Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ar trebui România să nu recunoască alegerile din Rusia? Moscova creează minorități și susține tensiunile etnice în România
27 sep 2021, 21:01
La mijlocul acestei luni în Federația Rusă au avut loc alegerile legislative în care a fost aleasă noua arhitectură a Dumei de Stat ruse - camera inferioară a Parlamentului rus -. În contextul în care aceste alegeri s-au desfășurat sub numeroase semne de întrebare și într-un cadru larg de suspiciuni privind fraudarea lor, și mai ales în contextul în care Federația Rusă a organizat alegerile și în Crimeea anexată ilegal și în Donbas-ul separatist din Estul Ucrainei, se ridică problema la nivel european dacă se impune ca aceste alegeri să nu fie recunoscute.
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin
EXCLUSIV
Vladimir Putin, sursă foto: Kremlin

Sigur că o asemenea decizie vine de la sine cu implicații majore iar ea trebuie luată la nivelul întregului bloc european, ca un întreg. 

România a fost printre statele care au luat poziție imediat în această chestiune. O bilă albă pentru MAE care la doar câteva ore de la încheierea scrutinului rus a anunțat că România nu recunoaște legitimitatea votului în Crimeea anexată ilegal în 2014 de Federația Rusă și și-a manifestat din nou sprijinul pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei. 

 

Un prim pas: România nu recunoaște alegerile organizate în Crimeea ocupată ilegal de Federația Rusă

 

Totodată, MAE a luat act cu regret și a denunțat faptul că „Federația Rusă a deschis secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în pofida poziției clare, contrare, a autorităților constituționale de la Chișinău, fapt ce contravine suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Alegerile au fost câștigate de Rusia Unită, partidul prezidențial care a acumulat aproximativ 49% din sufragii, iar după redistribuire va trece lejer de 50%. Nicio surpriză.

Au fost alegeri fără opoziție reală, aceasta fiind scoasă de către regimul de la Kremlin în afara legii, așa-zisele partidele de „opoziție” care au participat fiind agreate de către regim, fără presă liberă și fără observatori internaționali. 

În aceste condiții, coroborat cu organizarea alegerilor în Crimeea a cărei anexare e nerecunoscută de UE, dar și în estul separatist al Ucrainei unde Rusia a oferit peste 600.000 de pașapoarte, se ridică întrebarea dacă alegerile ar trebuie sau nu recunoscute.

Aici intervin două scenarii, dar în ambele decizia trebuie luată la nivelul întregului bloc, un mesaj ce denotă unitate, și nu la nivel național. Fie statele UE decid să nu recunoască alegerile ruse organizate în Crimeea și în regiunile ocupate, fie nu recunosc alegerile generale organizate de Kremlin. 

Părerile bineînțeles că sunt împărțite și trebuie să conștientizăm că nerecunoașterea generală a alegerilor ruse organizate în democrația controlată de la Kremlin ar avea repercusiuni majore. Decizia de a nu recunoaște actuala Dumă de Stat rusă ar duce la excluderea Federației Ruse din multe organizații internaționale.

 

Georgia 2008 și Crimeea 2014 sunt lecții din care Europa trebuie să învețe

 

Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA) se numără printre cei care consideră că România nu ar trebui să recunoască alegerile din Federația Rusă și e de părere că e nevoie de un răspuns ferm din partea Occidentului pentru ca lucrurile să nu degenereze. 

Iar invazia Georgiei din 2008 de către Federația Rusă și mai apoi invazia și anexarea ilegală a Crimeei în 2014 sunt episoade care în opinia mea trebuie să dea de gândit Vestului că o stare de dolce far niente poate fi percepută la Kremlin ca un mesaj de slăbiciune din partea Europei. Calcule greșite au mai existat în urmă cu câteva decenii, iar rezultatul tragic îl cunoaștem cu toții. 

Profesorul Răzvan Munteanu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” difuzată de DC News TV, a subliniat corect că dezvoltarea unui protectorat al pașapoartelor în regiunea ucraineană Donbas de către Federația Rusă se pliază pe doctrina „Russkiy mir” promovată de Vladimir Putin, prin intermediul căreia Moscova și-a asigurat dreptul de a interveni militar în protejarea minorităților sale. Termenul „Russkiy mir” în traducere se referă la „lumea rusă”.

Aici e vorba de modificarea legii apărării care a avut loc în 2009 în Federația Rusă. Ca urmare a acestor modificări, președintele Vladimir Putin poate decide o intervenție militară fără acordul Consiliului Federal - camera superioară a Parlamentului - pentru apărarea cetățenilor ruși din străinătate sau pentru apărarea unui stat care a cerut ajutorul Rusiei. Cu alte cuvinte, e vorba de o decizie pe care președintele rus o poate lua cu privire la o intervenție militară, fără ca teritoriul rus să fie amenințat

 

Războiul hibrid purtat de Federația Rusă se desfășoară inclusiv pe teritoriul României

 

Una din tacticile propagandei ruse e de a susține conflicte etnice în teritoriile în care Rusia nu poate fi prezentată ca o alternativă politică. Acesta e și cazul României, unde pe lângă acest aspect de război hibrid, Moscova apelează și la retorica falsă de „colonie” a Vestului.

