis Strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru toate navele de luptă.

Deși multă lume s-a așteptat ca această măsură să afecteze partea rusă în ceea ce privește capacitatea de a susține pe termen lung un conflict în zona Mării Negre fără a deplasa nave sau submarine prin strâmtori, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat.

Și ca să încep, oarecum în mod neuzual, cu o concluzie, aș vrea să menționez faptul că pe termen scurt și mediu, capacitatea de luptă a FRMN nu va fi afectată deloc de închiderea strâmtorilor turcești, în timp ce pe termen lung efectele vor fi minime.

Am să încerc în continuare să explic și de ce.

Acțiunile de luptă desfășurate în ultimele trei luni arată faptul că Rusia dispune în Marea Neagră de un număr mai mult decât necesar de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, care s-au dovedit a fi esențiale în conflictul cu Ucraina. Până în prezent, Rusia a lansat asupra teritoriului Ucrainei peste 2.000 de rachete de croazieră cu bazare terestră, aeriană și navală. Între acestea s-au aflat în mod cert câteva sute de rachete de croazieră de tip Kalibr. Media zilnică de rachete Kalibr lansate a fost undeva la 4-5 rachete de acest tip.

Cele 12 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr ale FRMN aflate în prezent în Marea Neagră, care în scurt timp vor deveni 14, permit susținerea și îndeplinirea cu ușurință a unei misiuni de acest tip, pe termen lung.

În plus, în cazul în care va fi nevoie, Rusia poate readuce în Marea Neagră și cele cinci platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr aflate în prezent în Marea Mediterană, care pot fi înlocuite cu nave de luptă de la alte flote. Trebuie precizat că prevederile Convenției de la Montreux permit revenirea la bazele de dislocare permanentă a navelor aflate în afara Mării Negre la momentul declanșării ostilităților.

Mai mult, în Marea Neagră pot fi aduse, pe Canalul Volga-Don, trei din cele patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din dotarea FRMC. Este vorba despre navele mici purtătoare de rachete Grad Svijazhsk, Veliky Ustiug și Uglici. Evident că acestea, alături de fregata Daghestan, pot să lanseze rachete de croazieră Kalibr asupra teritoriului Ucrainei chiar și din Marea Caspică, așa cum au mai făcut-o deja. Având în vedere bătaia rachetelor 3M14 de aproximativ 1.500 de kilometri, acestea pot lovi ținte terestre cel puțin din partea de sud-est a Ucrainei, unde se duc luptele principale în acest moment.

Ba chiar, Rusia poate produce noi platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr la Șantierul Naval din Zelenodolsk, sprijinit în ultimul timp de Șantierele Navale din Peninsula Crimeea (Kerci  și Feodosia). Cu excepția submarinelor și a fregatelor, toate celelalte platforme ale FRMN au fost produse în zonă și aduse pe ape interne în Marea Neagră, având un deplasament mic, ce permite acest lucru.

În ultimele zile, o serie de informații provenite de la FRMC demonstrează faptul că Rusia nu are probleme cu platformele purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din zona Mării Negre, cauzate sau nu de închiderea strâmtorilor turcești. Acestea se referă la faptul că, nava mică purtătoare de rachete Uglici se pregătește ca, alături de o vedetă antidiversiune, să înceapă un marș de două săptămâni, pe apele interne, către Flota din Marea Baltică, în vederea participării la parada militară navală organizată cu ocazia Zilei Forțelor Navale.

Ținând cont de faptul că nava mică purtătoare de rachete Uglici dispune de rachete de croazieră Kalibr, înseamnă că, prin acceptarea plecării acesteia din regiune, reprezentanții militari ruși apreciază că nu se pune în pericol desfășurarea acțiunilor de luptă din Ucraina.

Aceste informații atrag atenția și asupra unui alt aspect, care nu a fost luat în calcul până acum de experții militari străini, care analizează situația din jurul Ucrainei. Este vorba despre faptul că închiderea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele pentru navele militare, nu înseamnă în niciun caz blocarea canalelor de sprijin ale Rusiei pentru FRMN. Partea rusă poate folosi apele interne pentru a aduce în sprijinul trupelor din Regiunea Mării Negre nave de luptă dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr de la Flota din Marea Baltică și chiar de la Flota de Nord.

Astfel, trebuie spus că Rusia a mai trimis din Marea Caspică în Marea Baltică, pe apele interne, nave mici purtătoare de rachete. De asemenea, în anii trecuți, nava de patrulare Vasily Bykov a FRMN, aflată în Marea Baltică, s-a deplasat la Flota de Nord pe apele interne. Acest lucru înseamnă că, în caz de necesitate, pot fi aduse nave de luptă și în sens invers, adică de la Flota din Marea Baltică și de la Flota de Nord în Marea Neagră.

Evident că acest lucru nu se poate întâmpla pentru navele de mari dimensiuni, de la fregată în sus. Însă, cel puțin în anii următori, Rusia nu are nevoie să facă acest lucru.

În concluzie, se poate afirma să închiderea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele pentru navele de luptă nu afectează capacitatea de luptă a FRMN în timpul conflictului din Ucraina.

De asemenea, ca o concluzie generală, trebuie spus că Rusia dispune de navele necesare în Marea Neagră pentru lovirea permanentă a teritoriului Ucrainei. Singura constrângere în această privință s-ar putea referi la asigurarea necesarului de rachete de croazieră Kalibr. Până în prezent, aceasta s-a produs la un nivel optim, cu toate că mulți analiști occidentali se așteptau ca rachetele rusești să se epuizeze după o lună sau două de conflict. Vicepremierul rus, Yuri Borisov, responsabil pentru Complexul Militar Industrial, a dat asigurări că întreprinderile rusești au capacitatea de a produce rachete de acest tip într-un ritm care să permită susținerea pe termen lung a conflictului din Ucraina. Acest lucru rămâne însă de văzut.   

