Aquila, soluția de apărare hipersonică a Europei. Rachetele rusești Zircon care „pot lovi Londra sau Parisul în 5 minute” vor putea fi interceptate
Gigantul european MBDA va prezenta la Paris Air Show noul său sistem de ultimă generație menit să intercepteze rachete hipersonice.
Sistem de interceptare hipersonică Aquila, imagine concept. Foto: MBDA
Europa nu stă cu mâinile în sân. Războiul împotriva Ucrainei și folosirea rachetelor hipersonice Kinzhal de către Rusia au arătat importanța dezvoltării sistemelor de interceptare a acestor rachete.
În fond, diferența fundamentală a rachetelor hipersonice în comparație cu cele convenționale e viteza pe care acestea o dezvoltă. Provocarea e așadar reprezentată de interceptarea acestor rachete.
Până în prezent e confirmat faptul că sisteme Patriot au reușit să intercepteze în Ucraina rachete hipersonice Kinzhal lansate de MiG-31K rusești. Există dubii privind „cât de hipersonice” sunt aceste rachete, mulți experți considerând că pe unele porțiuni ale traiectoriei rachetele nu dezvoltă viteze hipersonice fiind astfel vulnerabile.
Însă e o chestiune de timp până când rachetele vor fi îmbunătățite, astfel încât sistemele de interceptare vor trebui să țină pasul.
În prezent Rusia se laudă și cu racheta hipersonică Zircon, aflată în teste, despre care Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că e imposibil de interceptat. Pe portalele de propagandă rusă s-a transmis de mai multe ori în mod agresiv mesajul că rachetele Zircon vor putea lovi Londra, Berlinul sau Parisul în doar 5-7 minute de la lansare fără să poată fi interceptate.
Potrivit militarilor ruși, racheta hipersonică Zircon, care urmează să fie introdusă în perioada următoare în înzestrarea Forțelor Navale, are o bătaie de peste 1.000 de kilometri și poate atinge o viteză de aproximativ 9 Mach.
MBDA va prezenta soluția europeană pentru interceptarea rachetelor hipersonice: Aquila
Concernul european MBDA va prezenta la Paris Air Show în aceste zile programul Aquila, menit să intercepteze rachetele hipersonice.
MBDA lucrează la Aquila împreună cu 19 parteneri și 30 de subcontractanți din 14 țări europene. Sistemul Aquila e dezvoltat în cadrul HYDIS - Hypersonic Defense Interceptor Study.
În Europa mai există un program de dezvoltare pentru interceptarea rachetelor hipersonice, denumit HYDEF și condus de Spania. Atât HYDIS cât și HYDEF sunt o componentă a cooperări statelor membre UE în cadrul PESCO.
Soluția de interceptare hipersonică Aquila, dezvoltată de concernul european MBDA. Video source: MBDA
Interesant e că anunțul MBDA vine la câteva zile după ce și în Israel compania Rafael a anunțat un program de interceptare hipersonică. Asemenea programe se desfășoară în mod evident și în Statele Unite ale Americii.
Israelienii au anunțat dezvoltarea unui nou sistem de combatere a rachetelor hipersonice, la o săptămână după ce autorităţile din Iran au anunţat că au fabricat prima astfel de armă.
Rachetele hipersonice pot zbura de cel puţin cinci ori mai repede decât viteza sunetului şi pe o traiectorie complexă, fiind greu de doborât.
CITEȘTE ȘI: Mitul hipersonic rus s-a spulberat: 6 rachete Kinzhal, interceptate în Ucraina de sisteme occidentale. Atacul ratat a costat Rusia 120 de milioane de dolari
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News