În cadrul operațiunilor de război hibrid purtate de Federația Rusă împotriva Occidentului, profesorul Răzvan Munteanu atrage atenția că nici România nu e ferită de asemenea acțiuni ce pot deveni foarte sensibile pe termen mediu și lung, dând exemplul minorităților de care Moscova se folosește pentru acțiuni de destabilizare.

Citez din interviul mai sus menționat:

„Trebuie să fim atenți la modul în care Federația Rusă încearcă să controleze și să influențeze minorități de pe teritoriul nostru precum cea a lipovenilor, sau modul în care încearcă să creeze noi minorități în interesul Federației Ruse precum cea a ceangăilor în zona de nord a țării, Suceava, Maramureș etc. Dar și la modul în care sunt create tensiuni între minorități, acțiune ce reprezintă o componentă a unui război hibrid”.

Pe de altă parte există consecvență în ceea ce privește retorica și propaganda antioccidentală a Kremlinului. Sigur, în diferite etape, ea e accelerată mai ales în preajma alegerilor. 

Retorica antioccidentală nu e o noutate a regimul putinist, ea a servit drept cauză și propagandei sovietice, cel puțin până la Mihail Gorbaciov.

 

Narativul de cetate asediată a propagandei ruse. Rușilor le e implementată ideea că nu există alternativă la putinism

 

Particularitatea însă e că după uriașele proteste din 2011 împotriva lui Vladimir Putin, paroxismul antioccidental a atins cote mari la Moscova, Vestul fiind acuzat de instrumentarea protestelor împotriva regimului.

Narativul acesta a fost folosit și în campania acestor alegeri și regimul nu pare să renunțe la el. Mesajul e că „Occidentul decadent” încearcă „destabilizarea Federației Ruse”, promovată de aparatul de propagandă ca „a treia Romă”. Fals, iar o minimă analiză arată cititorului că lucrurile stau exact invers.

Vasili Piskarev, membru al Dumei și al partidului prezidențial Rusia Unită, este cel care conduce comisia de investigare a ingerințelor străine în alegerile din Federația Rusă. Un fel de tribunal al poporului al cărui rezultat se cunoaște dinainte. Citat de portalul rus de propagandă Vzglyad, Piskarev, care ar trebui să fie imparțial, spune că la alegerile din septembrie s-ar fi încercat din interior destabilizarea Federației Ruse, fără succes însă. Astfel că, spune Piskarev, presiunea externă va crește. 

Nota în care trebuie citită declarația acestuia e că Federația Rusă nu are nicio intenție în viitorul apropiat să renunțe la retorica de cetate asediată prin alimentarea iluziei unui dușman extern inventat. Mesajul regimului putinist e simplu: oricât de greu i-ar fi poporului rus și oricât de mari sunt neajunsurile sociale, nu există o altă alternativă la Vladimir Putin, singurul care se opune acțiunii orchestrate de Occident, în special de SUA, de dezmembrare a Federației Ruse. 

 

Europa, o singură voce în relația cu Federația Rusă

 

Iar propaganda rusă va lucra în continuare în tentativa de a îi determina pe europeni să își renege valorile și civilizația, cu scopul de destabilizare a UE.

În ceea ce privește poziția pe care Uniunea Europeană trebuie să o aibă în legătură cu recunoașterea sau nerecunoașterea legitimității alegerilor din Federația Rusă, această poziție, indiferent de care va fi, trebuie redată ca un mesaj de unitate din partea întregului bloc european. 

Iar România este statul care, nu o singură dată, prin vocea ministrului Bogdan Aurescu, a ridicat problema unei abordări mai strategice a Uniunii Europene în ceea ce privește Federația Rusă.

Notă: Articolul reprezintă opinia autorului


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

SUA anunță oficial: Patriot pentru Ucraina. Noile sisteme, incluse într-un pachet de ajutor militar imens, în valoare de 2 miliarde de dolari
Putin nu a reușit nici de această dată să-l convingă pe Lukașenko să participe cu trupe la conflictul din Ucraina
Șeful Armatei franceze nu crede că Armata europeană poate exista fără fuziune politică, dar admite: E posibil ca într-o zi americanii să nu poată ajunge în Europa
Cum a ales România între Rusia și SUA. Negocieri în culise între Constantinescu și Iliescu: Armata iugoslavă știa că decizia echivalează cu înfrângerea militară
Rusia pregătește ceva. Putin a convocat întreaga conducere militară care răspunde de invadarea Ucrainei
China a încercat să fure informații despre programul F-35. Cei mai mulți spioni chinezi prinși de americani sunt în zona de cercetare și dezvoltare
Serbia vrea ''să trimită legal'' peste 1.000 militari în Kosova, dar insistă că are nevoie şi de aprobare de la NATO
Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, alături de Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokio, la DefenseRomania și DC News
EXCLUSIV
Ungaria, un cal troian al Rusiei în Europa? | Răzvan Munteanu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cutremur la Naval Group. Compania franceză care a câștigat și în România programul corvetelor a anchetat inclusiv un senator australian care s-a opus „contractului secolului”
Serbia este gata să trimită trupe în Kosovo dacă cererea către KFOR este aprobată
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate