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei” în România. Volumul, semnat de generaliii Ben Hodges, John R. Allen și profesorul Julian Lindley-French
DefenseRomania: Black Sea and Balkans Security Forum. Ziua 2 de Conferință | Războiul din Ucraina și securitatea în regiune, subiecte ale conferinței
Propunerea Germaniei privind un sistem comun de apărare antiaeriană în nordul Europei arată mai degrabă o UE divizată
Tehnica de ultimă generație a României, „paralizată” fără infrastructură adecvată. Trupele aliate au și ele nevoie de construcții rapide
EXCLUSIV
Tentativa de asasinare a lui Aleksandr Dughin și forțele speciale ucrainene | Generalul Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Mariusz Blaszczak: Accelerarea modernizării forţelor armate poloneze, singurul răspuns corect la atacul barbar al Rusiei asupra Ucrainei
Un Buk-M1 ucrainean doborând o dronă rusă arată că în lupta antidronă, interceptorul poate fi mult mai scump decât UAV-ul distrus (Video)
Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina

Ştiri Recomandate

Vasile Dîncu recunoaște că România „aspiră” la Iron Dome. Până atunci, producția de drone pentru Armată în România
Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est
Anexarea teritoriilor din Ucraina, linia roșie pe care Moscova a traversat-o. Aliații lui Putin încep să se distanțeze de politica sinucigașă a Moscovei
În secțiile de votare organizate în Rusia, referendumul de anexare a teritoriilor ucrainene este votat aproape în unanimitate
Bulgaria nu are presiunea României pentru piloți de F-16, dar suferă la MiG-uri: Negocieri pentru motoare din Polonia pentru MiG-29
Update - Avarii majore la Nord Stream 2. Seismologii suedezi au înregistrat explozii în ultimele 36 de ore. Nu se exclude posibilitatea unui auto-sabotaj rusesc al gazoductului
Activiștii ruși antirăzboi au lăsat un mesaj la mormântul părinților lui Vladimir Putin din Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril, noi sfaturi pentru ruși: Mobilizarea va ”împăca” Rusia și Ucraina. Declarația vine după ce îi asigura pe ruși că moartea pe front ”spală toate păcatele”
Erdogan spune că armele grecești de pe insule sunt o „joacă” în comparația cu forța Turciei iar Mediterana e „pătată cu sânge și lacrimi”
Rușii fug de mobilizare. Gen. Cristian Barbu: Riscul e ca luptători paramilitari ruși să se infiltreze în Europa
Lupta de gherilă, fără limite: „Tocilarii” de la universitățile tehnice ucrainene fac drone care sprijină efortul de război
„Valiza nucleară” a Rusiei. Experții militari explică procedura pe care Putin trebuie să o urmeze înaintea lansării și consecințele unui atac
Rusia are în vedere crearea „Districtului Crimeea” prin unificarea teritoriilor ocupate pe care le va anexata din Ucraina
New Strategy Center prezintă în SUA un studiu despre importanţa strategică a Insulei Şerpilor
Operațiunea de eliberare a regiunii Harkov | Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene, imagini din timpul contraofensivei
China a prezentat survolul la joasă altitudine a unui J-15 deasupra unui distrugător american din clasa Arleigh Burke (Video)
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent rus care coordona atacurile cu drone kamikaze asupra Odesei
Compania Raytheon, selectată de U.S. Air Force pentru a dezvolta rachete de croazieră hipersonice
O nouă generație de tancuri americane: Compania General Dynamics anunţă prezentarea lui AbramsX (Video)
Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse” (Foto)
Armata SUA vrea o nouă rachetă ghidată antitanc care să fie mai bună decât cea utilizată de sistemul Javelin
Medvedev avertizează Occidentul că ameninţarea cu arme nucleare ''nu este o cacealma''
Mike Pompeo: Dacă vrem un secol XXI liber şi nu un secol chinez, epoca "cooperării orbeşti" cu Beijingul trebuie să înceteze
Serbia și Rusia semnează un acord de consultare în materie de politică externă
Turcia a anunțat alternativa dacă SUA nu deblochează achiziția de F-16: Avioane Eurofighter Typhoon din Europa
Securitate energetica: Republica Moldova va plăti un avans către Gazprom pentru livrările de gaz pe septembrie
Avioane ruseşti s-au apropiat de două ori de spaţiul aerian al Bulgariei, pe parcursul misiunii de poliţie aeriană efectuată de Forţele Aeriene Spaniole
Bilanțul negru al pierderilor Rusiei în Ucraina: Peste 2.500 de tancuri și blindate, iar cel puțin o treime au fost capturate
Dronele turcești au surprins blindate americane M1117 pe insulele grecești demilitarizate din Marea Egee
Secretarul CSS, CSAT-ul R.Moldova, declarații curajoase: Nu mai putem miza pe neutralitate. ”Trebuie să începem dezvoltarea capacității de apărare”
Armata Ucrainei explică de ce rușii au trecut de la rachete Kalibr și Iskander la „rudimentarele” drone iraniene
Generalul Dimitri Bulgakov, responsabil cu logistica Armatei ruse în Ucraina, înlocuit cu „măcelarul din Mariupol”
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro