Armata britanică suspectează Rusia că a încercat să bruieze sistemele GPS ale avioanelor care operează din Cipru
Cotidianul britanic "The Times" a relatat, citând surse din serviciile de informații militare, că sistemele GPS ale avioanelor britanice dislocate la baza aeriană Akrotiri din Cipru ar fi fost ținta unor încercări nereușite de bruiere din partea Rusiei.
Baza aeriană Akrotiri, situată în estul Mediteranei, este folosită de Londra ca centru al eforturilor sale în campania anti-ISIS din Irak și Siria.
Rusia a lansat, anterior, atacuri electronice împotriva dronelor americane în Siria și probabil a vizat și avioanele de război AC-130 ale Forțelor Aeriene ale SUA.
"The Times" a precizat că bruiajul a vizat sistemele GPS ale avioanelor de transport A-400M Atlas C1 ale Forțelor Aeriene Regale britanice care au decolat de la baza aeriană Akrotiri. Aeronavele utilizează sisteme GPS pentru o navigație precisă, sporind eficiența și asigurând siguranța echipajului.
Cotidianul consideră că Rusia este singura "țară inamică" capabilă să bruieze astfel de semnale GPS în regiune. Atacul a fost în concordanță cu activitatea confruntativă a Rusiei, evitând în același timp conflictele armate deschise. Acesta a relatat că încercarea de bruiaj electronic nu au avut succes, dar nu este clar ce efect a avut asupra aeronavelor civile care survolau insula.
Se crede că sursa bruiajului a fost teritoriul sirian sau agenții ruși care lucrează la sol în Cipru, iar echipamentele de bruiaj au fost instalate pe aeronave sau la bordul navelor pe mare.
Nu este prima dată când Rusia este implicată în bruierea sistemelor de navigație ale avioanelor occidentale. În 2018, Finlanda a convocat ambasadorul rus să răspundă acuzațiilor de bruiere a semnalelor GPS din nordul îndepărtat, în timpul manevrelor NATO din Norvegia.
Oslo și Helsinki au considerat Rusia responsabilă pentru bruierea semnalelor GPS, care a coincis cu cele mai mari manevre militare NATO de la sfârșitul Războiului Rece, denumite "Trident 18", care au fost efectuate în Norvegia, la câteva sute de kilometri de frontiera ruso-norvegiană, între 25 octombrie și 7 noiembrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News