Ştiri Recomandate

”Polonia nu are suficiente avioane de luptă”. Chiar și așa, Varșovia e gata să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, dar are o condiție
Nici infractorii ruși nu mai vor să lupte. Prigojin susține că Wagner Group a încetat să mai recruteze condamnați pentru a lupta în Ucraina
Dronele ucrainenilor ar putea primi o lovitură: Compania lui Musk limitează utilizarea Starlink. ”Nu a fost gândit ca armă”
Forțele ruse au început o ofensivă majoră în Luhansk. Sunt pregătite aproape 2.000 de tancuri și sute de avioane de luptă (FP)
Reuniune extraordinară - Consiliul European. Zelenski: "Ne apărăm, vă apărăm"
FCAS prinde contur. Germania va asigura rețeaua de senzori a viitorului avion de generația a 6-a care va înlocui Eurofighter și Rafale
Macron și Scholz, sprijin ”atât timp cât este necesar” pentru Ucraina. Zelenski cere armament greu şi avioane
SUA, UK și Australia - exerciții aeriene comune în deșertul Nevada. ”Dacă suntem pregătiți pentru China, suntem pregătiți pentru oricine”
Marea Britanie răspunde oficial apelului „daţi-ne aripi” al Ucrainei. Până la trimiterea de avioane, piloții ucraineni - pregătiți pe teritoriul britanic
Cum justifică Rusia invadarea Ucrainei. Putin a ordonat producția de ... filme de propagandă despre război
Armata română trage linie și face bilanțul pe 2022: F-16, HIMARS sau Piranha 5 - printre obiectivele atinse de România
Sistemul american Aegis Ashore din România protejează spațiul aliat 24/24. Scutul antibalistic devenit obsesie rusă - pur defensiv
Eurofighter britanice pentru Ucraina? Rusia amenință că va răspunde iar escaladarea va fi pe conştiinţa britanicilor
Germania critică „întrecerea” pentru înarmarea Ucrainei cu tancuri și avioane și cere un ajutor unitar și etapizat
Atenție, Ucraina. Echipajele de pe Abrams și Leopard 2 vor avea 7 secunde pentru a nu deveni victime dacă ratează ținta
Ministrul ucrainean al Apărării rămâne în funcție... deocamdată. Ce l-a salvat pe Reznikov de o demitere așteptată de toată lumea
Britanicii pregătesc un pas major: Arme cu rază lungă pentru Ucraina și pregătirea piloților pe avioane de luptă occidentale
Polonia va cumpăra 18 lansatoare HIMARS. Tranzacția de 10 miliarde de dolari va include și 45 de rachete ATACMS
Kadîrov vrea ceceni și trupe ruse în Polonia. „Privind pe hartă, următoare țință după Ucraina e Polonia”
Headshot. Celebrul mercenar rus Igor Mangushev, care a urcat pe scenă cu craniul unui soldat ucrainean, împușcat mortal în cap
Rusia consideră „cinică” intenția SUA de a relua insepecțiile în ultimul tratat nuclear dintre ele, arătând cu degetul sprijinul acordat Ucrainei
Ucraina lovește fortificațiile ruse la Bahmut cu grenade termobarice din Bulgaria, lansate din RPG-7 sovietice (Video)
Președintele Ucrainei face prima vizită oficială în Europa și va ajunge astăzi în Marea Britanie
Leopard 1 nu ar putea face față decât unui T-55 și T-62. Tancul - scos din producție în 1984, dar în situație limită poate ajuta Ucraina
Biden, mesaj puternic în discursul său privind Starea Națiunii: Sprijinul american în Ucraina, ”atât timp cât va fi nevoie”
Polonia plănuiește să antreneze două batalioane ale Forțelor Armate ucrainene în fiecare lună
România oferă detalii despre programul Patriot: Al doilea sistem a fost livrat în 2022. Livrarea următoarelor două e în curs
Consiliul de Asociere UE - R. Moldova. România cere Chișinăului să profite de șansa istorică / Gavrilița: Sperăm să deschidem negocierile de aderare în 2023
România trimite o nouă echipă de căutare-salvare în Turcia. MApN va desfăşura misiuni de sprijin
În Rusia are loc o adevărată „cursă a înarmării” printre principalii jucători politici. Compania Gazprom își înființează propria companie militară privată
Oleksii Danilov: Cu sau fără F-16, Ucraina poate lovi teritoriul Federaţiei Rusă. Este doar o chestiune de timp până când vom primi avioane occidentale
Pentagonul și U.E pregătesc un pact care să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, dar cu unele excepții